MannewebTV-opas

Huussi

Huussi on Taavi Rannan heinäntekemä äärifiktiivinen sorkkalainen mielisairaaladraama, joka kertoo Sorkkalassa tai jossain sijaitsevan äärifiktiivisen Mengeleenisen sairaalan äärifiktiivisestä lääkäristä nimeltä Reijo Huussi ja hänen äärifiktiivisestä tiimistään.

Sarjan jokaisen jakson alussa joku hyypiö sairastuu salaperäiseen tautiin, kuten kuppaan, jolloin tohtori Huussin sekava kliinisen pseudotieteen siantuntijaryhmä joutuu arvaamaan potilaan sairauden laadun ja oikeat hoitotoimenpiteet kokeilemalla sattumanvaraisesti kaikkea, mitä mieleen juolahtaa. Yleensä Huussi ratkaisee taudin diagnoosin juuri viime hetkellä hirveällä mäihällä ja tapattaa potilaan ja muutaman sivullisen.

Sarja alkoi Sorkkalassa vuonna 1884 ja on nyt yksi Lammas-kanavan suosituimmista ohjelmista. Huussi on saanut myös yliarvostettuja lohdutuspalkintoja: pääosan esittäjä Huuko Lauri palkittiin vuonna 1926 Keltaisella kiveksellä parhaasta näyttelijäntyöstä draamasarjassa.

Huussin ensimmäinen tuotantokausi alkoi Sorkka-TV:llä syksyllä 1926 ja päättyi keväällä 1937 kuin kanan lento veitsellä seinään leikaten. Toinen tuotantokausi alkoi syksyllä 1938 kuin lehmän häntä makuulta. Anal+-kanavalla näytetään parhaillaan neljännen tuotantokauden jaksoja aikamoista haipakkaa. Sarjan ensimmäinen ja toinen tuotantokausi on julkaistu myös LP:llä ja savumerkkeinä.

Ohjelman alkuteema Mongoliassa ja LP:llä on osa kappaleesta Manneweb (Manne Sorkka). Muualla maailmassa ja maailman ulkopuolella käytetään sarjaa varten hätäisesti kyhättyä teemaa, jos ämpäreiden kolinaa voi teemaksi kutsua.

Juoni

Reijo Huussi on luonteeltaan helevetin ärsyttävä sekä helposti tylsistyvä ja kirveeseen tarttuva tartuntatautien ja nekrofilian diagnostiikan erikoislääkäri. Hän on lääkeriippuvainen, erittäin sanavalmis sanaseppo ja saa usein sekä potilaat että kollegat hermostumaan tyhjästä. Huussi kärsii väärin diagnosoidun puutikun aiheuttamasta isovarpaan kynnen rappeumasta, jonka takia hän ontuu vahvasti oikeaa jalkaansa ja tukeutuu valtavaan keppihevoseen.

Kaikesta huolimatta Huussi on lääketieteen väärinymmärretty neropatti, joka pystyy lonkalta ja apteekin hyllyltä diagnosoimaan väärin potilaiden salaperäisimmät ja harvinaisemmat sairaudet, joita muut lääkärit eivät ole pystyneet diagnosoimaan kirveelläkään. Huussi välttää tappamasta potilastaan, jos se vain jostain syystä on mahdollista ja muulloinkin, sillä häntä kiinnostaa vain sairauden parantaminen ja keppitappelu. Huussi on sanonut hoitavansa tauteja eikä ihmisiä päin helevettiä.

Tohtori Huussilla oli apunaan kolme epäpätevää apulaislääkäriä, tohtori Kamara, joka on ammunologian erikoislääkäritär, tohtori Etumies nekrologi ja tohtori Vaino vihannesosastolääkäri. He yleensä suorittavat likaisen työn taudin määrittämiseksi päin helevettiä. Yleensä Huussi itse ei osallistu potilastyöhön tai mihinkään muuhunkaan työhön vaan keskittyy lähinnä ratkomaan mystisiä ristikoita huoneessaan tai jonkun muun huoneessa. Kuitenkin kolmannen kauden lopussa Huussi menetti tiiminsä, kun Etumies irtisanoutui silmää räpäyttämättä ja Vaino sai potkut oikein olan takaa, minkä jälkeen myös Kamara irtisanoutui hätäisesti kuin telkkä pöntöstä.

Huussin paras ystävä sairaalassa on kuin onkin valelääkäri Janne Ville, jota Huussi kusettaa, minkä ehtii. Sen sijaan tohtori Liisa Kajuutta, sairaalan johtava lääkäritär, yrittää pitää Huussin aisoissa ja poissa vaikeuksista, enemmän tai vähemmän hyvin tuloksin tai yleensä jopa ilman tuloksia. Kajuutta pakottaa Huussin muun muassa työskentelemään päivät pääksytysten ja yöt läpeensä sairaalan yhteydessä olevalla teurastamolla.

Huussi on ollut kihloissa jonkun naikkosen kanssa, mutta on sittemmin eronnut kuin täi tervasta.

Varoitus: Edelliset kappaleet paljastavat läyleähköjä yksityiskohtia juonesta tai jostain.

Roolit

NäyttelijäRooli
Huuko LauriReijo Huussi
Liisa JalokiviLiisa Kajuutta
Roope-Sami LounariJanne Ville
Pekka LakuEero Etumies
Jenni MuurinenAlli Kamara
Jesse PensasRoope Vaino

23.9.2010

Teksti: Mainio Sorkka

MannewebTV-opas