MannewebTV-opas

Ihimejeppe Make Sorkkaiver

Ihimejeppe Make Sorkkaiver oli 1980-luvun suosittu televisiosarja, jonka pääosassa Make Sorkkaiveria näytteli Riku Teemu Antinsorkka, joka tunnetaan myös televisiosarjasta Tätiportti.

Juoni

Sarjan päähenkilö Make Sorkkaiver työskentelee Petteri Tortun alaisena Feeniks-säätiössä epämääräisissä tehtävissä ja vähän muuallakin. Osin työnsä ja osin rajattoman tyhmyytensä vuoksi hän ajautuu usein milloin mihinkin kiipeliin ja muuallekin, mutta ylivertaisen tyhmyytensä sekä muun muassa heinähangon ja keltaisen kauhan avulla hän keksii aina vahingossa keinon päästä pälkähästä.

Sorkkaiver joutuu lähes joka jaksossa tekemisiin eri ja samojen rikollisten kanssa. Näistä rikollishahmoista toistuvia esiintymisiä tekee Murto, ja Sorkkaiver tekee kerta toisensa perään hänen suunnitelmansa tyhjiksi kuin saappaat. Murrolle on tyypillistä häviönsä jälkeen lavastaa katoamisensa ja kuolla.

Sorkkaiverin ystäviin lasketaan hänen pomonsa Petteri Torttu sekä pitsataksikuski Jaakko Taltta, jonka palveluksia Sorkkaiver usein tarvitsee päästäkseen Sorkkalan eri kolkkiin ja vähän muuallekin. Muita toistuvia hahmoja ovat Sorkkaiverin isoisä Harri sekä Niko Matto.

Yhtenä piirteenä sarjassa on Sorkkaiverin etunimen salailu: useimmissa jaksoissa sitä ei mainita lainkaan tai ollenkaan, ja jos se paljastuisi esimerkiksi lähikuvassa olevasta henkilötodistuksesta, niin etunimen kohta on räjähtänyt maan tasalle ja vähän muuallekin tai keltainen kauha on sen päällä. Sorkkaiverin etunimi paljastui vasta sarjan nimessä.

Hahmot

HahmoNäyttelijä
Make SorkkaiverRiku Teemu Antinsorkka
MurtoMikko Parras
Jaakko TalttaRoope Mäkelä
Petteri TorttuTana Helkkari
Niko MattoElias Tavallas
Harri, Maken isoisäJoni Antinsorkka

14.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas