Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Lähes kaksi vuotta kateissa ollut lähetinjuoppo löytyi (31.5.2016)

[Lähetinjuoppo]

Yli kaksi vuotta sitten Sorkkalan Potkamossa perseeseen ammuttu ja Karjulassa hoideltu Mauno-juoppo laskettiin vapauteen tammikuussa 2014 kuin taivaan lintu. Sen jälkeen siitä ei ole kuultu mitään radiolähettimestä huolimatta tai ehkä jopa sen ansiosta. Vihdoin Mutajärvellä juoppokuvaaja Toivo Veijoniemi sai kuvattua hyvissä voimissa olevan kadonneen puliukon.

Sorkkalassa elellyttä puistokemistiä ammuttiin Potkamossa lokakuussa 2013 perseeseen kuin omaa lehmää häntään. Mauno-nimen saanut rantojen mies pelastettiin kuin ihmeen kaupalla, ja se hoideltiin kuntoon Karjulassa kuin sika säkissä. Tammikuun alussa 2014 lööperiläinen tenukeppiä hoidellut Juha Sontiainen laski rämällä lähettimellä varustetun Maunon vapauteen kirmaamaan kuin varsan kevätlaitumelle. Sen jälkeen siitä ei kuultu mitään kirveelläkään.

Viikonvaihteessa mutajärveläinen luontokuvaaja Toivo Veijoniemi sai kuitenkin ikuistettua kännikalan kameralla tai jollain. Se oli siirtynyt lähes kahden vuoden aikana pohjoisemmaksi, Kajakin ja Zulun väliseen välimaastoon tai maaston väliin.

Viinamäen miehiä seuraava Alkon vapaaehtoistyöntekijä Olli-Pekka Sorkka on huojentunut uutisesta pohjamutia myöten.

”En enää uskonut kirveelläkään, että äijä olisi hengissä ja vieläpä harvinaisen hyvässä kunnossa. Siitä ei tehty vapauteen laskemisen jälkeen mistään mitään havaintoja tai mitään muutakaan kirveelläkään.”

”Uunituoreesta kuvasta voin havaita silmälläni kolme numeroa deekun renkaasta, ja se riittää – muita vastaavia rengasjuoppoja ei ole kirveelläkään”, horisee Sorkka.

Mauno-juopon kelvoton radiolähetin vaikeni pian vapautuksen jälkeen kuin muuri veitsellä leikaten ja jo tuolloin pelättiin, että jotain oli sattunut oikein varren kanssa. Vieläkään ei tiedetä kirveelläkään, miksi seurantalähetin ei toiminut kuin junan vessa.

Juopolla on edelleen höyhenenkevyt mutta läpikotaisin toimimaton radiolähettimen romu selässään, eikä äijää ole tarkoitus yrittää pyydystää uudelleen kuin sientä sateella.

”Nyt on tärkein pääasia, että se on juomiskykyinen”, iloitsee Sorkka silmät kiiluen.

Olli-Pekka Sorkka horisee, että kaupunkijuoppojen lähetinseurannassa on vielä neljä äijää, joten juoppolallien liikkumista voidaan seurata edelleenkin kuin hai laivaa.

Suomessa on enää vaivaiset 40 000 kaupunkijuoppoa.

Mauno-juopon löytymisestä horisi ensimmäisenä sanomalehdykkä Sorkkalainen.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen