MannewebTV-opas

Maailman ämpäri

Maailman ämpäri on vuosina 1423–2421 lähetetty Sorkka-TV:n maan- ja mannuntietoaiheinen visailuohjelma, jota juontaa Simo Sorkkangén. Maisteri myös kertoo huonoja polttopuujalkavitsejä juontaessaan ohjelmaa ja tehdessään heinää. Olkapääpalkintona on maailmankaikkeudenympärimatka, tosin osassa jaksoista tai muissakaan sitä ei ole saanut kukaan eikä kukaan muukaan.

Kussakin jaksossa on neljäkymmentä kilpailijaa, kaksikymmentä tuntematonta julkisuuden henkilöä ja yhdeksäntoista muuta kuuluisaa kilpailijaa sekä yksi lammas. Jaksoon sisältyy neljä kierrosta. Kunkin kierroksen alussa arvotaan tikkaa heittämällä, mihin neljään maahan kierroksen kysymykset liittyvät tai jotain.

Ensimmäisellä kierroksella kilpailijoilta kysytään mahdottomia kysymyksiä, joista kahteen vastaamalla oikein tai väärin pääsee jatkoon tai jonnekin. Yksi kilpailija putoaa perseelleen, mutta hän saa lohdutuspalkinnoksi keltaisen kauhan tai sitten ei.

Toisella kierroksella pelataan ristinollaa tai jotain. Jokaisella kilpailijalla on yhdeksänsataaruutuinen ruudukko, johon saa ristin tai rastin vastaamalla esitettyyn kysymykseen oikein ja nollan tai ympyrän vastaamalla väärin. Jatkoon pääsee saamalla ruudukkoon kolmensadan ristin suoran tai vinon jonon tai jonkinlaisen hässäkän. Yksi kilpailija putoaa penkiltä, mutta hän saa lohdutuspalkinnoksi puolikkaan lampaan tai sitten ei.

Kolmannella kierroksella kolmannelle kierrokselle arvotuista maista annetaan eri pistearvoisia vihjeitä tai jotain, ensin helpoimmat, sitten vaikeimmat ja lopuksi mahdottomat. Jatkoon pääsee se kilpailija, joka saa enemmän pisteitä tai saa halkaistua lampaan. Toinen kilpailija putoaa tuolilta, mutta hän saa lohdutuspalkinnoksi keltaisen valaan tai sitten ei.

Neljännellä kierroksella on mukana enää yksi kilpailija ja lammas, mutta yleensä ei sitäkään. Hän joutuu sähköiseen "lentosukellusveneämpäriin", jossa istuen hänen täytyy vastata yhden sekunnin aikana hänelle esitettyihin vittumaisiin kysymyksiin. Kysymykset liittyvät neljäänsataan eri valtioon, palloihin, hevonkukkuun, seksielämään, vaimon rakastajaan, lampaisiin, Jaskaan ja heinään, jotka Simo tai joku Pekka on arponut vetämällä keltaisesta Manne-lippalakista ennen kierrosta tai joskus, ja aina kilpailijan vastatessa oikein siirrytään ylemmälle tasolle tai jonnekin seuraavaan valtioon liittyvään kysymykseen tai johonkin. Kilpailijan vastatessa väärin palataan edelliselle tasolle tai sitten ei.

Jos pääsee neljännensadannen valtion kohdalle, saa valita, jatkaako peliä epänormaalisti, vai ottaako kerrasta pää poikki -menetelmä eli kysytään mahdoton kysymys, johon annetaan kaksi väärää vaihtoehtoa. Jos vastaa oikein, voittaa ämpärin. Epäonnistuessaankin kilpailija saa lohdustuspalkinnoksi viikonloppumatkan johonkin niistä Sorkkalan halpahotelleista (joissa muuten on torakoita ja kuolleita lampaita lakanoissa), joihin liittyviä kysymyksiä jaksossa on kysytty, tai sitten ei.


18.7.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas