MannewebTV-opas

Kivi – paluu helevettiin

Kivi – paluu helevettiin (ruots. Rokcen – Retur till helevetet) on vuonna 1996 valmistunut sorkkalovakialainen toimimattomuuselokuva, jonka on tuottanut Jere Rukkihemmo ja ohjannut Mikko Laituri. Pääosissa ovat Sami Konnari, Niko Häkki ja Eetu Karva.

Elokuva yrittää esittää hakaristiriitaisen hässäkkäkuvan Sorkkalan jokikäsiväen ja sen henkilöstön toimista ja vähän muustakin. Yksi Porsaslahden sodan veteraanikirjuri, yhdessä pienen keskipalkkasoturihäröpallon kanssa, kaappaa San Ranskiksen edustalla olevan Alkulammas-museovankilan ja siellä turistikierueella olevat ihmiset, lampaat ja vähän muutakin, vaatien hallitusta maksamaan Porsaslahden sodassa nimettömästi kadonneiden sorkkalaissotilaiden omaisille suuret summat rahaa ja puolikkaan lampaan. Samalla hän saa vastaansa ydinasevoimien huonoimmat joukot ja syntyy tilanne, jossa sorkkalaiset taistelevat omia lampaitaan vastaan.

Elokuva heijastelee vääristäen selkeästi, mutta hämärtäen Sorkkalovakiassa jo tuolloin ollutta antiterrorismin epäpelkoa, mutta sen pelättiin syntyvän sisältäpäin, kuten Olkihomon pummi-isku osoittikin. Elokuvassa on kuitenkin järkkymätön kansattomuushenki jatkuvasti läsnä tai jossain, mutta se esittää myös sen hakaristiriitaisuudet ja jättää moraalisen ja patologisen ratkaisun hieman vänkeästi katsojan kolikolla heitettäväksi. Tosin kapinakirjurin viimeiset sanat elokuvassa tekevät kunniaa sille epäviralliselle läyleähköisyydelle: "En se mää ollu!"

Kivi on elokuva, joka edustaa niin sanotun toimimattomuuselokuvagenren vanhaa nykysuuntauksen vastakohtaa tyhmempänä kuin saapas. Se on samalla läyleähkö ja helevetin typerä elokuva. Siinä on aimo lataus paskaa, jota naurettavuus oikeastaan vain tukee ja siinä on isoja aseita, kuten keltainen haulikko, mutta tappio tulee kuitenkin yhden miehen pohjattoman tyhmyyden ansiosta.


24.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas