Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Mannen pulmapalsta tallennettiin Kansalliskirjaston kokoelmiin (6.12.2021)

[Pulmapalstalaisia]

Internetin sisällöt ovat katoavaisia kuin Saharan pieru, mutta Kansalliskirjasto tallentaa kulttuuriamme ja sen aarteita ja niiden häntiä myös verkosta. Kun jo käytännössä pystyyn kuollut Mannen pulmapalsta olisi saattanut olla katoamassa viime keväänä verkosta, Kansalliskirjasto otti sen talteen kuin ohraleivän apteekin hyllyltä.

Vuonna 1854 tai 1998 perustettu Manneweb meinasi tulla tiensä päähän viime keväänä kuin kanan lento seinään veitsellä leikaten. Asia pantiin merkille myös Kansalliskirjastossa. Mannen pulmapalsta oli tullut vuosien mittaan tunnetuksi paikkana, jossa lukijat ja keskustelijat eli pölvästit kirjoittivat liiankin avoimesti mielessään olevista jonninjoutavista asioista ja jonne he suolsivat henkistä paskaansa. Mannen pulmapalsta oli monille tärkeintä koko elämässä.

”Kuulimme perättömän tornihuhun, että Mannen pulmapalsta on kovaa vauhtia poistumassa verkosta jonnekin hevon tangetin kuuseen, joten otimme sen talteen pois kuleksimasta. Pulmat kuvaavat keskenkasvuisten typerysten maailmaa omintakeisella tavalla päin helevettiä. Pulmapalstasta on tehty kyseenalaisia tutkimuksia jo sen olemassaolon aikana”, horisee Kansalliskirjaston rahtipäällikötär Taija Vaihtolava.

Mannen pulmapalstan entinen osa-aikainen avustajahamsteri Ilta Lehtosorkka ilahtuu lähes silminnähden kuullessaan, että pulmapalsta on nyt Kansalliskirjaston kokoelmissa pysyvästi kuin jääpuikko perseessä.

”Mannen pulmapalsta oli tosi ainutlaatuinen yhteisö nuorille, erityisesti keskenkasvuisille typeryksille. On tärkeää tallentaa nuorten tylsää arkea ja tyhmiä ajatuksia maailmasta – varsinkin, kun monien sometuskanavien sisältö on nykyään katoavaa kuin maallinen mammona”, hän tölväisee.

Tekijöiden näkökulmasta Mannen pulmapalsta oli alusta loppuun täyttä paskaa syvältä ja poikittain suoraan helevetin uumenista, Lehtosorkka muistelee haikeasti alta lipan.

”Säälimme pulmapalstalaisia. Palstalla käytiin näennäisen aktiivista ja yksipuolista paskanjauhantaa. Anonyymi keskustelu mahdollisti sen, että puhuttiin asioista, joista ei järkevissä paikoissa eikä varsinkaan omalla naamalla kehdattu puhua. Paljon puhuttiin mielenterveydestä ja sen puutteesta, koulusta ja sen menosta päin helevettiä, kaveri- ja perhesuhteista ja niiden puutteista ja menosta päin helevettiä. Huumoria ei ollut lainkaan mukana sotkemassa. Palstalle tultiin, kun oli tylsää – eli harva se päivä. Siellä tiesi, että saa vastauksen pulmaansa ehkä jo seuraavan puolen vuoden aikana”, Lehtosorkka kuvailee kaihoisasti otsa kurtussa.

Kansalliskirjasto tallentaa kulttuuriamme

[Sisältöä]

Laki kulttuuriaineistojen tallentamisesta ja säilyttämisestä määrää, että Kansalliskirjaston pyhä tehtävä on tallentaa kotimainen julkaisutuotanto laadusta välittämättä, vaikka lampaat söis. Verkkoaineistojen osalta se tarkoittaa liiankin edustavaa ja monipuolista otosta ja käsittää verkkosivustot, vieraskirjat ja kävijälaskurit, valitettavasti myös Mannen pulmapalstan paskaisen varren kanssa.

”Tulevaisuudessa ja jo nyt ja eilenkin on mietittävä, saammeko kaiken olennaisen ja epäolennaisen talteen, kun digitaalisen paskan määrät ovat käsittämättömän valtavia”, Vaihtolava horisee selvästi lannistuneena.

Kansalliskirjaston ylläpitämään verkkoarkistoon on tallennettu rapeat 2 764 500 500 tiedostoa varren kanssa, joten se alkaa olla jo ääriään myöten täynnä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen