MannewebTV-opas

Mannetriks

Mannetriks on 31. maaliskuuta 1999 ilmestynyt sorkkalainen huuhaiselokuva, jonka ohjasivat, käsikirjoittivat ja heinäntekivät Sorkan veljekset. Sen pääosissa esiintyvät Kalle Ryväs, Lauri Kalapalo, Kati-Anne Mössö ja Huuko Heiluri.

Elokuvantynkä kauhistutti ja vitutti katsojia ennennäkemättömillä erikoistehosteillaan. Sen tunnetuin erikoisefekti oli keltaisilla kauhoilla toteutettu spoon-spoof, joka kykeni näyttämään jopa kauhoista lähtevien perunamuusien aiheuttamat lämpövirrat. Elokuva palkittiin neljällä Possu-palkinnolla ja puolikkaalla lampaalla.

Elokuvalle ilmestyi vuonna 2003 kaksi jatko-osaa, Mannetriks Röyh ja Mannetriks Revitellään. Lisäksi ilmestyivät yhdeksästäsadasta animaatiojaksosta koostuva Uni-Mannetriks sekä tietokonepelit Painu nyt Mannetriksiin, Tää Mannetriks yhdistetään ja Tää Mannetriks: Kallen polku.

Elokuvan päähenkilö on heinäntekijä Tuomas A. Antinsorkka, joka tunnetaan myös nimellä "Hemmo". Eräänä päivänä häneen ottaa yhteyttä heinähankoexpertti "Kolmonen", joka työskentelee salaperäiselle "Morjensille". Elokuvan alku- tai loppupuolella ja jossain muuallakin Hemmo kohtaa Morjensin, joka kertoo hänelle läyleähkön totuuden tai ainakin todella hyvän valheen tai sitten ei: Sorkkala, jota ihmiset pitävät totena, onkin täyttä hevonkukkua, "Mannetriksina" tunnettu eräänlainen pirtuaalimaailmahässäkkä. Se on todellisuuden epäinhimillisten hässäköiden luomi, ja todellisuudessa lampaat ovat kytkettyinä valtaisiin pienoisfuusiovoimalaitoksiin tuottaen jotain juttua julmia peltikoneja varten. Morjens uskoo Hemmon olevan salaperäinen "Arvottu", joka polttaisi Mannetriksin maan tasalle ja enemmänkin, lopettaisi todellisessa maailmassa raivoavan sodan lampaiden ja pesukoneiden välillä, vapauttaisi koko ihmiskunnan Mannetriksin vallasta sekä antaisi kaikille ilmaisen keltaisen kauhan.

Elokuvan aikana Morjens joutuu agenttien – Mannetriksia vartioivien pesukoneohjelmien – vangiksi ja hänet viedään ukkospilvenpiirtäjään kuulusteluja ja kidutusta varten. Hemmo ja Kolmonen lähtevät pelastamaan ystäväänsä ja vahingossa onnistuvatkin tehtävässään, mutta Hemmo saa kimppuunsa agenttien johtajan Sepän. Lopulta Seppä ampuu Hemmon hevosenkengällä, mutta Kolmonen tunnustaa rakkautensa kiviä kohtaan. Hemmo herää henkiin Arvottuna, tuhoaa Sepän ja vähän muutakin ja palaa takaisin ystäviensä luokse.

Tarina jatkuu kuutta kuukautta myöhemmin sijoittuvassa Mannetriks Röyhissä – tai sitten ei.

Hahmot

HahmoNäyttelijä
Tuomas A. AntinsorkkaKalle Ryväs
MorjensLauri Kalapalo
KolmonenKati-Anne Mössö
agentti SeppäHuuko Heiluri
ApuaJuulia Arahanka
TankkiMarkus Kongi
PossuMatti Tora
SorkaakkeliLiisa Vesitori
KytkinLinda Kloori
KyyppäriJoni Pendolino
TössäriAntti Reiska Puistola
agentti PaskoPauli Kottari
agentti JoonasRoope Räätäli

14.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas