Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Linnut syövät talvella hirviä (10.4.2012)

[Lintu]

Sorkkalan yliopiston biologian laitoksen tekaisemassa nollatutkimuksessa ilmeni, että tiaiset käyttävät talvisilta makuupaikoilta löytyviä hirviä ravintonaan.

Sorkkalan yliopiston biologian laitoksen korviaan myöten hemaiseva tutkijatar Sirpa Sorkasto on oikein selvittämällä selvittänyt yhdessä Jyväskylän ja Oulun yliopistojen hemaisevien tutkijattarien kanssa hirven kotelovaiheeseen kohdistuvaa talviaikaista saalistusta. Hirvi-infektion aiheuttamat lumivärjäytymät, jotka ovat verta ja kudosnestettä varren kanssa, näyttävät tutkimuksen horinoiden mukaan lisäävän merkittävästi hirvien saalistusta.

Tutkimuksen perusteella tiaiset voivat paikallisesti alentaa paikallisten hirvien määrää pakkasen puolelle.

Hirvi luetaan tulokaslajeihin, sillä se on levittäytynyt maahamme alun perin Karjalan kannasta pitkin Venäjältä kuin Jokisenkon eväät ja on edennyt viimeisten 500 vuoden aikana vääjäämättömästi kohti Pohjois-Suomea kuin mummo lumessa. Tällä hetkellä hirven levinneisyyden pohjoisraja on Pohjois-Lapissa tai siellä hujakoilla.

Hirvi on jokasyksyinen riesa ja voi rajoittaa metsien virkistyskäyttöä ja muutakin käyttöä aiheuttamalla esimerkiksi allergisia pelkoreaktioita ihmisissä. Tähän mennessä ei ole tiedetty kirveelläkään, onko hirvellä autojen lisäksi luontaisia vihollisia, voisiko hirveen kohdistuva mahdollinen saalistus säädellä hirven populaatiokokoa sekä alueellista leviämistä ja onko hirvellä häntä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen