Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma

Vempelemaailma testaa
Skanneritesti

Syksyn skannereiden parhaimmisto on saapunut toimitukseemme. Vedimme pari testikierrosta.


Tänä päivänä jokainen tarvitsee oman skannerin valokuvien skannaamista varten tai kalliiksi leluksi. Skannereita on kahdenlaisia; hyviä ja melkein yhtä hyviä. Kannattaa hankkia hyvä. Testasimme halvat, välillä 500 - 10000 euroa olevat skannerit. Testimme skannerit olivat kaikki huippulaatua, mutta voittaja löytyi helposti. Halvimmilla skannereilla jälki oli vähän sitä sun tätä. Kymppitonnin skannereilla jälki oli lähes täydellistä, mutta suorastaan häiritseviä puutteita oli kuitenkin havaittavissa.

Testikuvana käytimme Kuhmossa sijaitsevaa Erkki Sorkan kesämökkiä, joka on tälläkin hetkellä kovassa käytössä. Se rakennettiin 1912 ja se paloi maan tasalle jatkosodassa. Vuonna 1947 se rakennettiin toisen kerran noin puolen kilometrin päähän alkuperäisestä. Vuonna 1973 syntyi Manne Sorkka, joka ensi töikseen poltti rakennuksen maan tasalle.

1977 talo rakennettiin kolmannen kerran Kajaaniin josta se siirrettiin 1985 pala palalta Perniöön. Suomen valtio ei osallistunut siirtokuluihin pätkän vertaa. Tänä kesänä 2002 talo vietti railakkaita satavuotispäiviään. Ensi vuonna tämä lähes 150-vuotias talo aiotaan polttaa maan tasalle perinteitä kunnioittaen.

[Testikuva: Erkki Sorkan kesämökki. 
Metsän reunassa kuusen alla sijaitsevassa harmaassa mökissä on kolme ikkunaa ja vihreä katto.]

Kuvausryhmä: Pekka Sorkka, Erkki Sorkka, Artturi Sorkka, Manne Sorkka ja Seppo Sorkka

Manne-Skanneri (1 tähti)

Manne-Skannerilla värit pysyivät eloisina ja kirkkaina. Tosin muodot vääristyivät hieman. Skannerin etuluukku on vaarallinen. Monet testaajat jäivät siihen vehkeestään kiinni. Skanneri ylikuumenee helposti ja se vaatii ämpärillisen vettä päivässä jäähdytykseensä. Toosa on 25 senttiä pitkä, 26 senttiä leveä ja 27 senttiä korkea. Laatikko on Mannen muotoinen ja painaa 8,4 kg. Manne-Skanneri maksaa pitkän sentin eli 50000 senttiä.

[Manne-Skannerin testikuva]

Velmura (4 tähteä)

Velmura on nimensä veroinen skanneri. Velmuralla skannatuissa kuvissa näkyy pienoinen kylpyhuone-efekti. Värit ovat täyteläisen kirkkaita, maku on hieman läyleähkö, mutta ei liian karvas. Skannerin huoltaminen on helppoa kuin heinän teko. Se avataan vasaralla, korjataan vasaralla ja suljetaan lekalla. Velmura painaa vaatimattomat 30 kiloa, joten se on hyvä paperipaino. Ledilamppuja on 17. Velmuran manuaali on niin vaikeaselkoinen, että sillekin on oma manuaalinsa - manuaalin manuaali. Vehje on vänkyrän muotoinen. Velmura maksaa 901 euroa.

[Velmuran testikuva]

Kahvikka-Sorkka (4 tähteä)

Kahvikka-Sorkka on viritelty vanhasta tulostimesta nimeltään Gafiikka-Sorkka. Sen takia skannerin käyttö on samanlaista kuin tulostimenkin. Skannattava paperi tungetaan toisesta päästä sisään ja 20 minuutin päästä se tulee ulos, jos on tullakseen. Jos paperi jää skannerin sisään jumiin, painetaan hätäseis-nappia, jottei kone pala maan tasalle.

Koneisto on varsin monimutkainen, mikä aiheuttaa paperin huomattavaa rypistymistä. Laite sisältää 178 pientä hammasratasta, 35 suurta hammasratasta, 57 hihnaa ja 12 ledilamppua, mikä on aika hyvin näin pieneltä vehkeeltä. Masiina on mitoiltaan metrin kanttiinsa. Kahvikka-Sorkan paras ominaisuus on että sillä voi keittää kahvia. Peruspaketin hinta on 8000 euroa ja multimediapaketin 8003 euroa. Multimediapaketissa on mukana paketti kahvia.

[Kahvikka-Sorkan testikuva]

Tähti ÄfCeeFemmapillinen (1 tähti)

Tähti on Mongoliassa valmistettu ärhäkkä skanneri. Skannaus säilyttää kuvan muodot oikein hyvin, mutta väreissä on havaittavissa hieman pieni pikkuruinen häivähdys purppuraa. Vasempaan yläkulmaan pamahtava tähti on itse täydellisyys. Tähden muotoinen Tähti painaa 870 grammaa. Tähden mukana tulee kaukosäädin, joka on hieman liian voimakas. Kun sitä käyttää, valot vilkkuvat, naapurissa vaihtuvat TV-kanavat, lähiseudun autot käynnistyvät, junat pysähtelevät ja laivat uppoavat naapurimaassa. Hintaa yhden tähden tähden muotoiselle Tähdelle on saatu tähtitieteelliset 1500 euroa, minkä tähden Tähti tähtääkin peruskäyttäjien markkinoille.

[Tähden testikuva]

Kuu Q6 (2 tähteä)

Kuu kuuluu kuumimpaan kuuden tonnin kuvanlukijoiden kuuluisaan joukkoon. Kuu on aivan omalaatuinen skanneri. Se käyttää aivan uskomatonta ja vielä niin harvinaista lasertekniikkaan perustuvaa kuvanlukujärjestelmää. Kuun itsensä kehittämä tekniikka jättää muut skannerit valoisaan varjoonsa. Kuva on kovin tarkka, mutta ei sittenkään liian sumea. Siellä täällä saattaa esiintyä vaaleita raitoja, mutta käytännössä tavallinen tyhmä käyttäjä ei niitä huomaa. Kuunsirpin muotoinen Kuu tekee kuunsirpin muotoisen vaalean alueen kuvaan. Kuu maksaa 6600 eukkuu.

[Kuu Q6:n testikuva]

Paskanneri (1 tähti)

Paskanneri tekee kuvaan ristikon, jonka vaaka- ja pystyviivat ovat täysin suoria. Yhteen nurkkaan ilmestyy koko ajan ruskeita täpliä, jotka leviävät koko ajan. Skanneria piti koko ajan säätää, sillä se ei koko ajan muistanut asetuksiaan. Paskannerin ohjekirja on 1700 sivua pitkä löpinäpaketti ja painaa kolme kiloa. Paskanneri maksaa 2273,52 euroa, mikä ei ole hinta eikä mikään. Härveli on paskan muotoinen ja aivan perseestä. Myös muoto on aivan perseestä kuten myös paska. Toisin sanoen perseestä koko paska.

[Paskannerin testikuva]

Nospe Sulyts (1 tähti)

Nospe on erikoinen kokemus. Tulos hämmästytti kaikki. Jopa vanhan Erkin joka on sentään nähnyt kun kirahvi paskoo. Nospe keskittää kaiken tarkkuutensa yhteen ympyränmuotoiseen alueeseen oikeassa yläkulmassa. Koko muu kuva on täysin sieltä, minne ei aurinko paista. Väreistä puuttuu vihreä lähes täysin, minkä takia kuva onkin violetti. Tämähän ei vielä riitä vaan kuva on helvetisti vääristynyt.

Nospe maksaa 3200 euroo. Nospen manuaali eli käsikirjanen eli manuaali on violetti ja satasivuinen. Kaikki tärkeimmät toiminnot on selitetty vinoilevaan sävyyn. Laite mahtuu pöydälle, jos pöytä on tarpeeksi suuri. Laite on näyttää puhelimelta. Painoa on kertynyt mahtavat 1,2 kiloa.

[Nospen testikuva]

Cinos Veisu (2 tähteä)

Kinoksessa on aivan hämmästyttävän häikäisevän kaunis ja omalaatuinen kyky tunkea kaikki aavikkoon. Lisäksi siellä tuulee niin helvetin saatanasti, että joulupukin porotkin menettävät hirvehtävän muotonsa. Kalikassa on myös huonot puolensa; siihen ei mahtunut kahtakymmentä A4:ää. Pitkä miinus ja apinamerkki tästä puutteesta. Laite on vain vaivaiset neljä metriä leveä, kolme metriä pitkä ja kaksi senttiä korkea, minkä ansiosta koslan saa laitettua vaikka sängyn alle. Cinos painaa karkeasti sanottuna 39 458,726 grammaa. Hintaa tällä hiekkakinoksen muotoisella mötikällä on helvetinmoiset 1200 euroa.

[Cinos Veisun testikuva]

Saapas J-Alka (4 tähteä)

Saapas skannaa erittäin tarkasti ja laihasti. Kuva ei ole suttuinen tai sotkuinen, eikä siinä ei myöskään esiinny mitään epätarkkuuksia. Pieni ripaus ja hyppysellinen värivirheitä kuitenkin esiintyi, mutta ei liian vähän. Saapas on hyvä joka suhteessa eli vihreässä; vihreä näyttää vihreältä eikä esimerkiksi punaiselta, paitsi ajoittain. Kuitenkin vihreä on kova juttu tässä koslassa. Vihreä ei näytä paitsi uhmealta, vaan myös pollealta. Vihreässä yhdistyvät elämän tarkoitus ja makkarakeitto. Siinä näkyy häivähdys tuulta ja mahtia. Lisäksi se lisää muhin väreihin, paitsi ruskeaan, mahtipontisuutta ja iloisuutta.

Tämä esine kannattaa ostaa jos haluaa näyttää eloisalta ja elämänhaluiselta sekä elävältä. Saapas maksaa reilut 9999,90 euroa, mutta se kannattaa pulittaa tästä hienosta Jumalan lahjasta. Tämä kahden sentin levyinen, kahden sentin pituinen ja kahden sentin korkuinen, spiraalin muotoinen laatikko painaa 40 kiloa. Suosittelen tätä kaikille, jotka haluavat jumalallista voimaa sekä paperipainon.

[Saapas J-Alan testikuva]

Niht Vison (3 tähteä)

Niht Vison on tarkoitettu yöskannailuun. Siihen se käyttää Sveitsin merivoimien kehittämää lämpökamera- ja ultraäänitekniikkaa. Muilla skannereilla voi skannata vain valoisaan aikaan, mutta Niht Visonilla voit skannata vaikka keskellä kirkkainta yötä. Yöllä ei tietenkään näe värejä, joten skannauksen tuloskin on vihreä ja kaunis kuin lämpökameran kuva. Tosin pientä sälekaihdinilmiötä on havaittavissa.

Niht Vison on kooltaan syliin sopiva - ainakin jos on suuri syli. Se painaa 15 kg noin suurin piirtein tasan reikä reikä. Niht Vison maksaa normaalisti 1523 euroa, mutta maahantuoja on luvannut, että jouluun mennessä hinta nousee 1695 euroon. Joulu on tiettävästi ainakin vuonna 2014, joten mitään hätää ei ainakaan vielä ole. Niht Vison sopii erityisesti salaista agenttia leikkiville aikuisille miehille. Testiversiomme jäi kolmeksi viikoksi tulliin, mutta päätoimittajamme vapautuu valitettavasti jo ensi viikolla.

[Niht Visonin testikuva]

Salama Välähdys (5 tähteä, testivoittaja)

Kuuluisa kameroiden valmistaja Salama on tehnyt jostain kumman syystä vahingossa skannerin - Välähdyksen. Sen valtava salama saa aikaan suuren  tarkkuuden. Salaman mukana tulevat suojalasit häikäistymistä vastaan. Skannerin työskennellessä sitä ei saa missään nimessä katsoa paljain silmin tai edes silmät kiinni - se on meinaan viimeinen vilaus ennen verkkokalvon tuhoutumista.

Laite painaa 10 kiloa salamoineen päivineen. Salamat vievät sen verran virtaa, että lähiseudulla valot saattavat vilkkua. Laite sopii erityisesti sokeille, sillä he ovat sokeita jo omasta takaa. Vekotin keventää lompakkoa 3456 euroa, eli se on käytännössä ilmainen. Laite on 30 cm leveä, 50 cm pitkä ja 10 cm korkea.

Välähdyksen skannaustulos on häikäisevä. Kuvassa on peleistä tuttu muodikas linssivälke-efekti, mitä ilman nykyään ei voisi elää. Värit pysyvät aidon näköisinä ja muoto vastaa alkuperäistä.

[Välähdyksen testikuva]

Gnusmas (0 tähteä, testihäviäjä)

Gnusmas on pieni; se mahtuu jopa taskuun. Se on hiljainen, mutta nopea kuin pieni eläin. Gnusmas lukee kuvat mielettömän tarkasti. Skannauksen tulos on jopa parempi kuin alkuperäinen. Siinä on myös tekstintunnistusominaisuus, joka pystyy tunnistamaan jopa lääkäreiden reseptit. Manuaali on paras, mitä on koskaan nähty. Ohjeet ovat 457 kielellä. Jopa Erkki ymmärsi osan sanoista.

Myös liikkuvan kuvan skannaus onnistuu, joten nyt voi tallentaa myös TV-ohjelmia. Äänen skannaus onnistuu niin ikään. Gnusmasin tallennuspinta-ala on suurempi kuin muilla skannereilla yhteensä. Koska Gnusmasissa ei ole yhtään liikkuvaa osaa, se ei mene koskaan rikki. Kaiken lisäksi sen voi polttaa uunissa, koska se on tehty ympäristöystävällisistä materiaaleista, nimittäin vanhoista vessapaperirullien pahveista. Hintaakin Gnusmasilla on vaivaiset 27 euroa.

Gnusmas kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Sitä se onkin, sillä kaiken pilaa se, että skanneri lukee kuvan väärinpäin. Vaikka kuinka teimme ohjeiden mukaan ja asetimme paperin skanneriin oikein päin, Gnusmas skannasi sen aina väärin päin. Sillä ei siis tee yhtikäs mitään.

[Gnusmasin testikuva]

Tekniset tiedot

Nimi ja malli Hinta (euroa) Takuu Tarkkuus Värit (bittiä) Lukualue Laitteen mitat Lisävarustus
Manne-Skanneri 500,00 7 pv 35 dpi 8 250 × 260 mm 250 × 260 × 270 mm 2 ämpäriä vettä
Velmura 901,00 2 vk 5 dpi 8 120 × 516 mm 500 × 600 × 250 mm 2 vasaraa ja leka
Kahvikka-Sorkka 8003,00 2 v 27 dpi 8 216 × monta mm 1000 × 1000 × 1000 mm paketti kahvia multimediapaketissa
Tähti ÄfCeeFemmapillinen 1500,00 5 kk 63 dpi 6 152 × 251 mm 320 × 320 × 140 mm tähtitarrapaketti
Kuu Q6 6600,00 6 kk 80 dpi 8 151 × 250 mm 320 × 320 × 140 mm kuutarrapaketti
Paskanneri 2273,52 2 h 7 min 42 dpi 8 50 × 2100 mm 8150 × 5210 × 2690 mm manuaalilaukku
Nospe Sulyts 3200,00 10 vk 22 dpi 8 950 × 999 mm 4300 × 2700 × 200 mm 100 Mt kovalevy
Cinos Veisu 1200,00 715 pv 12 dpi 8 1 × 1 m 4000 × 3000 × 20 mm luuta
Saapas J-Alka 9999,90 13 kk 78 dpi 8 124 × 124 mm 20 × 20 × 20 mm vihreä tussi
Niht Vison 1523,00 6 kk 59 dpi 4 600 × 300 mm 1300 × 515 × 280 mm yökiikarit
Salama Välähdys 3456,00 3 vk 81 dpi 16 200 × 400 mm 300 × 500 × 100 mm iso salamavalo
Gnusmas 27,00 100 v 5700 dpi 128 100 × 100 m 100 × 150 × 20 mm digikamera, DVD-soitin, digitaalinen laajakuva-TV

13.10.2002

Teksti: Seppo Sorkka. Kuvat: Pekka Sorkka, Erkki Sorkka, Artturi Sorkka, Manne Sorkka ja Seppo Sorkka.

Manneweb - Asiantuntijanurkka - Vempelemaailma