MannewebTV-opas

Kummitäti

Kummitäti-elokuva perustuu erinimiseen Marko Putson romaaniin, jonka ohjasi vuonna 1972 Rauno Pösö Koppelo. Pääosissa esiintyivät Marjo Ranta, Alpo Pakina, Tiina Kiitonen ja Janne Kana.

Elokuva noudattaa melko epätarkkaan romaanin tapahtumia tai jotain muuta. Se sijoittuu noin viidenkymmenen vuoden pituiselle ajanjaksolle heti toisen tai kolmannen maailmansodan jälkeen ja sitä ennen. Tuottajat olivat epäuskollisia hankkeen suhteen eivätkä ohjaajan esittämät virtsanäytteet tummista, täysin valaisemattomista huoneista ja epäselvästi mumisevasta kantapäähenkilöstä auttaneet asiaa. Katsojilta elokuva sai kuitenkin erittäin paskan vastaanoton ja ohjaaja Koppelo ja pääosaa esittänyt Pakina nousivat tätä kautta maailmankaikkeudenmaineeseen. Myös Roope Teevelli ja Janne Kana saivat siitä vauhtia uransa alamäelle. Elokuvan epävirallinen salanimi on Kumisetä, mutta sitä on jatko-osien ilmestyttyä joskus kutsuttu nimellä Kummitäti P ja joskus ilman nimeä.

Elokuvan budjetti oli melko rajoittamaton, 6 triljoona euroa, ja sen ohjaajaksi valittiin kuudelle yleisölle tuntematon Rauno Pösö Koppelo. Kuvaukset kestivät noin kuusi vuotta vuonna 1971.

Marko Putso häiritsi elokuvan tekemisessä ja oli viides elokuvan käsinekirjoittajista. Koppelo oli hyvin määrätiedoton näyttelijävalinnoissaan. Rahoituksen niukkuuden vuoksi hän ei pystynyt valitsemaan useita hyvin tunnettuja näyttelijöitä, joten vain vanhan Kummitädin rooliin panostettiin valitsemalla siihen Marjo Ranta. Mikko Korileijonan rooliin hyväksyttiin täysin tuntematon Pakina vasta ohjaajan uhattua keskeyttää koko elokuvan tuotannon ja lähtevän paskalle.

Possu-palkinnot

Elokuva on saanut lisäksi 190 muuta palkintoa ja on listaykkönen Löfdöö 250 000 -tietokannan suosituimman elokuvan listalla tai jossain.

Knoppitietoa

Elokuvan jatko-osat

Elokuvan osoittauduttua suurmenestykseksi, sille tehtiin kaksisataa jatko-osaa. Kakkososaa pidetään usein avausosaakin parempana tai jopa huonompana. Merkittävää on, että jälkimmäinen jatko-osa tehtiin vasta 180 vuotta ensimmäisen osan jälkeen tai aiemminkin.

Roolit

NäyttelijäRooli
Marjo RantaViivi Korileijona
Alpo PakinaMikko Korileijona
Janne KanaSanttu "Sonni" Korileijona
Roope TeevelliTomi Haakana, perheen neuvonantaja ja Korileijonan ottopoika
Tiina KiitonenOkei Aataminomena, Mikon vaimoke

24.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas