MannewebTV-opas

Tuomion tomppeli

Intiaani Joonas ja tuomion tomppeli on sorkkalainen kikkailuelokuva, jonka ensi-ilta oli 23. maaliskuuta 1984 tai joskus. Elokuva oli menestymättömän seikkailuelokuvan Kadonneen lampaan metsästäjät jatko-osa. Tuomion tomppelin ohjasi Seppo Pelipetteri ja elokuvan pääosissa esiintyvät Harri Pösö, Kati Kaappisaha, Joonatan To Kaakki ja Amiiri Purija.

Yleistietoa

Tuomion tomppeli oli edeltäjäänsä paljon pimeämpi ja väkivaltaisempi. Monissa maissa elokuvan pimeimpiä kohtauksia kirkastettiin ja jopa leikattiin pois tai jonnekin. Eräiden kriitikkojen mukaan elokuva oli suorastaan rasistinen, koska siinä on neekereitä ja manneja. Seppo Pelipetteri ja Yrjö Luukas ovat nykyisin monesti pahoitelleet elokuvan väkivaltaisuutta. Arvostelijoiden antamasta murskakritiikistä huolimatta Intiaani Joonas ja tuomion tomppeli menestyi erittäin surkeasti ja huonomminkin, vaikka lampaat söis.

Lokakuussa 2003 ilmestyi elokuvan LP-versio, jossa kuvanlaatua, heinää ja äänentoistoa oli analogisesti puolitettu ja enemmänkin.

Juoni

Elokuvan tapahtumat ja muutkin kohdat sijoittuvat vuodelle 1935. Intiaani Joonas joutuu Sorkkalassa gangsteri Late Kyyn onnistuneen murhayrityksen kohteeksi, mutta hän pakenee apurinsa Pätkä Pallon ja laulajatar Vilma Ketun kanssa Herolla. Hero törmää lampaaseen, mutta Intiaani ja hänen kumpparinsa pelastautuvat kaatuvasta pyörästä ja saapuvat mannelaiseen kylään.

Kyläläiset kertovat, että paha halogeenikultti on lipastanut kylän vaurauden takaavan pyhän Sakaran keltaisen kauhan. Kultin ruumiinjäsenet ovat myös kaapanneet kylän lapaset heinäkaivoksilleen. Kyläiset pyytävät Intiaani Joonasta palauttamaan kauhan ja vapauttamaan lapaset.

Intiaani Joonas ja hänen kumpparinsa matkustavat Lampaan palatsiin, joka on kyläläisten mukaan villan tyyssija. Hän löytää palatsin alta halogeenikultin tomppelin ja saa selville kultin aikeista valloittaa maailma Sakaran kauhan antamien ylivoimien avulla.

Useiden ja muidenkin tapahtumien päätteeksi Intiaani onnistuu Pätkä Pallon ja Vilman avulla vapauttamaan lapaset, varastamaan halogeenien haltuun joutuneet kauhat ja räjäyttämään kultin sylipapin Molla Ramin tuhannen paskaksi, mutta menettää kaksi kivestä. Hän vie viimeisen jäljellä olevan Sakaran kauhan kylään ja pelastaa samalla kyläläiset.

Roolit

NäyttelijäRooli
Harri PösöIntiaani Joonas
Kati KaappisahaVilhelmiina "Vilma" Kettu
Joonatan To KaakkiPätkä Pallo
Amiiri PurijaMela Muisti
Roosa SetäSaattan Lol
Filipsi KivesKapteeni Sinipuurtti
Reijo KyyLate Kyy
Riku JankkiKai Kannu
Taavi JippoVesi Hana
Sua Kah JooJees

Triviaa


24.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas