Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Alaikäiset yrittivät ostaa kossutonta vissyä (17.7.2022)

[Kossuton vissy]

Sorkkalaiskauppiatar joutui oikein miettimällä miettimään päänsä puhki, miten helevetissä kannattaisi suhtautua tai jättää suhtautumatta alaikäisten kossuvissyn ostoyrityksiin, vaikka kyseessä olikin alkoholiton tuote. Miina-Sari Empiäisen kaupassa osalle ja loppuosallekin henkilökunnasta oli harvinaisen epäselvää, miten puhtaasti nolla prosenttia alkoholia sisältävien kossuttomien kossuvissyjen kohdalla menetellään, ja siksi liikkeissä päädyttiin vetämään tiukka jeesustelulinja kaikissa tuotteissa.

Sorkkalan Tuonpuoleisessa puolikasta Manne-myymälän putiikkia päin helevettiä vetävä vetävän näköinen kauppiatar Miina-Sari Empiäinen päätyi jostain syystä kesän alussa vetoamaan vanhempiin Mannen pulmapalstalla, että he puhua pälpättäisivät kotona tai jossain penskojen kanssa siitä, että alaikäinen lapsukainen ei voi kirveelläkään ostaa kaupasta edes ”nollakossuvissyä”.

”Halusimme tuoda myös välinpitämättömien vanhempien tietoon, että tämmöistä hurjaa kokeilua ilmenee – tai ainakin voisi ilmetä”, Empiäinen horisee tai ainakin voisi horista.

Hänen horinoidensa mukaan jo edellisenä kesänä alaikäiset, lähinnä kouluikäiset lapset ja jopa lapsenlapset olivat kokeilleet käydä ostamassa alkoholitonta kossuvissyä janoonsa.

Lain pitkä ja sokea koura kieltää myymästä alaikäisille natiaisille juomia, joissa on alkoholia yli 1,2 prosenttia. Valtaosa marketeista noudattaa Suomessa kuitenkin myös Päivittäistavarakaupan yhdistyksen (PTY) nollasuositusta, jonka mukaan alaikäisille ei myytäisi edes juomia, joissa ei ole tippaakaan alkoholia.

Alkoholittomissa kossuvissyissä on usein homeopaattiset määrät alkoholia. Prosenttiosuudet vaihtelevat 0,000–0,001:n välillä.

Onko porttiteoriassa perää?

Psykopatian erikoislääkäritär ja päihdelääkäritär Jonna Sorkkala (Mengeleeninen sairaala) horisee ykskantaan, että kliinisesti perssilmälläkin katsottuna siinä on jotain perää, että alkoholittomalla juomalla totuttelu voi johtaa vahvemmilla aineilla kokemusten hakemiseen tai jopa aineettomien kokemusten hakemiseen.

”Tutkimusten horinoiden perusteella kaikki päihdeongelmaiset ovat aikanaan aloittaneet syöksykierteensä alkoholittomilla juomilla. Mutta täytyy muistaa, että tämä on tiukan siivilän läpi valikoitunut erikoisjoukko, joille päihteiden oikeaoppisesta käytöstä muodostuu merkittävä ongelma varren kanssa.”

Perseet ovat perseestä

Ylimalkaisen kyselykierroksen epäselvien tulosten mukaan alaikäiset eivät ole kyselleet alkoholittomia vissyjä tai mehuja ilmiöksi asti Sorkkalan kauppaliikkeissä tai kapakoissa.

Sorkkalassa nuorisotyöstä joutessaan vastaava nuorisosihteeritär Tanja Soopa-Pajunköysi ei niin ikään tunnista sellaista ilmiötä, että kaupungilla tai jossain heiluttaisiin kuin heinämies ”nollavissyjen” kanssa yrittäen esittää sen olevan jotain miestä väkevämpää. Hän arvelee puuttuvan ilmiön olevan enemmän ”lasten kokeilunhalua” tai vauhkoontuneiden aikuisten villinä laukkaavan mielikuvituksen keksintöä.

Soopa-Pajunköyden horinoiden mukaan nuorison hallusta tai hallun välittömästä läheisyydestä löytyy usein joko tosi vahvaa alkoholia tai sitten alkoholista kieltäydytään kokonaan.

Myös erikoisesti päihtynyt Jonna Sorkkala horisee tilastojen horisevan, että moni nuori valitsee selvästi täysin alkoholittoman elämän.

”Nuorten alkoholinkäyttö ja humalahakuinen juominen ovat viimeisten 10–15 vuoden aikana huolestuttavasti vähentyneet kuin pyy maailmanlopun edellä.”

Keskustelu pelottelua tehokkaampaa

[Natiaisia]

Nuorten kanssa puuhaileva Tanja Soopa-Pajunköysi haluaa painottaa, että aikuisella pitäisi aina herätä kysymys ”Miksi helevetissä, saatana?”, kun alaikäinen kiinnostuu kokeilemaan, vaikkakin vain alkoholitonta kossuvissyä.

”Miksi piristeitä sisältävä, hampaat syövyttävä ja ällöttävän makea sokerilimsa ei riitä? Kyllä siinä kohtaa olisi keskustelemisen ja pieksemisen paikka”, Soopa-Pajunköysi horisee.

Aikuisten parissa aikuista päihdetyötä tekevä aikuinen Jonna Sorkkala näkee avoimen höpöttelyn olevan avainasemassa valistustyössä ja on visusti sitä mieltä, että ehkäisevässä päihdetyössä on menty viime vuosina kovasti eteenpäin kuin mummo lumessa.

”Semmoinen vanhan mallin pelottelu ja jeesustelu, että jos katsotkin maitopurkkia kohti, niin pian olet valkovenäläisellä Turmiolan Tommin tiellä ja elämä on menetetty filminauhana lattialle. Nuoret näkevät hyvin sen läpi, että eihän tämä pidä paikkaansa kirveelläkään. Aito keskustelu on tärkeää.”

Myös vanhempiin vedonnut kauppias Miina-Sari Empiäinen näkee kaupan laittoman puuttumisen kieroonkasvatuksellisena asiana.

”Naapurillanikin on kouluikäisiä natiaisia, eikä se olisi minustakaan mukavan näköistä, että joku penikoista seisoisi kaupan edessä alkoholiton kossuvissy kädessään kuin sulhasen mulkku häissä. Ne pullothan ovat monet ihan samanmuotoisia kuin ne alkoholia sisältävätkin.”


Kommentit

26.7.2022 Tosimies Reiska

Vittu, viina, Kekkonen ja isänmaa kunniaan.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen