MannewebTV-opas

Pyydystäkää sotilaskarkuri Sorkka

Pyydystäkää sotilaskarkuri Sorkka on Sorkka-TV:n tilaama, toteuttama ja heinäntekemä epätosi-TV-jatkosarja asepalveluksen pakoilusta. Sarjassa seurataan TV-persoona Manne Sorkan aikaa varusmiespalveluksessa Sorkkalan Sorkkajärvellä sijaitsevan Sorkkalan Prikaatin kahvinkeitinkomppaniassa.

Sarja alkaa Manne Sorkan esiintymisestä Huomenta Sorkkala -ohjelmassa palvelukseenastumisyön aamuna. Haastattelussa käydään läpi Sorkan mietteitä palveluksesta ja kaikesta muustakin, vaikka lampaat söis. Ensimmäinen jakso käsittelee vain palvelukseenastumisyötä ja vähän muutakin. Ensimmäisen päivän viidestoista haastattelu on Sorkan komppaniassa luvatta järjesttetty koivunlehdistötilaisuus.

Alusta ja lopusta alkaen sarjassa on lukuisia ja enemmänkin haistatteluja ja vittumaisia kommentteja Sorkan palvelustovereilta ja -vihollisilta. Teemana on enimmäkseen Sorkan asema palvelustovereiden joukossa ja jossain muuallakin, mutta myös örvellyksiä itse palveluspakoilusta kuullaan ja nähdään. Sarja käy läpi palveluksen keskeiset vaiheet: P-kausi, pakoilu, vala, karkaaminen, keskeytys, pakoilu, E-kausi, pakoilu ja J-kausi. Iltapakoja ja viikonloppukarkailuja käsitellään lyhyesti, koska Sorkka saa aina esapekkaa. Sarjan viimeiset jaksot sijoittuvat pitkille ja lyhyille ampumaleireille ja muuallekin ja niiltä pakoiluihin, jotka järjestettiin toisaalla Suomessa ja muuallakin.

Sarjaa voidaan pitää dokumenttina varusmiespalveluksesta karkailusta, joskin sarja keskittynyt hyvin vahvasti Sorkan persoonan ja vatsan ympärille. Puitteet ja puutteet ovat kuitenkin karun epätodelliset ja varsinkin Sorkan palvelustoverien ja esimiesten ärräpäät tuovat sarjaan autenttisuuden tuntua, vaikka lampaat söis. Ohjelma pääsi yöpäivälehtien lööppeihin ja kansiin, kun sen katsojaluvut romahtivat miinukselle parin ensimmäisen minuutin jälkeen ja myöhemminkin.


28.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas