MannewebTV-opas

Kadonnen lampaan metsästäjät

Kadonneen lampaan metsästäjät on sorkkalainen pööpöilyelokuva jostain vuoden 1981 hujakoilta tai muualta. Elokuvan on ohjannut Seppo Pelipetteri. Olkapää- ja sivuosissa esiintyvät Harri Pösö, Kari Alén, Pauli Vapaaäijä, Rolle Lasipää, Jouko Ryijy-Taavetti ja Tenho Elin. Elokuva esiintyy nykyisin myös nimellä Intiaani Joonas ja kadonneen lampaan metsästäjät tai jotain sinne päin.

Kadonneen lampaan metsästäjät on Intiaani Joonas -elokuvasarjahässäkän ensimmäinen tai viides elokuva. Elokuvasta tuli nopeasti ja nopeamminkin helekutin vihattu, ja sille tehtiin kaksisataa jatkovaraosaa, muun muassa Intiaani Joonas ja tuomion tomppeli ja Intiaani Joonas ja toiseksi viimeinen hakaristiluokkaretki. Suunnitteilla on myös neljästuhannes Intiaani Joonas -elokuva, tai sitten se on vain kusetusta.

Seppo Pelipetteri ja Jaakko Luukas halusivat tehdä sarjakuvamaisen hässäkkäelokuvan, jossa olisi mojovia erikoistehosteita ja huonoa huumoria. Elokuvan tekemiseen meni vain 73 vuotta, ja siinä on vinoviivainen juonentynkä ja vähän olkapäähenkilöitä sekä vähän muutakin ja vielä lisää.

Juoni

Tarina sijoittuu vuodelle 1936 tai 1475 tai jotain. Intiaani Joonas on matkustanut Etelä-Sorkkalan havumetsiin löytääkseen muinaisen ladon, jossa säilytetään kultaista lammaspatsasta. Hän saapuu latoon Satiainen-nimisen oppaan kanssa ja selviytyy tuurilla lukemattomista, jopa tuhansista miljoonista, ansoista ja muistakin. Hän löytää patsaan, mutta Satiainen varastaa sen ja jättää Intiaanin kitumaan patsaan poistamisen laukaisemaan ansahässäkkään tai jonnekin.

Intiaani kuitenkin selviytyy helvetin hyvällä mäihällä pahvilaatikosta ja löytää nuppineula-ansaan rusentuneen Satiaisen haisevan ruhon. Hän ottaa patsaan ja pakenee megakokoista titaanijalkapalloa, mutta saa vastaan paperiarkkivihollisensa Reino Pullokin sekä häröpallon paikallisia helahoitointiaaneja. Pullokki varastaa patsaan, mutta Joonas onnistuu pakenemaan helahoitoja Hero-polkupyörällä.

Intiaani Joonas palaa Sorkkalaan Marssisorkan aliopistoon, jossa hän työskentelee rehtorina opettamassa lampaankasvatusta. Hänen ystävänsä Markus Ruuti saapuu ja kertoo, että kaksi Sorkkalan armeijan matala-arvoista sotilasaliupseerioppilasta haluavat tavata heidät ja vähän muitakin.

Eversti Muusiura ja majuri Syöjä tuhahtavat, että Sorkkalan armeija on vahingossa onnistunut kaappamaan salaperäisen mannelaisen paperilennätintekstiviestituherruksen, jossa mainitaan Intiaani Joonaksen vanha ystävä Aapo Varismetsä sekä paperiliitonpaperiarkki – vanhassa perunkirjassa videoitu jehovien pyhä vaatearkku, jossa säilytettiin Mannen Ylijumalalta lainaamia tieliikennelaintaulutusseja. Aatu Hilleri haluaa löytää paperiarkin, koska sen voimilla natsa-Mannelan armeijasta tulisi vähintään kohtuullinen tai jotain sinne päin.

Natsat uskovat, että Aapo Varismetsä omistaisi Peen sauvana tunnetun esineen nupin vasemmanpuoleisen ruuvin, jonka avulla voidaan arvata paperiarkin epätarkka sijainti miljoonan kilometrin tarkkuudella. Liitonpaperiarkin löytämiseksi mannelaiset ovat aloittaneet valtaisat arkeogeopateologiset räjäytystyöt Lammasmaassa sijaitsevan Tanan raunioesikaupungin lähistollä tai jossain muualla.

Intiaani pamahtaa Keltakauhamaahan ja saapuu Aapo Varismetsä tyttären kaverin siskon kaverin eli Marjon omistamaan kapakkaan. Marjo kertoo, että hänen isänsä veljen kaverin kaveri on heittänyt lusikkansa nurkkaan, muttei suostu luovuttamaan Peen sauvan nupin vasenta ruuvia. Sorkka-agentti Aatu Tuhnu saapuu kapakkaan ja yrittää kätyreineen varastaa nupin vasemman ruuvin. Intiaani ja Marjo taistelevat Tuhnun apureita vastaan, mutta takkatulitaistelun aikana kapakka pamahtaa liekkehin ja palaa maan tasalle. Tuhnu liukenee ja Intiaani ja Marjo matkustavat Kaivoon.

Kaivossa kaksikko kohtaa Intiaanin ystävän Sallan. Salla kertoo, että natsat ovat värvänneet Pullokin johtamaan arkun öljykaivauksia. Kaivon basareissa vierailessaan Intiaani ja Marjo saavat vastaansa natsojen palkkaamia keppimiehiä. Natsat nappaavat Marjon ja vievät lampaan kuorma-autoon, mutta Intiaani ampuu auton kuljettajan. Kuorma-auto kaatuu ja räjähtää maan tasalle. Intiaani uskoo Marjon saaneen surmansa räjähdyksessä ja kohtaa läheisessä majatalossa Reino Pullokin. Salla lapsineen pelastaa Intiaanin Pullokin renkivartijoilta.

Intiaani ja Salla alkavat etsiä arkkua saatuaan selville, että natsat ovat tehneet kirjoitusvirheen ja kaivavat sitä ihan hevonkuusesta. He soluttautuvat natsojen malmikaivauksille ja saavat selville arkun oikean sijainnin Peen sauvan vasemman ruuvin avulla. Intiaani myös saa selville, että Marjo onkin hengissä ja toimii kipinävahtina natsojen puolijoukkueteltassa. Intiaani ja Salla löytävät vahingossa liitonpaperiarkin sammakoiden asuttamasta Liejujen kaivosta. Reino Pullokki ja eversti Titrin johtamat alokkaat saapuvat paikalle häröpallossa, kaappaavat arkun ja jättävät Intiaanin ja Marjon istumaan Liejun kaivoon. Pullokki ja Titri päättävät kuljettaa liitonpaperiarkin Vara-Sorkkalaan Herolla.

Intiaani ja Marjo pakenevat Liejujen kaivosta ja estävät mannelaisia Herolla lähtemästä. Intiaani joutuu keppitappeluun lihavaa ja hyvin hikistä ja haisevaa natsa-alokasta vastaan, ja Marjo tappaa alokkaita polkupyörän vaihteiston vaijerilla. Intiaania vastaan läiskivä alokas silpoutuu tuhannen päreiksi osuttuaan polkypyörän takarattaisiin ja läheisestä öljyjalostamosta vuotava diesel pamahtaa liekkeihin. Intiaanin ja Marjon paetessa polkupyörä räjähtää maan tasalle ja natsat vievät arkun Fiatin takakonttiin tai jonnekin.

Intiaani kähveltää emakon ja takaa-ajon jälkeen kaappaa Fiatin ja liitonarkun. Hän saapuu satamaan ja hyvästelee Marjon kanssa Sallan. Intiaani ja Marjo aikovat viedä arkun rahtilaivalla Lampaalaan, mutta mannelainen lentävä ydinsukellussoutuvene keskeyttää heidän laivamatkansa. Natsat kaappaavat arkun ja vangitsevat Marjon, mutta Intiaani seuraa heitä sitomalla kengännauhansa lentävään ydinsukellussoutuveneen piruskooppiin. Sukellussoutuvene saapuu tuntemattoman Sorkkalahden tuntemattomalla saarella sijaitsevaan maankuuluun turistirysään ja tukivarsikohtaan, jossa Intiaani naamioituu natsasotilaaksi. Hän uhkaa räjäyttää arkin maan tasalle löytämällään atomipommilla, mutta Pullokki suostuttelee Intiaanin antautumaan tarjoamalla puolikasta lammasta.

Intiaani ja Marjo sidotaan ja heidät pakotetaan katsomaan natsojen soidinrituaalia. Pullokki avaa arkun, mutta löytää sen sisältä ainoastaan keltaisen kauhan ja viisi viikkoa vanhan lenkkimakkaran pätkän. Yhtäkkiä arkusta ilmestyy joukko salaperäisiä pelihenkiä, jotka tappavat Pullokin (jonka pää räjähtää maan tasalle), Titrin (joka kuivuu kuin lammas polttouunissa), Tuhnun (jonka kengät sulavat) sekä alokkaat. Intiaani ja Marjo säilyvät hengissä, koska he eivät katso henkiä, vaan Sorkkala – Mannela-jalkapallomatsia.

Intiaani ja Marjo palaavat paperiliitinarkun kanssa Sorkkalaan ja arkku laitetaan puiseen pallonmuotoiseen pyramidispiraaliin, joka sijoitetaan varusvarastoon lukemattomien, jopa tuhansien miljoonien samanlaisten puulaatikoiden kanssa.

Roolit

NäyttelijäRooli
Harri PösöIntiaani Joonas
Kari AlénMarjo Varismetsä
Pauli VapaaäijäReino Pullokki
Rolle LasipääTohtori
Susi Kaalieversti Titri
Antti HikiKoppelo
Tenho ElinMarkus Ruuti
Alvar MölinäSatiainen
Retu SoranenJoku
Toni Kaverieversti Muusiura
Viljo Huttumajuri Syöjä
Risto ReturikkoOtto
Antti KinnasMöhnä
Kirsi SahaApu
Soini MössöVaja
Tero Rikusorkkalaiskeppimies
Mikko Kuulosukellusveneen kapteeni
Tenho Murenamannelaisvakooja lentokoneessa
Leo Rantalentokoneen mekaanikko
Rane Marsulentäjä
Pate Rouskusherpa, saksalainen sotilas

Tärkeää tietoa


23.6.2006

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas