Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Japanista löytyi häntänsä pudottava lammas (1.2.2013)

[Hännätön lammas]

Tutkijat ovat vahingossa löytäneet Japanin subtrooppiselta syrjäseudulta lampaan, joka pudottaa häntänsä pois kuleksimasta petojen uhatessa sitä tai huvikseen. Lammas kasvattaa häntänsä myöhemmin uudelleen, jos viitsii. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun taito havaitaan lampaalla. Sen sijaan hännän, pään tai muun ruumiinosan tai jopa kokonaisen ruumiin pudottaminen ja uudelleenkasvattaminen onnistuu muun muassa liskoilta, ravuilta ja maan matosilta.

Okinawan saariryhmien Ishigakin ja Iriomoten saarella omissa oloissaan asusteleva ochiruo-lammas, tieteelliseltä nimeltään Ovis caudacado forisambulo, joutui tutkija Masaki Hitsujin erikoistarkkailuun ja ruokalautaselle. Hitsuji havaitsi, että lammas pudotti palasen hännästään paetessaan lampaansyöjäkäärmeitä ennen kuin piiloutui villakuorensa sisään, ja söi sen. Häntä kasvoi takaisin parin viikon kuluessa – tosin aivan väärään paikkaan.

Kun kolmannella Okinawan saarella asuvia lampaita tönittiin käärmeiden lähelle, ne eivät pudottaneet häntäänsä kirveelläkään. Kyseisten lampaiden kotisaarella ei ole lampaita syöviä käärmeitä, joten tutkijat ovat yksissä tuumin päätelleet, että kyky on syntynyt tarpeen myötä.

Erityisen innokkaasti häntäänsä pudottelevat ne lampaat, joiden villa ei ole vielä kokonaan kehittynyt tehokkaaksi puolustautumista varten. Kun lampaat varttuvat, niiden villa muokkautuu epämuodostuneeksi, jolloin se suojelee niiden pehmeitä ruumiita paremmin.

Tutkijat eivät ole vielä kyenneet selvittämään itsetypistyksen saloja. Hitsuji huomautti, että esimerkiksi liskojen hännät ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne irtoavat helposti itsestään varsinaisesta ruumiista. Lampaasta ei kuitenkaan löytynyt vastaavaa rakennetta kirveelläkään.

Tutkijoita on hämmästyttänyt ja kummastuttanut myös Afrikasta löytyvä hirvilaji, joka pystyy pudottamaan jopa 60 prosenttia ihostaan ja kasvattamaan sitten kudoksen uudelleen. Mikäli tämän keinon syntymekanismi pystyttäisiin ratkaisemaan, se auttaisi esimerkiksi palovammoista, palosta ja vammoista kärsiviä ihmisiä uuden ihon tai sarvien luomisessa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen