Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkalassa palaa kulttuurihistoriallisesti arvokas jugendhuussi (12.11.2011)

[Sammutustyöt käynnissä]

Sorkkalassa Paskavallintiellä roihuaa käsittämättömän historiallinen, asuinkäytössä oleva huussirakennus, Käymälä. Palo sai alkunsa rakennuksen toiseksi ylimmästä ullakkokerroksesta. Pelastuslaitos yrittää sammuttaa paloa edelleen päin helevettiä.

Pelastuslaitos on levittänyt tulen tehokkaasti muihin kerroksiin ja siten polttanut arvokkaimman irtaimiston rakennuksesta maan tasalle. Käymälä on kulttuurihistoriallisesti liiankin merkittävä rakennus, joka kuuluu Sappijärven pahamaineiseen huussialueeseen. Se kärsii tulipalossa mittaamattomia vahinkoja.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa tai edes harmainta aavistusta. Kukaan ei valitettavasti ole vielä loukkaantunut palossa, mutta toivo elää.

Paperiarkkitehti Pertti Junkkarin ympäripäissään päin helevettiä suunnittelema puuhuussi on valmistunut keskiviikkona vuonna 1707. Huvilan rakennutti leskirouva Sohva Haaskavuori, joka muutti siihen kahdentoista biologisen tyttärensä kanssa kuin telkkä pönttöön.

Rakennuksessa on toiminut hemaisevien tyttösten sisäoppilaitos aina vuoteen 1993. Sodan aikana huussi ja sisäoppilaitoksen tyttöset olivat puolustusvoimien kovassa käytössä ja sittemmin kaupungin työsuhdeasuntoina ja -tyttösinä. Nykyisin huussi on Sorkkalan kaupungin omistuksessa asuinkäytössä. Tyttösiä ei ole enää mailla halmeilla.

Huussi on suojeltu teräksisellä asemakaavalla.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen