Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Armeija taistelee varusmiesten ja -miehettärien paisumista vastaan kevyttuotteilla (18.5.2008)

[Varusmiehiä ja -miehettäriä]

Varusmiesten ja -miehettärien keskipaino on kohonnut kymmenessä vuodessa monen monta kiloa. Lihomista vastaan taistellaan nyt kevytruuin ja rynnäkkökiväärein.

Armeija on aloittanut väsytystaistelun varusmiesten ja -miehettärien lihomista vastaan energiattomin ruokatuottein. Kahdessa sotilaskodissa niukkaan tarjontaan on otettu muun muassa keveitä keppi- ja tykinkuulamunkkeja, rypälepommeja, pieniä viinereitä, kranaattiomenoita, rasvattomia sipsipusseja, sinappikaasua, napalmia ja tyhjiä karkkipusseja, lähes sokerittomia sämpylöitä sekä salaattia sisältäviä virvoitusjuomia.

”Jonain kevätsyksynä varmaan olemme tutkivinamme, miten kokeilu on vaikuttanut varusmiesten ja -miehettärien painoon ja rasvamaksa-arvoihin”, höpöttää tutkijatar Klarissa Possukinkku Känsäntärväyslaitokselta ja haukkaa uunituoretta pullaa.

Vuonna 2007 alkaneella 30-vuotisella niin sanotulla EVVK-tutkimuksella yritetään pakotetusti vaikuttaa varusmiesten ja -miehettärien syöpymistottumuksiin ja ruokaan liittyviin masenteisiin. Vuodesta 1994 varusmiesten ja -miehettärien keskipaino on noussut 70,8 kilosta ensi vuoden 107 kiloon.

Tutkimuksen tänä syyskeväänä alkaneessa pakkotarjontavaiheessa keveitä pakkovaihtoehtoja ja -naposteltavaa pakkotarjotaan varusmiesten ja -miehettärien kyynärpääasiallisilla ruokintapaikoilla muonituskeskuksissa ja sotilaskodeissa.

”Hankkeessa ovat vastahakoisesti mukana Sorkkalan ja Lampaan sotilaskodit sekä varusmies- ja -miehetärtoimikunta. Myöhemmin höyhenenkevyet tuotteet yleistyvät myös muissa sotilaskodeissa ja leviävät sinne sun tänne ja vähän muuallekin”, Sotilaskotiliiton olkapääsihteeritär Karoliina Sorkkamies pölisee ja haukkaa metrin pituista suklaakuorrutettua viineriä.

”Terveellisten ruokien ja juomien houkuttelevuutta yritetään väkipakolla lisätä. Esimerkiksi tyhjät virvoitusjuomapullot sijoitetaan kylmäkaapissa maitopurkkien taakse kääpiöiden kastelukorkeudelle”, Jaska huomauttaa ja haukkaa viittä trofeetäytteistä suklaakuorrutettua suklaapatukkaa.

Aina tai milloinkaan muulloinkaan siinä tai missään muussakaan asiassa ei onnistuta. Jaska katsoo vesi kielellä, kun varusmies tai -miehetär Tuomas Sorkkonen kantaa kahdella tarjottimella kuuden kilon painoisia hillosuklaamunkkeja, vaikka lampaat söis. Lisäksi Sorkkonen on viemässä tupaan kottikärryillä useita sipsi- ja karkkisäkkejä ja kokonaiset neljä puolikasta lammasta.

Ainutkaan, toisetkaan tai kukaan muukaan sotilaskodissa pullakahvikassalle tai vessaan häröpallossa jonottaneista varusmiehistä ja -miehettäristä ei ottanut höyhenenkeveitä lihapullavaihtoehtoja, sillä ne maistuvat paskalta.

”Harjoitukset ovat niin helevetin raskaita ja kuolettavia, että on pakko saada jotain miestä vankempaa. Esimerkiksi tänään jouduimme itse kävelemään mukeen lounaalle”, viittä pitsaa, puolikasta lammasta ja kymmentä munkkia kerralla ahmiva Joni Nuutisorkkanen mussuttaa. Osa korvaa pitsan kahdella helevetin isolla munkilla, kuten kaveri Jussi Sorkka. Raimo Saapasmies sen sijaan syö aina harjoituksen jälkeen suklaalla kuorrutetun hevosen.

”Kotona itseopittuja ylensyömistottumuksia on vaikea muuttaa armeijassa. Syömme enemmän ja enemmänkin kuin kulutamme ja vielä lisääkin. Lisäksi tarjolla on aiempaa enemmän ja enemmänkin erilaisia ja muunkinlaisia houkutuksia ja kaikkea muutakin, kuten lampaita, munkkeja, pitsaa, lampaita, pullia, kahvia, lampaita, karkkia, sipsejä, lampaita, oravia, possuja, munkkeja ja lampaita”, sokerihumalainen ylipainonhallintaprofessori Pertti Mustalammas mussuttaa haltioissaan ja haukkaa herkullista suklaapossulla täytettyä possumunkkia.

Jopa alokkaiden halkaisija on hänen mukaansa suurentunut 40 vuoden aikana.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen