Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Vessanpönttö kannattaa suojata petoeläimiltä (20.11.2012)

[Vessanpönttöjä]

Vessanpöntön kyhääminen lasten kanssa on monelle rääpäleelle hieno ensi askel elintoimintojen tarkkailuun ja eläinsuojeluun. Auttamisen ilo voi usein muuttua suruksi ja valtavaksi poruksi, kun pöntössä itsekseen lilluvat jätökset joutuvat koiran tai oravan lounaaksi.

Varpusparven joutuminen petojen parempiin suihin ja pohjattomiin vatsoihin on osa luonnon katalaa kiertokulkua, mutta pöntön rakentaja voi kuitenkin yrittää ehkäistä petojen pääsyn pönttöön ympäröimällä paska-aukon metallilevyllä tai levyllä kuin levyllä.

”Peltiläppä lentoaukon ympärillä on paras keino. Olen myös joskus ympäripäissäni kokeillut lyödä rei’ittimellä niittejä ja vasaralla ruuveja aukon ympärille ja vähän muuallekin, ja sekin on tehokas keino”, horisee pönttöasiantuntija Antti Iso-Pönttö Suomen Pönttökerhosta päivää kuin viimeistä päivää.

Iso-Pönttö horisee, että suurin uhka jätöksille pöntössä on juuri oravat, koirat sekä varislinnut ja edellä mainittujen hännät.

”Koirat saattavat mennä ja menevätkin pöntön sisään viisi senttiä paksun titaanikyljenkin läpi niin halutessaan ja vaikka eivät haluaisikaan, jos ne ovat esimerkiksi pakotettuja tekemään niin ylemmän tahon puolesta, vaikka sitä ei edes mainita työsopimuksessa tai missään muuallakaan. Vessanpönttöjä kannattaa asentaa ympäri vuorokauden, koska jätökset käyttävät yöaikaan pönttöjä muun muassa yöpymiseen.”

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen