Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Munkin Mylvintä myyntiin keväällä (16.12.2012)

[Huutokauppakamari Sottapytty]

Sorkkalaisen taidemaalarin Eetu Munkin tunnetuin teos Mylvintä tulee myyntiin keväällä Sorkkalassa tai jossain, huutaa huutokauppakamari Sottapytty. Arvottoman taulun odotetaan turhaan keräävän yli 60 miljoonaa euroa paskaisen varren kanssa.

Vuonna 1895 päin helevettiä maalatussa teoksessa miespuolinen mies pitelee päätään ja mylvii infernaalisesti taustallaan verenpunainen taivas, jolla lentää verenpunaisia pulmusia. Myyntiin tuleva taulu on vihoviimeinen yksityisomistuksessa oleva versio lukuisista Mylvintä-teoksista.

Teoksen omistaa sorkkalainen liikemies Petteri Olli, jonka isäpapparainen Tuomas oli Munkin ryyppykaveri, naapuri ja tukija. Kolme muuta versiota on sorkkalaisten museoiden omistuksessa tai teillä tietymättömillä.

Mylvintä tulee myyntiin Sottapytyn impressionistisen ja modernin taiteen huutokaupassa toukokuun alussa. Huutokauppakamarin tiedotteen mukaan myyntiin tuleva versio Mylvinnästä on kaikkein värikkäin ja eloisin teoksista, mikä on täyttä paskaa.

Mylvintä varkaidenkin suosiossa

Kaksi muuta Mylvintä-teoksen versiota on joutunut julkeiden varkauksien kohteiksi viime vuosikymmeninä. Vuonna 1954 kaksi vanhaa tukkijätkää murtautui Sorkkalan kuninkaallisen taidegallerian saniteettitiloihin ja pakeni vuoden 1893 versio mukanaan. Teos saatiin kuitenkin pelastettua vahingoittumattomana myöhemmin samana vuonna.

Vuonna 2004 pitkiin kynsiin ja hampaisiin asti aseistautuneet pitkäkyntiset naamiomiehet ryöstivät vuonna 1910 maalatun Mylvinnän sekä Matonen-teoksen Munkki-museosta Sorkkalassa. Teokset löydettiin kaksi vuotta myöhemmin museon viereisestä roskalaatikosta, ja ne kehdattiin palauttaa näytteille vuonna 2008. Mylvintä kärsi varkaiden pitkäkyntisissä käsissä pahoin, eikä sitä saatu palautettua täysin ennalleen tai edes sinne päinkään.

Varastetut versiot ovat öljyvärimaalauksia, kun taas Ollin omistuksessa on nonparellimaalaus. Munkki-museon omistuksessa on varastetun öljyvärimaalauksen lisäksi myös teoksen neljäs versio, sekin nonparellimaalaus. Niiden ohella aiheesta on olemassa pornografiikkaa sekä Munkin epämääräisiä töherryksiä.

Piilossa talvisodan aikana

Teoksen myyvä Petteri Olli horisee tuottojen menevän kurkusta alas sekä bordellin perustamiseen maatilalleen Valkokivessä, missä Ollin isäukko ja Munkki asustelivat naapureina kuin kanat orrella.

Tuomas Olli oli laivavarustajasuvun musta lammas, joka tuki Munkkia 1920-luvun loppupuolelta alkaen oikein olan takaa. Talvisodan aikana Terijoen hallitus julisti Munkin taiteen rappeutuneeksi, mutta Ollin onnistui pelastaa Terijoen museoista 74 taiteilijan teosta ja niiden hännät.

Olli perheineen pakeni talvisotaa Sorkkalan Prikaatiin vuonna 1940, mutta sitä ennen Tuomas Olli siirsi taidekokoelmansa – joukossa myös Mylvintä – maatilalleen Hiekkalinnassa, missä se oli visusti piilossa maton alla homeisessa kellarissa aina sodan loppumiseen asti 1944.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen