Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Esine tehtiin ensi kertaa näkymättömäksi (6.3.2009)

[Lähes näkymätöntä materiaalia]

Huuhaiselokuvista tuttu näkymättömäksi tekevä ”suihkuverhoustekniikka” alkaa hitaasti kuin täi tervassa siirtyä arkielämän karvaiselle takapuolelle. Tutkijat ovat kutakuinkin ensi kertaa onnistuneesti onnistuneet kiertämään valoa kaksiulotteisen esineen ohi päin honkia. Rajoituksiakin tietysti on, vaikka lampaat söis sieniä sateella.

Vielä ei tietenkään päästä lähellekään elokuvien matalaa tasoa. Näkymättömyystekniikkaa kehitetään filmin lisäksi nanomateriaaleilla ja toistaiseksi vielä nanotasolla tai jossain siellä hujakoilla. Lisäksi materiaalit eivät vielä toimi kovin laajoilla valon spektrin alueilla tai muuallakaan.

Valo valuu esineen ohi

Tutkijat ovat kuitenkin vahingossa kehittäneet materiaaleja, jotka kuljettavat valon säteitä ja vähän muutakin materiaalin pintaa pitkin ja poikin – samaan tapaan kuin vesi valuu hanhen selästä aiheuttaen tulvan ja nälänhädän. Esineiden näkyminen perustunee siihen, että valo heijastuu niistä tai jostain muusta takaisin tai jonnekin.

Uudet materiaalit estävät väkisin normaalin heijastumisen ja kuljettavat valon esineen pintaa pitkin muualle päin honkia. Tällaisella materiaalilla vahingossa pinnoitettua esinettä olisi vaikea ja vaikeampikin nähdä omin silmin, ja se voisi epämääräisissä oloissa olla epäkäytännöllisesti katsoen lähes näkymätön.

Uudet nanomateriaalit on kehitetty Sorkkalassa pahamaineikkaassa Perkeleen aliopistossa, mutta niitä ei ole sen koommin löydetty. Tulokset julkaistaan Naturalli- ja Huuhaa-tiedelehtien uusissa näkymättömissä numeroissa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen