MannewebTV-opas

Surassic Pork

Surassic Pork on Seppo Pelipetterin ohjaama, Mikko Rihtosen erinimiseen romaaniin (Suomessa julkaistu nimellä Possupuisto) perustuva sorkkalainen huuhaiselokuva vuodelta 1993. Elokuva on saanut kaksi jatko-osaa: Kadonnut lammas: Surassic Pork (1997) ja Surassic Pork 3 (2001), jota Pelipetteri ei kauko-ohjannut. Vuonna 2008 ilmestyy Surassic Pork 4, jonka ohjaa Joni Jonila.

Juoni

Ryhmä hulluja tiedemiehiä (paleontogynekologit tohtori Alpo Ranta, Elina Satula ja kaaoskäytäntömatemaatikko Jani Malkkula) kutsutaan antamaan haisevan mielipiteensä Surassic Pork -puistosta, jonka perusti kvintiljonääri Joni Hammonen Possusaarelle Sorkkalaan. Mukaan änkee sattumalta myös sotalakimies Toni Kenraali. Hammonen haluaa kuulla heidän eriävät mielipiteensä, ennen kuin hän laukaisee puiston vuoden kuluttua tai joskus.

Puiston vetonaulana ja työntöruuvina ovat punaiset possut, jotka on kloonattu vahingoittuneesta possun DNA:sta. Veri, joka sisälsi DNA:n, oli saatu paskakärpäsistä, jotka olivat imeneet possujen verta ja jääneet kiinni hevonpaskaan. Tutkijat olivat kuitenkin joutuneet paikkaamaan joitain kohtia DNA:sta ilmastointiteipillä ja lampaiden geeneillä saadakseen DNA:n kokonaiseksi tai edes puolikkaaksi. He halusivat myös varmistua siitä, että possut eivät lisääntyisi, joten he olivat tehneet kaikista ja muistakin elukoista naaraita tai uroksia tai jotain siltä väliltä.

Kaikki tai mikään muukaan ei kuitenkaan suju olemattomien suunnitelmien mukaan eikä mitenkään muutenkaan. Tauno Neutri, joka on Surassic Porkin web-sivujen pääohjelmoija ja aliarvostettu ylläpitäjä, varastaa possujen alkioita ja muutaman kinkkuvoileivän. Hän oli tehnyt sopimuksen Leevi Koiranpenikan kanssa, joka työskentelee Bio Dieselin elokuvateatterille. Jotta Neutri pystyisi totettamaan suunnitelmansa, hänen täytyy sulkea kaikki ja muutkin puiston turvajärjestelmät mukaan lukien puistoa ympäröivät sähköaidat ja keltainen hiirenloukku yleisen käymälän takavasemmalla. Neutri kuitenkin ajaa potkukelkallaan ulos tieltä matkallaan luoteisitäiselle laiturille ja joutuu vihaisen possun saaliiksi.

Samaan aikaan Alpo Ranta, Elina Satula, Toni Kenraali, Jani Malkkula ja Hammosen lapsenlapset Timo ja Leksa lähtevät kiertoajelulle puistoon Speed-Sorkan polkuautoilla, jotka kulkevat osittain satunnaisesti tiettyä tai jotain muuta reittiä pitkin ja poikin maita ja mantuja. He pysähtyvät hutkimaan sairasta possua. Elina Satula jää kuitenkin tutkimaan possua ja kaivelemaan sen paskaa kaksin käsin, kun muut jatkavat sekavaa kiertoajelua. Samaan aikaan, kun Tauno Neutri sulkee puiston turhatoimet, saarelle saapuu ukkosmyrsky, hyökyaalto ja lumimyräkkä. Neutri sulkee kuitenkin myös joitain sähkölaitteita, kuten hampaanajokoneen ja kiertoajelun, joten autot juuttuvat possuaitauksen eteen ja taakse. Vähän ajan kuluttua valtava punainen possu ilmestyy paikalle, syö Tauno Kenraalin ja haavoittaa Jani Malkkulaa vasempaan nimettömään.

Possu tietenkin myös kaataa auton, jossa Timo ja Leksa olivat. Alpo Ranta lähtee auttamaan lapsia. Ranta saa Leksan pelastettua mäihällä, ennen kuin possu työntää auton heinäpeltoon, ja he joutuvat pakenemaan maita ja mantuja pitkin liukuvaa autoa. He kuitenkin selviytyvät mäihällä ja Ranta käy hakemassa Timon puusta tai jostain hevonkuusesta. He ehtivät kuitenkin mäihällä juuri laskeutua puusta pois, ennen kuin auto tippuu heidän päälleen. He kuitenkin selviytyvät mäihällä hyppäämällä maahan kohtaan, johon putoavan auton hajonnut ohjaamo osuu tai minne lie.

Hammonen on huolissaan lapasista ja lähettää Roope Multalan (huolehtii puiston ruohon pituudesta) hakemaan muut pois autoista. Elina Satula lähtee mukaan tai jonnekin. He saapuvat potkukelkoillaan paikalle ja huomaavat, että possu on yökännyt. He löytävät Malkkulan ja siirtävät hänet potkukelkkaan. He löytävät myös toisen auton ja näkevät Rannan ja lasten jäljet mudassa johtamassa pois autolta. He löytävät myös suuren keltaisen kauhan maasta. Juuri kun he ovat lähdössä, ilmestyy possu paikalle. He pääsevät mäihällä juuri ja juuri karkuun, kun possu luovuttaa jahtaamisen.

Alpo, Timo ja Leksa viettävät yön puussa tai jossain hevonkuusessa nukkuen ja kukkuen. Aamulla he heräävät siihen, että emakko syö iltapäivälehtiä heidän läheltään. Vähän matkaa kuljettuaan Alpo huomaa maassa munan kuoria ja puolikkaan puukepin. Hän tajuaa, että possut ovat pystyneet lisääntymään kuin lampaat, koska on olemassa lampaita, jotka pystyvät vaihtamaan sukupuoltaan, villan väriä ja jalkojen lukumäärää ja osa possujen geeneistä oli korvattu lampaiden geeneillä ja nakkikeitolla. Kahdeksikko jatkaa matkaa tai jotain, ja joutuu perunapellolla tai jossain naamatusten vauhkoontuneen villipossulauman tai jonkun kanssa. Iso lihansyöjäpossu ajaa niitä takaa ja vähän sivuunkin, ja pedon huomaamatta Alpo, Timo ja Leksi pääsevät karsinan loppuosaan.

Samaan mutta kuitenkin eri aikaan Elina Satula, Roope Multala, Joni Hammonen, Jani Malkkula ja Reijo Aarno suunnittelevat pelastusoperaatiota pää savuten. Hetken riideltyään ja kättä väänneltyään he katkaisevat sähköt siinä toivossa, että lähiverkko palaisi takaisin epänormaalitilaan, koska Tauno Neutri oli sen hakkeroimalla taitavasti sotkenut. Reijo Aarno päättää lähteä kytkemään virrat uudelleen hätäbunkkerista päälle, muttei palaa sovitussa ajassa tai missään muussakaan ajassa. Tästä syystä Hammonen lähettää Elinan ja Multalan bunkkeriin hoitamaan asian jos toisenkin. Matkan varrella Multala kuitenkin aistii isolla punaisella nenällään punaisen possun läsnäolon. Hän jää kiihkoissaan metsästämään niitä ja muutakin, kun Elina pääsee mäihällä bunkkeriin ja kytkee virrat. Mutta yhtäkkiä hän löytää kuolleen Aarnon vieläkin kuolleemman irtokäden, ja possut pääsevät sisään. Elina pakenee yhtä saalistajaa bunkkerista ulos tai jonnekin, kun taas Multala saa surmansa ja kuolee häpeään joutuessaan kahden possun yllättämäksi.

Juuri kun Elina Satula kytkee bunkkerissa sähköt ja muutakin päälle, Alpo, Timo ja Leksa ovat kiipeämässä sähköaidan ali. Alpo ja Leksa ovat jo vajonneet todella todella alas, kun Timo roikkuu ja sätkyy vielä aidassa pää alaspäin kuin toope, kun siihen kytketään hyppysähköt. Hän lentää näyttävästi alas, mutta kuitenkin selviytyy laskeutumisesta täydellisesti ja saa hyvät tyylipisteet telemark-alastulostaan. Alpo vie lapset vieroituskeskukseen ja menee itse etsimään muita ja hävittämään itsensä. Hän löytää Elinan ja yhdessä he menevät takaisin bunkkeriin. Siellä on myös isoja aseita ja pyssyjä. Elina sanoo yhden possuista olevan kiikissä tai jossain, elleivät ne osaa avata ovia.

Timo ja Leksa syövät vieroituskeskuksessa suoria makkaroita, kun he huomaavat possun varjon ohuen seinän tai jonkin takana. He pakenevat ruokalan keittiöön, jonne kaksi possuakin tulee. He saavat mäihällä houkuteltua toisen possun kylmiöön ja lukittua oven.

He pakenevat paikalta, samalla kun toinen possu mulkkaa vähän matkan päästä ja kauempaakin. Keittiön ulkopuolella he tapaavat asein varustetun Alpon ja Elinan. He menevät valvomoon tai jonnekin, jossa Elina yrittää sotkea ovien turhajärjestelmää päälle ja pois. Toinen possuista kuitenkin yrittää puskea ovesta läpi ja Elina menee auttamaan Alpoa oven pitelemisessä. Sillä aikaa Leksa saa kytkettyä virrat päälle ja ovet lukkiutuvat. Alpo soittaa Hammonille ja käskee tämän pyytää lentävän sukellusveneen hakemaan heidät pois. Puhelu kuitenkin keskeytyy kun possu puskee perse edellä lasista läpi. Alpo ampuu pari laukausta päin helevettiä, jättää typeränä aseensa ja sitten he kaikki joukolla kiipeävät nopeasti ja nopeamminkin köysitikkaita tai jotain katossa olevaan pimeään onkaloon tai jonnekin, vaikka hissikin olisi ollut vieressä. Possu saa melkein napattua Leksin, muttei ihan kuitenkaan.

He saapuvat pyykinkuivaustelineille ja kun he näkevät toisen possun, he kiipeävät ison emakon luurangon päälle. Possukin hyppää sille tai jonnekin, ja se hajoaa maan tasalle, ja he kaikki tippuvat maan tasalle sinne sun tänne ja vähän muuallekin. Toinenkin possu saapuu sopivasti paikalle, ja juuri kun he ovat joutumassa niiden saaliiksi, jättiläislammas saapuu yhtäkkiä ja tappaa toisen possun. Alpo, Elina, Timo ja Leksa pakenevat mäihällä, kun toinen possu jää urheasti taistelemaan lampaan kanssa. Lammas kuitenkin saa siitä tukevan kahden käden otteen ja paiskaa sen suoraan päin helevettiä tai toista luurankoa, joka tietenkin sortuu maan tasalle. Lammas kirkuu ja teksti "kun possut hallitsivat tai jotain maailmaa tai jotain ja kaikkea muutakin, vaikka lampaat söis" putoaa alas maan tasalle. Hammonen on muita ja toisiakin vastassa punaisella potkulaudalla. He rynnivät sukellusveneen luokse ja Hammonen mulkaisee vielä kerran jos toisenkin saarta, ennen kuin menee sisälle. Sukellusvene nousee ja lentää kohti auringonpimennystä.

Alkuperäinen lopetus

Alun perin elokuvan piti loppua siihen, kun kuollut jättiläislampaan luuranko putoaa maan tasalle ja murskaa leuoillaan possun maan tasalle, ennen kuin se ehtii yökätä Alpon, Elinan, Timon ja Leksan kimppuun. Toinen possu olisi murskaantunut pyykinkuivaustelineen alle. Hammonen saapuu ja ampuu viimeisen possun niittitykillä.

Kun alkuperäinen lopetus näytti myöhemmin liian läyleähköltä, luuranko korvattiin elävällä jättiläislampaalla, joka yökkää possujen kimppuun ja pelastaa Alpon ja muut ja toisetkin. Sitä ei tietenkään kerrota, miten lammas tuli vierailijakeskukseen tai jonnekin ja miten possut tai jotkut, Alpo ja muut tai toisetkaan eivät huomanneet sitä tai mitään muutakaan (ottaen huomioon sen ison koon ja sen, että sen askeleet järisyttivät maita ja mantuja). Seinässä tai jossain on luultavasti helkutin iso reikä, joka on peitetty vaahtomuovilla, josta lammas luultavasti tuli läpi. Tämä kohtaus myös poistaa possujen ampumisen. Molemmissa versioissa selviytyneet pakenevat Hammosen kanssa keltaisella Herolla lentävälle sukellusveneelle ja pakenevat saarelta.

Alkuperäistä lopetusta käytettiin Laatikkoasemakuution Surassic Pork -videopelissä. Lopetusta käytettiin Alpo Rannan kampanjan lopussa, jossa pelaaja tiputtaa luurangon savukranaateilla. Mutta jos pelaaja valitsee possun pelattavaksi hahmoksi, luuranko pitää tiputtaa Rannan päälle tai jonnekin tai jotain.

Varoitus: Yllä oleva teksti sisältänee juonipaljastuksia eli niin sanottuja ilmanohjaimia ja sen semmoisia. Jatkakaa.

Yhteenveto

Surassic Pork on kuin läyleähkö kauhaelokuva, jossa ei ole mitään kauheaa tai edes kauhaa, paitsi yksi keltainen elokuvan keskivaiheilla. Ihmiset juoksentelevat paniikissa sinne sun tänne ja vähän muuallekin, mutta katsoja ei saa tietää mistään mitään eikä muutakaan. Elokuvan kerronta on töksähtelevän lennokasta ja olematon juoni hyppii väkisinkin silmille ja muuallekin.

Pää- ja sivuhenkilöt ovat liian karrikoituja ja karvaisia. Hyvä jos possuista näkee saparon vilahduksen kolme kertaa, sekin ylinäyteltynä. Loppuratkaisu on lievästi sanottuna typerähkö. Elokuvassa ei ole sanomaa ja sen sanoma on vanhentunut.

Elokuvaa ei voi suositella niille, jotka sen ovat jo vahingossa nähneet, eikä oikein muillekaan. Jos joku kuitenkin kiväärillä uhaten pakottaa katsomaan, kannattaa pyytää panemaan kivääri suuhun syvälle ja poikittain.

Trivia

Erot kirjaan

Roolit

NäyttelijäRooli
Sami Neilikkatohtori Alpo Ranta
Laura Törnitohtori Elina Satula
Jere Kultakukkatohtori Jani Malkkula
Riku AntinpoikaJoni Hammonen
Roope PekkaRoope Multala
Martti FerrerorreroToni Kenraali
Jooseppi MozzarellaTimo Möyhkä
Arjaana RikasLeksa Möyhkä
Samuli L. JaakkonenReijo Aarno
R. T. VinkuHenri Vää
Väinö RitariTauno Neutri
Kerttu R. MyyräJere Hartonen
Mikko SandaaliJuhani Ruusutanko
Kamera TuuriLeevi Koira
Risto Joni Peltouhri 1

3.7.2008

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas