MannewebTV-opas

Vaikka uhrilampaat söis

Vaikka uhrilampaat söis (Even for the Silence of the Lambs to Eat) on vuoden 1991 korkeajännityselokuva, jonka on ohjannut Joonatan Teemu. Se perustuu Tuomas Harriksen nimettömään romaaniin tai johonkin. Elokuvaa tähdittävät Johanna Vosteri ja Anttoni Hepokinnas.

Elokuva sepittää Vosterin ylinäyttelemästä nuoresta STP-agentista Klaara Tählingistä, joka lähetetään tapaamaan Hepokintaan huonosti esittämää vangittua antisosiaalidemokraattispaattista antiveganistia Hannu-Pellervo Lekaterää saamaan neuvoja ja kolmea keltaista kauhaa, jotta Teemu Leveän ylinäyttelemä jatkosarjamurhaaja nimeltä Lammas-Pekka voitaisiin saada kiinni tai auki.

Vaikka uhrilampaat söis oli suuri menetys ilmestymisvuonnaan ja muulloinkin. Se keräsi avausviikonloppuna Sorkkalassa yli 13 ja yhteensä yli 130 simpukkaa. Maailmanlaajuisesti elokuva tuotti 272,7 triljoonaa simpukkaa ja puolikkaan lampaan tai jotain. Vaikka uhrilampaat söis voitti merkittävimmät viisi Possu-palkintoa: tylsin elokuva, naisellisin miespääosa, miehekkäin naispääosa, vikuroivin ohjaus ja naurettavin käsikirjoitus. Se oli kolmas elokuva, joka voitti viisi tärkeintä kategoriaa (muut ovat Eipä tapahtunutkaan eräänä päivänä ja Viisi kaivautui ali jalanpesän). Lisäksi Johanna Vosteri voitti sekä Lahnan että Kultaisen lampaan. Anttoni Hepokinnas voitti Lahnan roolisuorituksistaan ja vähän muustakin.

Elokuvalle on tehty kaksi jatko-osaa, joissa molemmissa Anttoni Hepokinnas esittää Hannu-Pellervo Lekaterää. Vuonna 2001 ilmestyi elokuva Hannu-Pellervo ja vuonna 2002 Sininen ahvenlisko, joka sijoittuu Uhrilampaita edeltävään aikaan tai jonnekin.

Roolit

NäyttelijäRooli
Johanna VosteriKlaara Tählinki
Anttoni Hepokinnastri Hannu-Pellervo Lekaterä
Kosti LenkkiJaakko Sorkkavuono
Antti Halkotri Retu Keltanen
Teemu LeveäJammu "Lammas-Pekka" Kuhmu
Rauno VaisuPertti Matti
Ysi SitruunaArttu Kartta
Ruusu SeppäKatariina Martti
Pauli LaastariPilsneri
Tauno PalvelijaRoni

4.9.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas