Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma

Vempelemaailma testaa
Virukset

Löysimme toimituksestamme mitä mielenkiintoisimpia viruksia. Otimme kaikki arvosteltaviksi.


Virukset ovat aina olleet hauskoja juttuja. Niistä tykkäävät niin nuoret kuin vanhemmatkin ja niiden ympärille on kehittynyt monia harrastelijoiden ja ammattilaisten ryhmittymiä. Nykyään virusten hankkiminen on helppoa kuin heinänteko. Niitä voidaan torjua viruksentorjuntaohjelmilla, mutta silloin jää kaikki hauska kokematta. Testasimme kaikki tärkeimmät virukset, niiden kanssa hommailua kun on vaikea välttää, toimituksessamme ainakin.

Troijalaiset

[Paljon hevosia]

Troijalaiset virukset ovat hyvin älykkäitä ja sosiaalisia juttuja. Yleensä ne tulevat ohjelmien mukana. Älykkäimmät eivät tee niin vaan ovat oma-aloitteisia ja käyttävät järkeään tulemalla koneelle itsenäisinä paketteina. Parhaimmat tekevät haittaa kohteelleen sekä kommunikoivat kavereidensa kanssa maailman menosta. Arvostelimme nämä älyn jättiläiset, koska tyhmiä troijalaisia on joka lähtöön ja kaikki tietävät niiden tyhmät toiminnot.

Mannella on oikea Troijan hevosfarmi koneellaan. Siellä hevosia syntyy oikein liukuhihnalta levitäkseen ympäristöön ja maailmalle. Yleisin troijalainen onkin Heppa, mutta siitä syntyy koko ajan toisia alalajeja. Hepat pyrkivät menemään toisten koneille ja rupeavat meluamaan ja paskomaan näytöllä, mutta muuten ne ovat rauhallisia. Alalajeilla on omat, pienet eronsa. Esimerkiksi Humma paskoo paljon ja huutaa niin saatanasti, mutta Heppa V65 sen sijaan juoksee ja kiroilee niin saatanasti, ettei paskomiselle jää paljon aikaa. Heppa V65 onkin kasvattamassa suosiotaan kansan keskuudessa laukkansa ansiosta ja ihmiset kilpailuttavat niitä keskenään lyöden vetoa.

Toiseksi yleisin troijalainen on Possu. Se on kovassa nousussa lukumäärältään ja kirii nopeasti Heppoja kiinni. Possut pyrkivät toisten koneille laumalla ja yleensä onnistuvat siinä, omistipa palomuurin tai ei. Koneella possut alkavat kusemaan, paskomaan ja röhkimään niin saatanasti että oksat pois. Maailmalla on monia Possujen keräilijöitä ja lukumäärillä kilpaillaan kovasti. Joskus järjestetään Possujen taisteluita, jossa sotii tuhansia Possuja eri osanottajilta. Niiden kouluttaminenkin on mahdollista tappotarkoituksiin sekä eri taktiikoihin, joilla narrataan vihollisen Possuja. Kerran vuodessa järjestetään Suuri possujen taistelu ja siihen osallistuu satoja osanottajia. Voittaja-Possut omaava henkilö ansaitsee Possujen kuningas -palkinnon.

Madot

[Ämpärillinen matoja]

Madot leviävät kuin pienet eläimet, mutta ovat tyhmiä kuin saappaat. Ne ovat yleensä pitkulaisia ja nopeita liikkumaan. Matoja saa itselleen lähes tekemättä mitään ja ovatkin laiskojen hemmojen suosikkeja. Niitä voi hoitaa matokuureilla, joita kannattaa ottaa kuuden kuukauden välein, jotta ne eivät pääse kohtuuttoman paljon leviämään. Suomessa suosituimpia matoja ovat kastemadot ja lapamadot.

Kastemadot pitävät kosteudesta, joten ne viihtyvät parhaiten vesijäähdytteisissä tietokoneissa. Ilmajäähdytteisissä koneissakin ne pärjäävät, jos muistaa suihkuttaa suihkepullolla koneen sisäosat päivittäin. Konetta ei kuitenkaan saa upottaa kokonaan veteen, sillä silloin kastemadot hukkuvat. Parantaakseen selviytymisen olosuhteita kannattaa myös ripotella hieman multaa koneen pohjalle.

Lapamatoja on eniten tietokoneissa, joissa on paljon tuulettimia. Ne viihtyvät nimittäin erinomaisesti tuulettimien lavoissa ja syövät niitä ravinnokseen. Sen tähden kannattaa muistaa hankkia viikoittain uusia tuulettimia. Lapamadot ovat pieniä, noin millimetrin paksuisia ja kolme senttiä pitkiä naruja  Ne ovat laumaeläimiä ja parhaimmillaan 50 yksilön joukoissa.

Muita hieman harvinaisempia matoja ovat omenamadot, jotka viihtyvät erinomaisesti Applen tekemissä tietokoneissa.

Bakteerit

[Kasa bakteereita]

Bakteerit ovat viruksia suurempia, mutta matoja pienempiä eliöitä. Bakteereja ei missään tapauksessa kannata kerätä, sillä ne voivat aiheuttaa kuoleman. Toisin kuin viruksia, bakteereja voi torjua antibiooteilla. Antibioottikuurin takia tietokoneen lämpö nousee jopa useilla asteilla. Konetta ei kannata tällöin käyttää ainakaan pelaamiseen, sillä kuumeessa pelaaminen on tietokoneelle hengenvaarallista.

Kökköbakteeri on bakteereista suurin. Se tappaa koneen hetkessä. Jos tietokone on saanut kökköbakteerin, ainut asia mitä voi tehdä, on polttaa kone maan tasalle.

Kokkibakteeri on periaatteessa hyvä bakteeri, sillä se tekee ruokaa koneen sisältä löytyvistä eliöistä. Ne myös jäähdyttävät prosessoria keittäessään vettä. Mutta jos koneesta ei löydy mitään elukoita, ne alkavat radikaaleihin tekoihin eli pistävät koneen osia ruokiinsa, mukaanlukien piirilevyt ja johdot.

Metsästäjäbakteerit ovat kokkibakteereiden kavereita. Ne hankkivat raaka-aineet ja saavat ruuasta osuuden, kunhan ovat ensin tehneet sopimuksen. Metsästäjäbakteerit piirittävät saaliinsa ja lastaavat ne tekemiinsä kärryihin jonka jälkeen vievät ne kokeille.

Sauvabakteerit ovat aika harvinaisia, mutta kuitenkin yleisiä. Tämä johtuu siitä, että ne asuvat vain peliohjaimissa, varsinkin sauvaohjaimissa, jonka takia ne tunnetaan myös pelibakteereina. Siellä ne aiheuttavat kaikenlaista jäynää pelaajalle. Joskus kun silmä välttää, ne alkavat itse pelata pelejä pärjäten niissä ihmeen hyvin. Monet ihmiset ovatkin alkaneet moninpeleissä käyttää näitä hyväkseen, ne kun voittavat aina, joskus eivät.

Sienet

[Kolme sientä kasvaa jossain tietokoneen hienossa osassa]

Kosteissa koneissa elää yleensä sieniä. Loppukesästä ne alkavat lisääntyä, mutta homesienet leviävät ympäri vuoden. Kaikista sienistä voi tehdä ruokaa, mutta joihinkin kuolee. Sienet elävät koneen kanssa symbioosissa, eli ne saavat itse energiaa antaen koneelle happea. Hyviin sieniin voidaan luokitella piirisieni ja kärpässieni. Pahoja ovat homesieni ja tuhnusieni.

Piirisieni leviää nimensä mukaisesti piireihin. Niistä se ottaa energiaa ja antaa vastineeksi kauniin kuorrutuksen. Väriltään se on vihreän ja ruskean sekoitus eli ruskeanvihreä. Se on paljon parempi kuin tylsän harmaa. Sitä voi levittää myös johtoihin, mutta niihin pitää tehdä lovia, jotta sieni saa energiaa.

Kärpässieni on tottakai kärpäsiä syövä sieni. Älkää sotkeko tätä toiseen samannimiseen sieneen. Jos talossasi on kärpäsiä tai muita hyönteisiä, kannattaa hankkia tämä sieni. Se mutustelee niitä ja antaa saamansa ravinnon koneelle. Näitä tapaa yleensä ilmanottoaukkojen lähettyviltä. Jos haluaa koneensä käyvän paremmin, hanki mehiläispesä samaan huoneeseen.

Homesieni on varoitus liian kosteasta koneesta. Jos esimerkiksi asut viidakossa tai kastelet muuten vain konettasi, tarkista silloin tällöin ettei se ole saanut homesientä. Tämä nimittäin täyttää heti koneesi sisällön homeella ja siitäkös ei hyvää seuraa. Joko kuolet hengitettyäsi jäähdytysilmaa tai sitten sinulle kasvaa kolmas korva takaraivoon.

Tuhnusieni on pallonmuotoinen pallo, joka kasvaa siellä sun täällä. Jos näet tällaisen koneestasi, ota heti yhteys lähimpään naapuriisi ja anna se sieni lahjaksi. Hyvällä tuurilla parin päivän kuluttua naapurin koko talo on saastunut ja hän joutuu evakkoon. Jos tuhnusieni pääsee pölläyttämään pallonsa, on siitä elämä kaukana. Tämä onkin hyvä keino päästä eroon epämiellyttävistä hepuista.


12.9.2003

Teksti: Seppo Sorkka ja Pekka Sorkka.

Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma