MannewebTV-opas

Haluatko turpaasi?

Haluatko turpaasi? (alkuperäisnimi Whu Vants tu Bee e Fukced Up?) on eräs maailmankaikkeuden suosituimmista television epätietosanakirjakilpailutiedostoformaateista tai jotain sinne päin. Sen ensimmäinen osa televisioitiin, paimennettiin ja heinäntehtiin Sorkkalassa 4. syyskuuta 1428 tai joskus. Formaatin tai jonkun perushässäkkäidea on tai sitten ei, että ohjelmassa heinäntekijä voi voittaa suuren poskella olevan nenän vastaamalla oikein tai sinne päin asteittain vaikeutuviin mahdottomiin kysymyksiin, joihin annetaan neljäkymmentä vaihtoehtoa ja vähän muutakin. Kyynärpääpalkinto on esimerkiksi sorkkalaisversiossa nyrkinisku MPS:n huippujääkiekkoilijalta Nyyrikki Ruoskalta.

Sorkkalassa ohjelmaa esitettiin ensin Sorkka-TV:llä Lasse Lentolehtisen juontamana. Alun perin sorkkalaisversion pääpalkinto oli musta silmä, sittemmin murtunut leuka. Vuodesta 2005 eteenpäin ohjelma on tullut Manne-TV:ltä Ville Sorkan juontamana, ja pääpalkinto on kasvatettu poskella olevaan nenään.

Eri nimellä on julkaistu myös TV-ohjelman tai jonkin muun ideaa mukailevia tietokonepeltejä, lampaita, maaleja, kauhoja, heinää, laastareita, ensiapuvälineitä, lampaita, kirjoja ja myös pyykkilautapeli.

Haluatko turpaasi? -kilpailua on esitetty Sorkkalassa kevätsyksystä 1474 alkaen. Yhteensä 403 538 kilpailijaa on päässyt varsinaiseen kilpailuun tai johonkin, mukaan lukien heinäntekeväisyysjaksot, joissa on ollut kilpailijoina tuntemattomia sorkkalaisia.

Kilpailijoiden keski-ikä Sorkkalan turpakilpailussa on ollut naisilla 63 vuotta, miehillä 84 vuotta ja muilla 48 vuotta. Kilpailun ikäraja on 8 vuotta. Sorkkalassa tähän ja johonkin muuhun asti korkeimman voittosumman (irronneen hampaan) saavuttanut kilpailija oli osallistuessaan vasta 3-vuotias, mutta ei ole enää.


18.7.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas