Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Avaruusaseman pontikankeitin toimii jälleen (8.10.2009)

[Rivikuutonen]

Sorkkainvälisen EVVK-avaruusaseman sunnuntaina rikkoutunut pontikankeitin toimii jälleen kuin avaruusjunan avaruusvessa. Aseman sorkkalainen komentelijatar Jenna Patala ja sorkkalainen legoinsinööri Rauno Vanne korjasivat rikkoutuneen keittimen ensimmäisen kuulöntystelyn 140-vuotispäivänä.

Korjaustöiden aikana avaruusaseman ennätyssuuri kolmen hengen miehistö joutui tyytymään kahteen kaljakoriin, joista toinen sijaitsee aseman venäläisessä Rutinoff-lisämodulissa ja toinen asemaan takaapäin penetroituneessa Erehdys-sukkulassa.

Saha pelkäsi, että korjausten täydellinen epäonnistuminen olisi voinut johtaa myös Erehdyksen pontikkasäiliön täyttymiseen yli äyräidensä ja pontikan leviämiseen sinne sun tänne ja vähän muuallekin. Säiliötä ei voida tyhjentää normaaliin tapaan avaruuteen, koska silloin pontikkaa menisi hukkaan, vaan pontikka juodaan suoraan letkusta. Vaarana olisi myös juuri valmistuneen avaruusterassin ja vasta-asennetun sorkkalaisen viisimetrisen takasiiven tuhriutuminen.

Tässä vaiheessa miehistön elämä olisi tullut kuolettavan epämukavaksi ja tylsäksi kuin maalin kuivuminen ja edessä olisi ollut turhautuminen ja turvautuminen Suomen sodan aikaisiin vanhentuneisiin pussikaljoihin.

Astronautit korjasivat avaruusaseman ylitulvineen pontikankeittojärjestelmän vaihtamalla pumpun, kaasumännän putken ja ohjauspaneelin vasemman mutterin. Järjestelmä on Kahvikan päin helevettiä suunnittelema ja valmistama ja arvoltaan noin 154 triljoonaa simpukkaa eli noin 122 euroa arvonlisäverottomana. Painottomassa tilassa toiminta perustuu raa’an tuurin lisäksi sekä ilmavirtauksiin että tyhjään saappaaseen. Keitin on osa käsittämättömän monimutkaista kierrätysjärjestelmäsysteemiä, joka tuottaa lähes juomakelpoista pontikkaa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen