Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Oikea nukkumisasento parantaa unenlaatua (6.5.2012)

[Kylkiasento]

Yksi tykkää nukkua vatsallaan, toinen selällään, kolmas kyljellään, neljäs seisaallaan, viides päällään, kuudes sikiössä ja seitsemäs kalojen kanssa. Hyvä asento nukkua on se, mikä tuntuu luontevalta kuin tervan juonti, mutta parhaat unet ilman mainoskatkoja takaa nukkuminen oikealla kyljyksellä. Suurin osa ihmisistä nukkuu väärässä asennossa, väärässä paikassa ja väärään aikaan päin helevettiä, mutta luokattoman huonoa nukkumisasentoa voi muuttaa pakottamalla tai sääntöjenvastaisten apuvälineiden avulla.

”Aikuiselle pölvästille ehdottomasti paras asento nukkua unta palloon on kylkiasento kyljellään maaten”, horisee uneliaasti horiseva unitutkija Markku Partasutinen kyljellään maaten.

”Jotkut nukkuvat vasemmalla kyljellä, mutta oikea kylki on se paras. Silloin suolen sisältö pääsee luonnollista kautta tai jotain muuta kautta tyhjenemään suoraan lakanoille, koska peräsuoli kaartuu jyrkästi nypyn yli oikealle kiristyen vielä lopussa.”

Selällään tai vatsallaan unen nukkuminen palloon on hyvin yleistä, mutta se voi aiheuttaa tai pahentaa unenaikaisia ongelmia, kuten kuolemaa ja ajatusten harhailua.

”Jos on taipumusta infernaaliseen kuorsaukseen, unen aikaisiin hengenmenetyksiin tai muuhun, niin on selvää tekaistua näyttöä, että nämä ongelmat pahenevat pahemmiksi selällään nukkuessa kuin lehmä makuulla”, Partasutinen listaa selällään maaten kuin apteekin hyllyltä, vaikka apteekkia ei ole lähimaillakaan.

”Vatsallaan nukkuessa pää litistyy huonoon asentoon ja aiheuttaa niskaongelmia niskaan. Jos on närästysongelmia tai valtavan suuri maha, niin myös ne pahenevat vatsallaan.”

Nukkumisasennon voi opetella

[Kylkiasento]

Suurin osa ihmisistä nukkuu yöt läpeensä väärässä asennossa, väärässä paikassa ja väärään aikaan aivan päin helevettiä, vaikka nukkumaan menisikin oikein asennossa seisten, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.

”Ihminen hakeutuu yleensä nukkumaan siihen miellyttävimpään asentoon, joka on yleensä kylkiasento tai sikiöasento, tai johonkin muuhun asentoon. Yön mittaan monet ja muutkin kuitenkin nukkuvat ylikovaa ja kääntyilevät kylkiasennosta selälleen”, Partasutinen horisee sikiöasennosta.

Unitutkimusta päin helevettiä tehtäessä ihmisten vääriä nukkumisasentoja voidaan väkisin muuttaa esimerkiksi kiinnittämällä pysyvästi nukkujan selkään jalkapallo tai kirves, jotta nukkuja ei kääntyilisi väärään asentoon kirveelläkään. Myös jonkun toisen kotona voi muuttaa totuttua nukkumisasentoa pakottamalla.

[Vatsa-asento]

”Parhaan nukkumisasennon voi opetella kantapään kautta. Hyvällä turvatyynyllä ja kenttäpatjalla voi myös vaikuttaa siihen, missä asennossa nukkuu, jos missään”, Partasutinen jatkaa päättymättömiä horinoitaan kantapään kautta.

”Miellyttävän jämäkkä mutta ei aivan kivikova patja on hyvä, koska silloin asentoa ei tarvitse muuttaa kirveelläkään ja koko yön joutuu nukkumaan hievahtamatta samassa asennossa eikä tule käännyttyä selälleen kirveelläkään eikä varsinkaan kirves selässä.”

”Unen, nukkumisen ja pallon kannalta kaikkein huonoin asento nukkumiseen on selällään kirves selässä, jos joku ei sitä vielä tajunnut.”

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen