Manneweb

Manne Sorkka presidentiksi

Presidentinvaalit ovat jo ovella. Sorkkalan oma ehdokas Manne Sorkka on mustana lampaana - tai ainakin täplikkäänä vihreänharmaana - ujuttautunut mukaan vaalitaistoon. Mannen tavoitteena on saada taakseen kaikki aiemmissa vaaleissa Aku Ankkaa äänestäneet. Manne on jo toiminnan miehenä varannut itselleen äänestysnumeron 0 (nolla), kun muut ehdokkaat vasta arpovat omia numeroitaan.

Manne ei maksa turhia televisio-, radio- tai lehtimainonnasta, vaan luottaa internetin kaikkivoipaisuuteen. Roskapostittakaa tämän sivun tekstiä joka paikkaan, sinne sun tänne ja vähän muuallekin, vaikka lampaat söis. Tulostakaa Mannen vaalijulisteita ja liimatkaa niitä naapurien autoihin, kauppojen ikkunoihin ja koulujen seiniin. Tunkekaa loput naapurin postiluukusta sisään. Huutakaa ihmisille: "Manne! Manne on numero nolla!"

Poliittiset tavoitteet

Mannen tärkeimpiä tavoitteita presidenttinä on saada Suomi eroamaan Natosta ja YK:sta. Sen sijaan Manne näkee tärkeänä, että Suomi aloittaa lujan yhteistyön Sorkkalovakian kanssa. Aivan ensimmäiseksi Suomi ja Sorkkalovakia pitää saada rajanaapureiksi.

Presidentin palkka pudotetaan kymmenesosaan. Hallitus ja eduskuntatalo hajotetaan pari kertaa. EU:n hallinto tasapuolistetaan: Suomelle puolet ja ulkomaille puolet paikoista neuvostossa, parlamentissa ja vessassa. Suomen rajavalvontaa tehostetaan niin, että mitään arvokasta ei voi viedä pois Suomesta ja toisaalta mitään haitallista tai turhaa ei voi tuoda Suomeen.

Työttömyys lopetetaan kokonaan. Kaikki kunnat ja muutkin yhdistetään Sorkkalaan - myös Tallinna, Tukholma ja Moskova. Karjala vaaditaan takaisin ja myydään Sorkkalovakialle. Ahvenanmaa myydään Ruotsille ja otetaan sitten ilmaiseksi takaisin. Pakkoruotsi korvataan pakkosorkkalovakialla. Udmurtin puhuminen kielletään.

Manne lupaa ottaa käyttöön radikaalin nollatoleranssin: kuoleminen kielletään sakon uhalla. Jotta väkimäärä ei kasvaisi liikaa, kaikki 70-vuotiaat tapetaan. Siirtymäaika on 15 vuotta.

Tasa-arvo isketään nyt suomalaiseen yhteiskuntaan lopullisesti. Mitään asioita ei saa enää luokitella sukupuolen mukaan. Ei saa olla erikseen miesten ja naisten vessoja, vaan kaikkia vessoja saa käyttää kuka vain sukupuoleen katsomatta. Sama koskee suihkuja ja vaatteita. Asevelvollisuuskaan ei enää riipu sukupuolesta: 50 % joka ikäluokasta arvotaan asevelvollisiksi, loput saavat käydä armeijan, jos haluavat.

Elukat ja rehut

Ympäristöasiat ovat Mannen sydäntä lähellä. Manne tykkää possuista ja lampaista. Ilmastomuutos lopetetaan, sademetsät kasvatetaan takaisin ja napajäätiköille viedään miljardi tonnia jäätä. Heinänteosta tehdään pakollinen kouluaine.

Manne kuuntelee myös eläinaktivistien ääntä: Keski-Suomeen metsiin päästetään vuoden päästä viisi miljoonaa onnellista minkkiä. Niiden turkitkin on tyylikkäästi väritetty. Spraypulloja muuten kuluu arviolta satatuhatta - tyhjät pullot annetaan minkeille mukaan. Eläinaktivistit päästetään myös vapaaksi metsään. Moottoritiet pitää kieltää, koska metelin takia moottoriteiden varsilla elävät liito-oravat munivat nahkamunia.

Manne vastustaa ydinvoimaa, koska voimaloita räjähtää Suomessakin harva se päivä. Sen sijaan koko rannikko täytetään potkureilla, joista saadaan ilmaista tuulivoimaa, vaikka lampaat söis. Lappiin rakennetaan miljoona aurinkopaneelia, joista saadaan talvella tarpeeksi sähköä puolen Suomen tarpeisiin. Tornionjoki padotaan niin, että Ruotsin puolelle syntyy tekojärvi ja Perämeri kutistuu. Loppu sähkö otetaan pistorasioista. Voimalinjat poistetaan ja sähkö siirretään joka paikkaan langattomasti internetin kautta.

Alkoholi

Ykkösoluen alkoholipitoisuus pudotetaan 2 promilleen. Kolmos- ja nelosoluet kielletään. Muiden vahvojen ja mietojen alkoholijuomien alkoholipitoisuus lasketaan viiteen ja yhteen prosenttiin. Kapakat sulkeutuvat kello 18. Näin saadaan ihmiset kotiinsa tappelemaan. Alkoholin myynti Alkossa kielletään. Ulkomailta saa tuoda enintään 2 ml mietoja ja 1 ml vahvoja alkoholijuomia. Vuonna 2010 otetaan käyttöön jo aiemmin hyväksi havaittu kieltolaki.

Tekijänoikeuslainsäädäntö

Kasettimaksu laajennetaan kameroihin, piirustuslehtiöihin, maaliin, lampaisiin, makkaraan ja piimään. Ostaja ei saa enää ostamaansa tuotteeseen mitään oikeuksia. Esimerkiksi CD-levyn kuunteleminen on kiellettyä ja siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta. Vastaavasti internetistä ei saa kopioida enää mitään. Kaikki internetliikenne kulkee suodattimien kautta, jolloin käyttäjä ei voi nähdä esimerkiksi ihmisten kuvia.

Liikenne

Manne tunkee lusikkansa myös liikennesoppaan. Moottoriteille rakennetaan hidastetöyssyjä ja rajoitus pudotetaan 50 kilometriin tunnissa - tutkimusten mukaan liikenteen suurin keskinopeus on nimenomaan moottoriteillä ja nopeushan merkitsee kuolemaa. Samalla uudeksi yleisrajoitukseksi tulee 40 km/t ja taajamarajoitukseksi 20 km/t.

Talvirajoitukset ovat 20 km/t mainittuja kesärajoituksia pienempiä. Ne alkavat syyskuussa ja loppuvat toukokuussa. Hälytysajoneuvojen suurin sallittu nopeus on 60 km/t. Kaikkiin autoihin tulee pakollinen nopeusrajoitin, joka rajoittaa nopeuden 300 kilometriin tunnissa. Kypäräpakko koskee kaikkia autossa olijoita - myös linja-autossa ja vastaavissa.

Jokaiselle suomalaiselle lähetetään postitse vähintään kolme sakkoa vuodessa. Kaikista liikennerikkomuksista tulevat rangaistukset kärsii ajoneuvon haltija. Kortin ja ajoneuvon menettää loppuiäkseen jo 0,1 kilometrin ylinopeudesta tunnissa.

Liikennevaloista tehdään turvallisempia, kun vain yksi auto pääsee kerrallaan risteyksen yli. Tällöin liikennevalotolpissa olevista summereista tulee soida todella kova hälytysääni. Lisäksi autoilijan pitää painaa nappia, jotta hänen ajosuuntaansa tulisi joskus vihreä valo. Liikennevalottomat risteykset kielletään.

Jatkossa kaikista risteyksistä tehdään eritasoristeyksiä (valmista vuonna 2008). Kaikille teille rakennetaan keski- ja reunakaiteet sekä katto. Ilmavalvontaa tehostetaan pääkaupunkiseudulla, jotta talvi ei yllättäisi autoilijoita. Lisäksi teitä suolataan jatkossa ympäri vuoden ja ympäri vuorokauden.

Sumuvalojen käyttö on jatkossa pakollista - paitsi sumussa. Vilkkua saa käyttää enää hämäystarkoituksessa. Pitkiä valoja saa käyttää vain, jos edessä oleva auto tai vastaantulija on enintään 200 metrin päässä. Kaikki kärkikolmiot korvataan stop-merkeillä. Stop-merkkejä laitetaan jatkossa myös risteysten ulkopuolelle.

Uusien sääntöjen mukaan pyöräilijä väistää autoilijaa aina, paitsi jos autoilijan rekisterinumerossa on kolme kirjainta, pyöräilijällä on parillinen määrä renkaita tai aurinko on yli 10 asteen kulmassa horisonttiin nähden. Jalankulkijoille tulee pakollinen jalankulkukortti sekä kävelykypärä. Jalankulkujuoppous kielletään, promilleraja on 4. Liikennemerkit ja nopeusrajoitukset koskevat myös jalankulkijoita. Sokeiden jalankulku kielletään (autoilu pysyy sallittuna).

Junien nopeusrajoitus pudotetaan järjettömästä 200:sta 80 kilometriin tunnissa. Junien maksimipituus lasketaan 30 metriin. Turvavyöt ja -tyynyt tulevat pakollisiksi kaikille junamatkustajille. Tasoristeyksissä junilla on väistämisvelvollisuus - tämä osoitetaan stop-merkein. Vuoteen 2010 mennessä kaikki rautatiet on kaivettu maan sisään pois häiritsemästä.

Lentokoneiden nopeusrajoitus pudotetaan aivan käsittämättömistä lukemista 120 kilometriin tunnissa. Lentokoneet eivät saa enää lentää taajamissa.

Eikä tässä vielä kaikki

Manne lupaa tarjota jokaiselle äänestäjälleen vaalien jälkeen kolme kuutiometriä ilmaa sekä kolme lapiollista lunta ja hiekkaa. Jos ja kun hän päätyy presidentiksi, jokainen äänestäjä saa lisäksi kilon perunoita ja puolikkaan lampaan.

Manne Sorkka lyhyesti

SyntynytSorkkalassa
Kuollutei
Ammattijohtaja
Kielitaitosuomi, englanti ja sorkkalovakia
AsuuSorkkalassa

Työura


11.12.2005

Teksti ja kuvat: Heikki Sorkka.

Manneweb