Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma

Vempelemaailma testaa
Tuuletintesti

Nyt puhaltavat uudet tuulettimet täällä toimituksessamme. Otimme niistä kaiken irti ja enemmänkin.


Tuulettimet ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Törmäämme niihin myymälöissä, töissä ja jopa kotonamme, siksi ne kannattaa ottaa pois kulkuväyliltä. Kaikkihan haluavat vain kaikkein tehokkaimman tuulettimen imagonsa säilyttämiseksi.

Huntta-tuuletin

Kaikkihan tietävät Huntta-auton. Jos et niin olet yksinkertaisesti täysi typerys. Sen parhaat piirteet olivat nopeus, turpokahva, jännitys ja sen semmoiset jutut. Nyt ne ovat myös saatavilla tuulettimen muodossa, sillä Huntan moottori on tungettu semmoseen hökötykseen ja siihen tuulettimen lavat. Toimituksemme mielestä tämä on ollut erittäin onnistunut juttu, sillä tilat kaipasivatkin uutta kalusteiden järjestelyä. Saimme sen lisäksi täyden kaaoksen, mutta sehän vain tuo vaihtelua työympäristöömme.

Ensimmäiseksi täysin platinasta tehdyssä tuulettimessa kiinnittää huomion sen muoto. Siinä on 3 metriä pitkä varsi, 2 neliömetriä laaja alusta ja alustassa reiät 80 pultille. Kevyen paketin mukana tulee 50 tiilenmurikkaa. Näin sen saa pultattua sinne sun tänne ja mukana tulevaa painoa voi lisätä mukavasti tukemaan hökötystä. Laite toimii auton tapaan tutusti bensalla, mutta vaatii pistorasiasta sähköä johonkin.

Huntta-tuulettimen ensimmäinen valtti on nopeus. Kierrosnopeuden ollessa 158000 ei kauan nokka tuhise. Ensimmäistä kertaa käynnistäessä täytyi suojautua, sillä kolmelle toimituksemme jäsenelle tuli vammoja tuulettimen lentäessä pitkin rakennusta silppuen pöytiä ja kaikkea sen eteen sattuvaa. Onneksi pistoke irtosi ja laite mätkähti maahan kuolleena. Tiilet eivät auttaneet, vaan pultattuamme tuulettimen lattiaan kiinni ja valettuamme 50 litraa sementtiä sen ympärille vaikutti, että se pitäisi tuulettimen vähän aikaa aloillaan.

Nyt vedimme pitkää tikkua kuka kävi painamassa käynnistysnappia muiden ollessa turvassa rakennuksen ulkopuolella. Uhrin hävittyä sisään, muutaman sekunnin kuluttua kuului kauhea ja aivan mielettömän kova kolina ja pauke. Ikkuna halkeilivat suuresta paineen muutoksesta ja juoksimme kauemmas rakennuksesta. Pelkäsimme pahinta uhrin puolesta, mutta sitten kuului suuri räjähdys ja kaikki mekastus rauhottui. Painuimme katsomaan tuhoa ja uhrimme juoksi vastaan. Hän kertoi heittäneensä muoviräjähdettä tuulettimen imuun ja näin ollen koko toosa räjähti. Onneksi, sillä toimistorakennuksemme olisi muuten ollut entinen.

Tuulettimessa oli myös turpokahva, josta sai vielä lisää nopeutta, mutta emme ehtineet kokeilla sitä. Kaiken lisäksi perusnopeudellakin koko rakennus meinasi hajota maan tasalle.

Huntta-tuuletin maksaa pitkän pennin, vaikka ne eivät ole käytössä enää, eli 90 000 euroa. Tiilien lisäksi mukana tulee myös Maailman tuhoisimmat katastrofit -kirja, jossa tämä tuuletin on myös listattu.

Hunttaa ei missään nimessä suositella aloittelijoille, vaan kokeneille tuuletinkäyttäjille, jos niillekään. Tällä masiinalla tuhoaminen on helppoa kuin heinänteko ja se tuo jännitystä ja kaaosta elämään.

Kahvikka-tuuletin

Kahvikka-tuuletin on kehitelty vanhasta venäläisen sukellusveneen perämoottorista. Sen kyllä huomaa jo laadustakin, sillä se on aivan omaa luokkaansa, olematta kuitenkaan liian erilainen. Tuuletin on 120 kiloa painava, teräksestä tehty perämoottorin muotoinen perämoottori, joka on kuin suoraan sukellusveneestä revitty; johdot roikkuvat irtonaisina ja palat ovat pikaisesti hitsattu kiinni kepin päähän. Kyllä vain, nyt tuuletin on saatavana käyttäjäystävällisessä kepissä, jonka voi tunkea vaikka sinne minne aurinko ei paista.

Tehoa tässä tuulettimessa on tarpeeksi, sillä imuun lensivät lähes kaikki toimistossamme olevat paperit ja sen semmoiset, jotka silppuuntuivat ja lensivät päälleni. Kaiken lisäksi ilma oli kuumaa, suorastaan polttavaa. Laitteella on monta käyttökohdetta, kuten paperisilppuri, imuri, ruohonleikkuri ja monia muita. Tuulettimeksi se ei kuitenkaan sovi, paitsi jos tykkää likaisesta ilmasta tai korvien välissä on sahanpurua.

Tuulettimessa on myös kahvinkeitin mukana, joka käyttää hyväkseen tuulettimen tuottamaa hirmuista lämpöä. Se onkin paras käyttökohde, koska tyylikäs, 120 kiloinen teräksinen sukellusveneen perämoottorin näköinen kahvinkeitin sopii jokaiselle joka paikkaan, jos tilat vain ovat tarpeeksi suuret.

Hintaa tälle sukellusveneen perämoottorin muotoiselle tuulettimelle kertyy huimat 150 euroa, koska kahvinkeitin on niin laadukas. Multimediapaketissa, joka maksaa 153 eukkuu, saa paketin kahvia mukana.

Kahvikka-tuuletin ei sovi tuuletinta hakevalle, mutta mainiota kahvinkeitintä haluava saa rahan vastikkeeksi painavan ja ison sellaisen.


20.10.2003

Teksti: Akseli Sorkka

Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma