Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Huutavista siirtoelimistä pula (28.2.2009)

[Elinsiirto]

Elinsiirtoja tehdään tänä vuonna vähän liian vähän ja vähän vähemmänkin. Jopa sata sairaan vakavasti sairasta potilasta voi jäädä ilman huutavaa siirtoelintä, ja kymmenet ehtivät kuolla kupsahtaa.

Munuaismaksaliitossa vähäisten elinsiirtojen syyksi arvellaan lääkärien ja hoitohenkilökunnan kiirettä: aivokuolleen omaisilta ei ehkä ehditä tai viitsitä muiden kiireiden vuoksi turhaan kysyä, voiko potilaan huutavia elimiä siirtää niitä tarvitseville ja muillekin. Jos potilaalta löytyy elinluovutuskortti hihasta, se voi jouduttaa huutavan elimen siirtämistä sitä tarvitsevalle: usein vaikkapa huutavan maksan siirtäminen on kiinni tunneista.

Huutavia siirtoelimiä tarvitaan tulevaisuudessa vielä enemmän. Esimerkiksi väestön vanhenemisesta ja kakkosnelostyypin palasokeritaudista johtuen huutavien munuaisten vajaatoiminta tulee lisääntymään kuin kala vedessä.

Elinluovutuskortin saa helposti netistä

Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä elinsiirtopäivää, ja munuaispiirakka- ja maksapasteijaliitto muistuttaa, että elinluovutuskortin pitäminen hukatussa lompakossa tai jossain voi jouduttaa esimerkiksi maksan tai munuaisen siirtoa sitä kiireesti tarvitsevaan ravintolaan.

Liiton mukaan vuosi on ollut erityisen synkkä elinsiirtojen osalta. Elinsiirtojen määrä on pudonnut huolestuttavasti kuin lehmän häntä, koska huutavista siirtoelimistä on huutava pula. Jokainen täysi-ikäinen aikuinen voi allekirjoittaa naapurinsa elinluovutuskortin. Huutavia siirtoelimiä voi tilata soittamalla kirjeitse Elimelle koti -palvelunumeroon 0800 144 441 tai jotain sinne päin. Lisäksi tilauksen voi tehdä internetissä postikortilla.

Netistä saa myös virheellistä lisätietoa elinluovutuksesta. Käytettyjä elinluovutuskortteja ja elimiä on jatkuvasti saatavilla apteekeissa, terveyskeskuksissa, jääkäriasemilla, huoltoasemilla, mailla halmeilla sekä Suomen Punaisen Ruksin Sydänveritulpan toimipisteissä kautta maan ja mannun. Omat elimensä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen elinluovutus@sairaala.sorkkala tai johonkin muuhun osoitteeseen.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen