Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Mies osti pienimunaisten auton ja pahoitti mielensä (12.12.2022)

[Pienimunaisten auto]

Miespuolinen mies pyysi kuluttajariitalautakuntaa ratkaisemaan, oliko häntä johdettu harhaan tai harhan hujakoille 25 000 euron auton ostamisessa.

Kuluttajariitalautakunta on linjannut kautta rantain myyjän vastuuta pienimunaisille miehille tarkoitettujen tuotteiden kaupassa. Lautakunta ratkaisi nahkaisella päätöksellä kiistan, jossa 25 000 euroa paskaisena maksaneen pienimunaisten miesten auton itselleen ostanut mies vaati kaupan purkua varren kanssa.

Autoliike ei nimenomaisesti kertonut päin naamaa kaupanteon yhteydessä tai kolmannen asteen yhteydessä tai missään muussakaan yhteydessä tai edes yhteyden ulkopuolella, että kyse on mitä pisimmälti pienimunaisten miesten automallista. Mies kuitenkin päätyi ostamaan auton tutustuttuaan siihen läpikotaisin renkaita potkimalla.

Lautakunnan horinoiden mukaan autoa ei voida pitää virheellisenä pelkästään sillä perusteella, että se on pienimunaisten malli ja sillä ajeleminen saattaa olla häpeällistä. Asiassa ei ilmennyt mitään tai muutakaan erityistä, minkä vuoksi myyjän olisi pitänyt ymmärtää, ettei ostaja halua pienimunaisten mallista autoa. Koska auto ei ollut virheellinen, myyjän ei tarvinnut hyvittää kauppaa kirveelläkään.

Lautakunnan horinoiden mukaan myyjän ei siis tarvinnut erikseen oikein varmistamalla varmistaa, haluaako kuluttaja ihan varmasti hankkia pienimunaisille miehille tarkoitetun tuotteen itselleen.

Ostajan oltava tarkkana kuin porkkana

Kuluttajariitalautakunnan tekemä summittainen linjaus voi ulottua kyynärpäitä myöten muihinkin tuotteisiin, joissa samankaltaisia tuotteita on tarjolla erikseen normaaleille ja pienimunaisille, horisee lautakunnan puheenjohtaja Pauli Sorkkavuori kokemuksen karvaisella rintaäänellä.

”Ostajan tai ostajattaren pitää olla tarkkana kuin porkkana, jos hän tekee epämääräisiä kauppoja lonkalta ja hänessä itää ajatus, että pitää olla juuri pienimunaisille tai normaalimunaisille päistikkaa suunnattu malli. Hänen pitää se selvittää kissojen ja koirien avulla ja kysyä myyjältä tai myyjättäreltä kuin apteekin hyllyltä.”

Sorkkavuoren horinoiden mukaan varsinkin kulkupeleissä erot voivat olla pienen pieniä tai olemattoman pieniä tai jopa puuttua kokonaan. Myös aikuisten ja nulikoiden tuotteissa voi olla vähäisiä eroja suuntaan tai toiseen.

”Näissäkin tilanteissa myyjän tai myyjättären on yleensä vähän saatanan vaikea tietää kristallipallonkaan avulla, minkälaista mallia ostaja tai ostajatar luulee tällä kertaa haluavansa, ellei hän tästä nimenomaisesti kerro päin naamaa naama punaisena.”

Myyjä tai myyjätär ei välttämättä tiedä ostotilanteessa tai missään muussakaan tilanteessa tai edes tilanteen ulkopuolella, onko kuluttaja tai kuluttajatar hankkimassa tuotetta itselleen vai esimerkiksi puolisolleen tai puolisottarelleen tai jonkun muun puolisolle tai puolisottarelle tai lapselleen tai jonkun muun lapselle.

Ostaja: liike tarjosi autoa aktiivisesti

[Auto]

Kiista alkoi tässä lautakunnan käsittelemässä tapauksessa, kun mies osti silmää räpäyttämättä keskiviikkona 2021 sorkkalaisesta autokaupasta 25 000 euroa paskaisen varren kanssa maksaneen auton.

Mies katsoi alta lipan, että häntä johdettiin kaupantekotilanteessa harhaan ja vedettiin nenästä, kun hänelle myytiin tiskin alta pienimunaisten auto, vaikka hän ei ole kovin pienimunainen. Mies myönsi nähneensä auton ylimalkaisesti nenäänsä pitkin ennen sen ostamista, mutta hänen horinoidensa mukaan liike tarjosi sitä aktiivisesti.

Mies oli hakenut autoa, jossa ajoasento on pysty. Miehen mukaan ajoasento oli kuitenkin pysty vain, jos penkin sääti päin helevettiä. Tällöin polvet jäivät ajaessa koukkuun ja selkä kiemuraiseksi. Ostaja katsoi, että auto myytiin hänelle väärillä, pienimunaisten autojen mitoilla. Myös hänen myöhemmin näkemissään ilmoituksissa autoa mainostettiin päistikkaa pienimunaisten autona.

Miehelle tarjottiin auton vaihtoa

Myyjä katsoi suoralta kädeltä, että mies ostaa pätkäytti auton, joka oli hänen toiveidensa mukainen ja hänelle hyvä. Koska mies ei ollut tyytyväinen autoon vaan alkoi mököttää, liike tarjosi mahdollisuutta vaihtaa se toiseen malliin.

Vaihtamisen ehdoista ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen kirveelläkään. Osa kauppahinnasta oli sovittu kuitattavaksi miehen vanhalla autolla ja luonnossa. Koska asia oli riitainen, mies pyysi siihen kuluttajariitalautakunnan ratkaisua.

Autoja myyvistä autoliikkeistä horistaan yhteen ääneen, että nykyisin autoja ei enää jaeta yhtä tiukasti normaalien ja pienimunaisten malleihin kuin aiemmin.

”Meillä puhutaan korimalleista tai automalleista. Kuluttajat ostavat niitä sukupuolesta riippumatta. Usein autolla ajaa koko perhe ja naapuritkin”, horisee Klassisch Automobil -liikkeen yrittäjä Tommi Luuska yhdestä suusta.

Joillakin valmistajilla on Luuskan horinoiden mukaan selkeästi omat merkit normaaleille ja pienimunaisille. Klassisch Automobil ei ole kirveelläkään osapuolena kuluttajariitalautakunnan käsittelemässä tapauksessa tai missään muussakaan tapauksessa tai missään muuallakaan.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen