Manneweb - Asiantuntijanurkka

Mannen pulmapalsta
1998-2003

Kysy Mannelta mieltäsi painava kysymys tai muuten vaan esitä tyhmää. Lähetä kysymyksesi kysymyslomakkeen kautta.


Mitä vuodenvaihteessa kuuluu syödä (kinkkua ei enää ole)? Entäs uutena vuotena?

"Malaria-Seppo" 30.12.2003

Vuodenvaihteessa voi syödä vaikka sukkia, mutta se on yhtä hyödyllistä kuin sukkien syönti. Niinpä kannattaa syödä vaikka makkaraa tai lihapullia kylmiltään, jos ei muuta keksi. Perinteisin Uudenvuoden ruoka on kuitenkin tinan syönti. Ensin sulatetaan kasa tinamöhkäleitä kauhassa, mieluiten 5 litran ja siitä se kaadetaan ämpärilliseen veteen ja syödään pois.

Nykyään vieläkin perinteisempi ruoka on pommit ja ilotulitteet. Niitä on monenlaisia, mutta ne kaikki kuitenkin syödään. Otetaan paukku, sytytetään se ja odotetaan että se pamahtaa. Vaihtoehtoisesti sen voi laittaa jonnekin muualle kuin käteen räjähtämään. Siitä sitten vain mutustelemaan mitä jäljelle jäi. Ilotulitteet ovat vaikeampi homma. Ne tökätään jonnekin pystyyn tai mihin suuntaan vain haluaa. Sitten sytytetään ja pidetään kovasti kiinni, ettei se karkaa. Pamahduksen tapahduttua syödään nopeasti.

Lumensyönti on myös kasvattamassa suosiota. Ota kourallinen lunta maasta, mieluiten keltaista, ja ripottele kourallinen soraa sekaan. Nautitaan irvistellen. Uutena vuotena voi toistaa saman, mutta jos haluat olla omalaatuinen, syö makkaraa tai lihapullia kylmiltään kaksin verroin.

Mulla kävi sillai viemäriin jäi peruna kiinni, ni miten mä voin nyt pestä kädet?

"Joulukki" 20.12.2003

Käsiä ei ensinnäkään kannata pestä viemärissä, sitä varten on hana ja lavuaari, jotka yleensä sijaitsevat vessassa tai jossain muualla. Perunan saaminen pois viemäristä on helppoa kuin heinänteko. Saat sen pois kaatamalla litran suolahappoa viemäristä alas sulattaen myös ympäröivän putkiston, mutta ne voi paikata vaikka ilmastointiteipillä tai sinitarralla. Olisi varmaan kannattanut ensin katkaista vedentulo, mutta koska sinulle ei tullut sitä mieleet, kannattaa hakata putki ihan muodottomaksi estääksesi vedentulo.

Mullolis tollanen pulumma. Ku kaekki puhhuu kellottaamisesta. Ni ku miul olis tuos tuollane herätyskello, ni mittee sitä kellotettaan että se herättäs kouluhu aamusilla?

"Albert Edison Churchil Winston Presley Einstein" 20.12.2003

Kellon kellottaminen on helppoa kuin heinänteko. Jos sinulla on mekaaninen kello, vaihda jousi jäykemmäksi. Digitaalisessa kellossa sinun täytyy vaihtaa kide nopeampaan tai vaihtoisesti kytkeä kello verkkovirtaan.

Kauanko 3 minuutin munia tulee puristaa ennenkuin niistä erittyy munamaitoa?

"Setä Leif" 14.12.2003

3 minuutin munia täytyy yleensä puristaa ainakin 3 minuuttia munamaitoa saadakseen, mutta se riippuu paljon puristajan voimasta. Joskus täytyy puristaa vain 2 minuuttia 59 sekuntia, mutta joskus se saattaa venähtää jopa sekunnin yli 3 minuuttia.

Ajattelin panna kohta joulukinkun uuniin. Koska tulee ruokaohjeet moiseen?

"Jakki-magyaari" 10.12.2003

Kinkku on jo uunissa. Lähiaikoina saamme nähdä, tuleeko siitä mitään.

Hei Manne ja kiitos jo etukäteen mehukkaasta palstastasi. Aprikoin tuossa niinkin asiallisia kuin digiboksin ostoa. Rahaa ajattelin käyttää 100 euroa? Mitä suosittelet?

"Ensin menen keloon ja sitten tehdään mökki" 2.12.2003

Kiitä vain onneasi. Digiboksin hankkiminen on nykyään helppoa kuin heinänteko. Käyt vain tilaamassa sen maailman halvimpaan hintaan Manne-myymälästä, joka on muuten maailman paras verkkokauppa. Linkin sivulle löydät Linkit-sivulta. Siellä halvimmat digiboksit maksavat muutaman euron, jos sitäkään. Kalleimmista saakin pulittaa jo lähes kymmenen euroa. Muualta alle 100 euron digiboksin ostava saa itselleen kalliin lasinalustan, jos sitäkään. Itse suosittelen Manne-boxia, koska se on maailman paras digiboksi eikä maksa kuin kaksi euroa Manne-myymälässä, mutta muualla yli 500 euroa. Siksi et voi muuta kun suunnata Manne-myymälään ja ostaa Manne-boxi itsellesi, muuten sinun täytyy odottaa kymmeniä, jopa satoja vuosia ennen kuin saat alle sadalla eurolla digiboksin.

Minulla on uusi diesel-kuormuri. Vitun hyvä kuormuri onkin. Paitsi.. (nyt tulee se kysymyksen vaikein osuus vai tuleeko?)

"Kuoma ja kuoman ampuja" 22.11.2003

Tuo on nyt jo vähän vaikeampi kysymys. Todennäköisesti se tulee, mutta aina se ei ole varmaa. Asiantuntijoidemme kovan tutkinnan jälkeen voimme vain todeta, että tutkimusrahamme menivät hukkaan. Kiitos siitä sinulle! Kysymyksen vaikein osuus määritellään itse kysymyksen kokonaisuudesta, josta sitten ymmärrettävä osa poistetaan ja jäljelle jäävä tulkitsematon osa on se kysymyksen vaikein. Tuossa sinun kysymyksessäsi, olettaen että se on kysymys, vaikein osuus piilee sen lopussa, koska siinä on ko-pääte ja kysymysmerkki perässä. Ja koska lähetit sen Pulmapalstalle, oletamme että pidät sitä kysymyksenä. Lyhyesti tuohon voin vain sanoa, että kaikki nämä asiat ynnättynä ja vähän sekoitettuna sekä miljoonia euroja maksaneen tutkimuksen tuloksen saatuamme, vastaukseni on ehkä.

Ku mie oon manne, sie pittää tuuleti kii! Jaajuuu, mullolis sulle kyssymys. Mitä mun pittäs kyssyy sulta?

"supermanne" 16.11.2003

Kysymyksen keksiminen on helppoa kuin heinänteko. Mietit vain maailman kaikkein typerimpiä asioita ja vääntelet niistä vielä oudompia juttuja. Tähän soppaan lisäät vielä ripauksen hämmästystä ja kummastusta ja vääntelet ja kääntelet sitä enemmän kuin laki sallii. Silloin olet saanut aikaiseksi niin typerän kysymyksen, ettei edes vanha Erkki ymmärrä sitä, vaikka on sentään lukenut Microsoftin manuaalin. Voit myös kysyä niitä normaaleja kysymyksiä.

eeikäköku mää vaa sitä et ku totanoi nääs ku oon tampereeelta nääs ni kandeeks totanoi nääs ku sempualee muista tota murretta nii hyvi et voisiksöö vähä autaa ku oot nii manne kaikki on sulle helpoo kun heinäteko?

"zeizei" 10.11.2003

Kannattaisi siirtyä Sorkkalan murteeseen, koska se on maailman paras. Sen oppiminen on helppoa kuin heinänteko: laitat kiviä kielen alle, hiirenloukku kieleen kiinni ja kaadat kiehuvaa vettä suuhun niin alkaahan sieltä tulla sitä kunnon murretta. Toistat tätä kaksi kertaa päivässä kymmenen minuutin jaksoissa, niin parin viikon päästä puhut kuin aito Sorkkalainen, tai sitten et. Tampereen murteen oppii jo pelkästään käymällä Tampereella viikon lomalla, koska se tarttuu sinuun kuin tikku paskaan.

Miltä näyttää venäläiseltä hotellilta näyttävä ilotalo?

"mr. ähläm" 2.11.2003

Kaikkihan tietävät että venäläiseltä hotellilta näyttävä ilotalo näyttää kuin tunisialaiselta halpatavaraa myyvältä karkkikaupalta, joka taasen näyttää kuin australialaiselta kameleita myyvältä uimahallilta. Suomessa niitä voi bongata lähinnä taajamaseuduilla supermarketin vierestä, jos se näyttää kuin rakennustyömaalta. Maaseudulla ne naamioituvat pensaiksi.

Jos matruski on laivan kansipahvi nii mitä muita osia laivan henkilökunnasta voi nimittää ...ja mihin tehtäviin?

"Pakki sekaisin ja Raputyttö -87" 24.9.2003

Erittäin hyvä kysymys - tosin hieman läyleähkö. Osoittaa, että kysyjä on perehtynyt aiheeseen. Tuohon ei oikein voi sanoa juuta eikä jaata, sillä vastaus riippuu hyvin paljon siitä, millainen laiva on kyseessä. Jollalla asiat ovat aivan eri tavalla kuin öljytankkerilla - joskus jopa päinvastoin.

Atik Ismailille lahjoitettiin muinoin pelimatkalla Iranissa kultakantinen koraani hyvästä elämästä muslimina. Atik kiitti lahjasta, tuli Helsinkiin, vei kirjan kaniin ja ryyppäsi rahat. Olisiko tässä ilmianto Iraniin paikallaan?

"Tiukkavatsainen Imaami" 18.9.2003

Kyllä lahjoilla saa tehdä mitä lystää. Sama se, saiko lahjaksi uskontokuntansa kalleimman asian kultakantisena vai Windowsin manuaalin, sen saa polttaa vaikka maan tasalle. Lahja on lahja eikä muuksi muutu, paitsi jos se on minun antama.

25 vuoden välein kuolee kuuluisa ruotsalainen:

11.9.2003 Anna Lindh, ulkoministeri
11.9.1978 Ronnie Peterson, F1-kuljettaja
11.9.1953 Ástríður Sigurðardóttir, imukupin keksijä

Kuka kuolee 11.9.2028? Kenties itse Tove Jansson? Mikä on synnyttänyt tämän kirouksen ruotsalaisia vastaan?

"Pelottaako?" 12.9.2003

Tove-pappa kyllä kuolla kupsahtaa aikaisemmin, ettenkö sanoisi. Tuohon voi olla hieman vaikeata vastata, koska täällä Mannewebissä on monia spekulaatioita asiaa kohtaan. Asiantuntijat kovan tutkinnan jälkeen uskovat, että silloin kuolee joku pappa. Minä kuitenkin sanon sen olevan ehdottomasti Marco Bjurström. Heitä kaatuu kuin heinää, koska muun muassa Jumala inhoaa ruotsalaisia.

Avantokelit tulevat taas muutaman kuukauden kuluttua, ja niistä olisikin paljon kysyttävää. Toivottavasti jaksat vastata kaikkiin. Mikä lasketaan avannoksi? Nuorena koltiaisena mummon nisunpala suussa, pidin avantoa lähinnä pilkkimiesten jäähän kairaamana aukkona. Myöhemmin oivalsin avannon tarkoittavan isompaakin reikää jäässä. Onko avannon oltava ihmisen tai jonkun muun ulkopuolisen tekemä? Voiko avanto sulaa? Onko avannon koolla rajaa? Ovatko järvet kesäisin avantoja, jos ne ympäröidään jääpaloilla? Lopuksi tiedustelisin mikä nyt eteen?

"Malystryx" 10.9.2003

Täällä toimituksessamme on joka päivä avantokeli. Avannoksi lasketaan jäässä oleva reikä, jonka sisäpuolella on vettä. Avanto voi olla pieni tai iso. Kirpuille iso avanto on sormenpään kokoinen, kun taas Mannelle edes Laatokan kokoinen reikä ei ole riittävä. Avannon voi tehdä vaikka siat tai mitkä elukat tahansa, kunhan on reikä jäässä. Avanto voi sulaa, mutta silloin se kasvaa eli laajenee. Koko voi olla kuinka iso vaan, kunhan jää ympäröi reikää. Tähän ei jääpalat sovellu, mutta heitä jäärinkuloita veteen niin saat monta avantoa. Lopuksi voit hypätä vaikka järveen ja odottaa talvea siellä, kunnes saat oman avannon.

Olen yrittänyt kellottaa katiskaani koko kesän. Mökkini järvessä on isoja kampeloita, mutta katiskani tukee tällähetkellä vain Ellen Jokikunnaan muotoisia tahroja Keiteleen asemalla. Mitä vittua voin tehdä vai voinko tehdä jotain muutakin kuin lähettää tällaista paskaa palautetta?

"Iisakki "hevoskupla" Johansson" 8.9.2003

Jos katiskasi on Manne-katiska ja asut Perniössä, osta kello lähimmästä Mannemyymälästä ja kopauta se vasaralla takapeltiin. Manne-katiska toimii vain Perniössä. Mutta toisen merkkistä katiskaa pitää humahuttaa oikein olan takaa lekalla etupeltiin ja muuttaa Lappiin. Jos tämä ei korjannut ongelmaa, hanki uusi katiska. Eläkä jumalauta enää ikänäs kiroile Mannewebissä!

Ovatko asiat enemmän kuin ne ovat nyt, kuin ne olivat ennen?

"Erkki" 6.9.2003

Asioiden määrittelemisen perusteet eivät ole niin objektiivisia, jotta niiden määrää voisi mitata. Vuosisatoja tiedemiehet ovat yrittäneen selvittää asioiden määrää. Asioita on koko ajan löydetty enemmän, mutta niiden kokonaismäärä ei universumissa muutu. Asiat siis ovat outo juttu. Älä rassaa pientä päätäsi tällaisilla kysymyksillä.

Keksittekö itse nämä kysymykset?

"Manne" 28.8.2003

Emme.

Tuleeko teille montakin kysymystä päivässä?

"Laiska" 27.8.2003

Meille tulee aivan uskomaton määrä kysymyksiä joka päivä. Valitettavasti emme edes ehdi vastata kaikkein typerimpiin kysymyksiin.

Kuinka helppoa se [heinänteko] sitten loppujen lopuksi on? Kun tuli mieleen että jos se on tosi helppoa niin kai sillä saa hyvin rahaa käärittyä.

"Kurkela" 26.8.2003

Aluksihan heinänteko on vaikeaa kuin puukon iskeminen kämmenen läpi niin, ettei tule verta. Vähän ajan päästä se on kuitenkin muuttunut niin helpoksi, että pystyy vaikka jauhamaan purkkaa samaan aikaan. Loppujen lopuksi se on niin helppoa, että sitä voi tehdä vaikka unissaan.

Täytyy muistaa, että rahanteko ei yleensä ole yhtä helppoa kuin heinänteko. Helpoista töistä ei makseta kovin hyvin. Esimerkiksi nukkuminen on helppoa kuin heinänteko, mutta kuinka moni ansaitsee elantonsa nukkumalla? Kun kerran heinäntekokin on helppoa kuin heinänteko, niin kuka tahansa pystyy tekemään heinää. Ei kukaan silloin maksa tavalliselle heinäntekijälle johtajatason palkkaa, sillä halpaa työvoimaa (sukulaisia) löytyy vaikka muille jakaa - ja helposti.

Jos et usko, niin voit käydä lähimmän pellonomistajan juttusilla. Pyydä saada tehdä heinää yhden päivän ilmaiseksi. Käy sitten seuraavana aamuna vaatimassa jatkoa 20 euron tuntipalkalla. Jos et saa heti hangosta perseeseesi, niin olet tavannut väärän pellonomistajan.

Jos kukat osaisivat munia niin mikä olisi niiden ÄO?

"pöh" 4.4.2003

Kukathan munivat periaatteessa, koska kärpäset ja muut kaikenmaailman paskasittisontiaiset tulevat kukkaan ja imevät siitä meden mikä on siteille puhdasta huumauzainetta ja silleen. Kukkien ÄO on sitte jossain suuren hujakoilla koska ne kummiski munii joteski.

Mitä pitää tehdä kun saa kunnolla turpaansa?

"mustasilmäpunanenä" 18.1.2003

Pitää tehdä banaanipirtelöä, koska siitä saa hyvän mielen.

Onko joulupukki olemassa?

"jokuvaan" 23.12.2002

Tietenki on! Miten mä muuten voisin hakata sitä? Häh!?!

Kun mulla on kaksi kynää, niin kumpaa mä käytän?

"Manson" 22.2.1998

Jos olet oikeakätinen, käytä oikeanpuoleista kynää. Jos olet vasenkätinen, käytä viivoitinta.

Onko kaloilla pakki?

"Ich bin" 15.3.1998

Jos tarkoitat kalupakkia, niin ei. Mutta jos tarkoitat pakkivaihdetta, niin tottakai. Miten kalat muuten peruuttaisivat talliin?

Avaakkukkuru shakkaram?

"Suurmuffinssi" 25.3.1998

Sekkarehee mikarattam. Isakaramöää distakarita marisnuma.


Manneweb - Asiantuntijanurkka