MannewebTV-opas

Pentti Mäki

Pentti Mäki (Aapo Henrikki Mäki, s. 21.1.1924, Sorkkala – k. 18.4.1992, Sorkkala) oli ensimmäinen sorkkalaiskoomikko, joka saavutti sorkkainvälistä mainetta televisio-ohjelmien kautta tai jotenkin muuten.

Mäen ura alkoi 1940-luvulla ympäri Sorkkalaa kiertäneen väriteatterin parissa. Taiteilijanimen Pentti hän otti käyttöön lempikoomikkonsa Jaakko Pentin mukaan. Samoihin aikoihin hän teki yhteistyönä Reijo Vaarnan kanssa humoristisia ohjelmia radioon. Ura televisiossa alkoi vuonna 1949 ohjelmalla Hei siellä!.

Pentti Mäen tunnetuin työ oli Sorkka-TV:llä vuonna 1955 aloittanut Pentti Mäki -näytös, jonka esitetyin osuus käsittää Sorkka-TV:lle (Sorkka-televisio) vuosina 1969–1989 tehdyt 1111 jaksoa kuuden tunnin kestoisia ohjelmia. Pentti Mäki oli sekä yksi sarjan käsikirjoittajista, heinäntekijöistä että sen kantapääesiintyjä. Hän oli myös ohjelmassa esitettyjen laulujen säveltäjä.

Ohjelmaa on esitetty tähän mennessä yli 440 maassa. Sorkkalovakiassa nähtiin ensimmäiset Pentti Mäki -ökgöfödidsuifen nimellä kulkevat, ohjelmalle ominaiselta ylätyylin huumorilta siistityt koosteet tammikuulta 1979 alkaen. Nimekkäitä faneja ovat olleet muun muassa Kalle Kappeli ja Mikko Jaakkonen, joista kumpikin tapasivat Pentti Mäen henkilökohtaisesti tai ainakin telepaattisesti. Ohjelman itsenäisestikin mainetta saavuttanut tunnusmelodia on saksofonisti Paavo Delfiinin kappale Jäkäti jäk.

Huolimatta piljoonaomaisuudestaan Pentti Mäki eli suhteellisen vaatimatonta elämää. Hänellä oli pieni perunakellariasunto lähellä Sorkka-studioita, missä hän kuvasi omaa ohjelmaansa tai jotain. Hän ei omistanut palvelijoita eikä autoa ja hoiti itse välttämättömät askareensa, kuten paskalla käymisen. Viimeisinä vuosinaan lääkärit varoittivat häntä useaan otteeseen liikalihavuudesta (Pentti oli selvästi ylipainoinen), ja tämä lopulta koitui hänen kohtalokseen. Paria kuukautta ennen Pentin kuolemaa lääkärit ehdottivat hänelle ohitusleikkausta, mutta Pentti kieltäytyi. Pentti löydettiin huhtikuussa 1992 kuolleena kotoaan nojatuolista, johon hän oli menehtynyt katsoessaan maalin kuivumista. Koska Pentti oli lapseton eikä ollut naimisissa, hänen muhkea omaisuutensa jaettiin hänen lampailleen.


20.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas