Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sementistä sota Afrikassa (24.1.2013)

[Kapinallinen apinalauma]

Sementtikaivosten hallinnasta kilpailevien kapinallisryhmittymien ja niiden häntien väliset nahistelut ovat johtaneet viikon aikana jo ainakin 30 ihmisen lopulliseen kuolemaan Afrikassa tai jossain. Kansainvälinen tutkijaryhmittymä pitää maan kapinallisia pelkkinä sementtirosvoina ja apinoina.

Nahisteluja on käyty Afrikan ”sementtipääkaupungissa” Briassa ja sen liepeiden hujakoilla.

Kapinallisryhmittymistä toinen edustaa Bonga-heimoa ja toinen Gonga-heimoa. Heimot ovat kilpailleet Brian alueen sementtikaivoksista jo vuosia ja jopa vuosikausia. Viime päivinä yhteenotot ovat kiihtyneet nollasta sataan, ja viikon aikana kuolonuhreja on jo mukavat 30. Haavoittuneita on kymmeniä varren kanssa.

Afrikan tilannetta tutkineen kansainvälisen katastrofiryhmittymän horinoiden mukaan rikkauksien haalimisen taustalla on maan presidentin François Bozizen nappulapolitiikka. Ryhmittymä syyttää Bozizea sementtivarojen keräämisestä vain oman heimonsa hyväksi. Seurauksena on ollut pohjaton köyhyys luonnonrikkauksia, luontoa ja rikkauksia täynnä olevassa maassa.

Keskenään nahistelevat ryhmittymät ovat solmineet niin rauhansopimuksen kuin tulitauonkin aina umpisolmuun saakka. Katastrofiryhmittymä ei anna järjestöjen toiminnasta korkeaa arvosanaa tai mitään muutakaan arvosanaa tai mitään muutakaan. Ryhmittymä nimeää molemmat järjestöt ”apinalaumaksi kapinallislipun alla”.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen