Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Korkein oikeus: palomiehille maksettava työtunneista täysi palkka (10.12.2019)

[Palkka juoksee]

Palomiesten työaikakorvauksista on kiistelty Sorkkalassa vuosikymmeniä. Saatavien määrää käsitellään seuraavaksi käräjäoikeudessa.

Korkein oikeus ei ole myöntänyt Sorkkalan kaupungille valituslupaa kiistassa, joka koski Sorkkalan palokunnan palomiesten palkkaetuja. Asiassa oli kyse siitä, katsotaanko palomiesten työpaikalla olo täyteen palkkaan oikeuttavaksi työajaksi, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisikaan mitään tulipaloa tai muutakaan kiirellistä tehtävää. Kaupungin mukaan näin ei ollut kirveelläkään, vaan palkka juoksisi vain, kun hihat heiluvat tai letkusta tulee vettä.

Kaupungin harhanäkemyksen mukaan kyseessä on ollut tavanomainen työpaikalla lonniminen, josta palomiehet ovat saaneet avokätisen korvauksen. Palomiehille oli maksettu työpaikalla työvuoron aikana olemisesta korvausta, jonka suuruus on kymmenen prosenttia tuntipalkasta.

Sorkkalan hovioikeus linjasi aiemmin keväällä, että työaika on työaikaa. Hovioikeuden päätös jää nyt voimaan.

Saatavien määrä käsitellään käräjäoikeudessa

Yhteensä 156 Sorkkalan palomiestä vaatii kaupungilta maksamattomia palkkoja työajasta. Summa on yhteensä runsaat 53 miljoonaa euroa paskaisen varren kanssa.

Palomiehet ja kaupunki ovat kiistelleet palkkasaatavista vuodesta 1967 lähtien. Kaupunki linjasi vuonna 1975, että se ei maksa töistä täyttä palkkaa palomiehille. Tämän jälkeen palomiehet veivät asian käräjäoikeuteen.

Oikeudessa ei ole tähän mennessä otettu kantaa saatavien määrään vaan ratkottu sitä, onko palomiesten työaika ollut työaikaa. Palkkasaatavien käsittely jatkuu seuraavaksi Sorkkalan käräjäoikeudessa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen