Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Erehdys penetroitui avaruusasemaan (28.9.2009)

Erehdys-sukkula on kiinnittynyt onnistuneesti ja tyydyttävästi sorkkainväliseen avaruusasemaan kuin isä äitiin perjantai-iltana ennen yhdeksää Suomen aikaa, kertoo Sorkkalan avaruushallinto Saha.

Asemaan kiinnittyminen vaati varsin tarkkaa silmää Erehdyksen yksisilmäiseltä komentelijalta, sillä sukkula ja asema lähestyivät toisiaan ja kaikkea muutakin melkoista haipakkaa. Se salli komentelija Markku Pullonsuulle humalaa enintään 1,5 promillea. Sukkula kiinnittyi lopulta penetrointimodulin sijaan aseman viemäriputkeen, mutta se ei ole juurikaan menoa haitannut, vaikka sukkula alkaakin pikkuhiljaa täyttyä kuin kala vedessä.

Miehistön epämääräisenä tehtävänä on viedä avaruusasemalle sorkkalaisen kapakan viimeinen osa, joka on eräänlainen terassi aseman ulkopuolella vietettäviä juominkeja varten, kymmenen koria keskiolutta sekä Sorkkalan ammattioppilaitoksen viime talvikesänä valmistama takasiipi.

Astronautit ottivat penetroitumishetkellä nokoset sekä rohkeita valokuvia sukkulan saunasta ja naamoistaan. Kuvien avulla on tarkoitus yrittää selitellä aluksessa lähdön alla ilmenneitä teknisiä vikoja kuten toisen siiven ja laskutelineen irtoaminen ja aikanaan myös leveillä kotiväelle kuin viimeistä päivää.

Avaruusasemalla väentungos

Sorkkainvälisen avaruusaseman asukasluku kasvoi penetroitumisen jälkeen räjähdysmäisesti kolmeentoista, mikä on avaruusaseman maailmanennätys. Tunnelma pysyy tiiviinä kuin sillipurkissa seuraavat 11 päivää, minkä verran Erehdyksen miehistön tehtävä asemalla kestää, jos on kestääkseen.

Erehdyksen sorkkalaissukuinen astronautti Timo Sorkka vaihtaa paikkaa avaruusasemalla nyt naiskentelevan japanittaren Kokoro Takawakatan kanssa. Takawakata palaa Erehdyksen mukana maan tasalle yli neljän kuukauden avaruudessa nuoleskelun jälkeen.

Erehdys lähti matkaan keskiviikon ja lauantain välisenä tiistaiyönä Suomen aikaa. Yritys oli peräti kuudes, sillä hyvät sääolosuhteet ja kortinpeluu viivästyttivät sukkulan laukaisua avaruuteen tai jonnekin viime viikkojen aikana kuin peukalo keskellä kämmentä.

Sukkula palaa maan tasalle 16 viikon päästä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen