Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Ruuan syönti raskausaikana voi edistää lapsen kehitystä (30.12.2008)

[Ruokaa]

Ruokaa raskauden aikana syövien äitien vauvat näyttävät kehittyvän monessa ja muussakin suhteessa nopeammin ja nopeamminkin kuin ruokaa ehdoin tahdoin välttävien vauvat. Todennäköisesti tämä on terveellisten rasvojen ansiota.

Paljon ruokaa syövien äitien lapset esimerkiksi oppivat tuhoamaan portaita ja syömään kengät varhaisemmin sekä osasivat useampia ja useampiakin yhdyssanoja kuin vähän ruokaa syövien lapset, jotka eivät osanneet mitään tai muutakaan. Myös rintaruokinta liittyi vikkelämpään kehitykseen, mutta tämä havaittiin riippumatta ruuansyönnistä ja rintojen riippumisesta.

Ruuan sisältämiä rasvahappoja on myös äidinmaidossa. Rasvahappojen saannin on aiemminkin todettu edistävän lapsen kehitystä kuin lehmän häntä.

Sorkkalainen sepustus kliinisestä ravinnosta tai jotain -lehdessä tai jossain esiteltyä nollatutkimusta varten haastateltiin yli kahta ja puolta sorkkalaisäitiä. Tutkijoita kiinnosti lapsen kehitys alle puolitoistavuotiaana, perskännit ja saappaanheitto.

Eniten ruokaa syövät äidit nauttivat ruokaa kolmesta neljään kertaa päivässä ja vähiten syövät korkeintaan joka toinen viikko. Peruna, muussi, pottu, paistettu banaani ja makkara olivat suosituimmat ruuat.

Suomessa ruokaa suositellaan lähes kaikille, mutta kokopäiväisesti raskaana oleville ja imettäville äideille ei suositella lämpömittarin syömistä sen sisältämän tappavan elohopean takia. Myös muita suuria mittareita sun muita härveleitä on hyvä välttää raskauden aikana. Miesten nieleminen on sen sijaan jopa suositeltavaa, toteaa tutkija haastattelijattarelle ja avaa vetoketjunsa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen