Manneweb

Sorkkalan Prikaati

Sorkkalan Prikaati on läyleähkösti kehittymätön maavoimien ja muiden voimien sekä Sorkkalan sorkkainvälisten vemppajoukkojen hajotuskeskus. Sorkkalan Lampaanrinteellä vuodesta 1206 toimineessa joukko-osastossa sorkkalaisista varusmiehistä koulutetaan tehottomia jalkaväen sekä viineri- ja tekstiviestiaselajien vapautustaistelijoita, Sorkkalan puolustajia. Jokaisessa saapumiserässä koulutetaan 40–50 lammasta ja niiden hännät. Varuskunta on Sorkkalan suurimpia orjatyönantajia.

Prikaatilla on vaalittavanaan pitkät ja kunniattomat perinteet. Sorkkalan kuningas Aadolf Sorkka perusti Kuninkaallisen Sorkkalan Prikaatin 4.5.1206. Suomen sodassa Sorkkalan Prikaati liittoutui kaikkien osapuolien ja muidenkin kanssa ja vältti taistelut. Vapaussotaa Sorkkalan Prikaati pakoili Sorkkalassa. Talvi- ja jatkosodassa Sorkkalan Prikaati vastasi suurimmasta osasta sotilaskarkureista. Se muistetaankin maan suurimpana käpykaartina.

Tietoja

SijaintiLampaanrinne, Sorkkala
Perustettu4.5.1206
LyhenneSorPr
MottoEi ole pakko, jos ei halua.

Varusmiespalvelus

Kutsunnoissa tai vapaaehtoisena palvelukseen hakeutuessa voi esittää toivomuksen tulevasta palveluspaikasta, mahdollisesta koulutushaarasta tai tehtävästä sekä punkan kovuusasteesta ja käpyjen määrästä makuupussissa. Toivomus heitetään roskikseen. Palveluspaikan määräytymiseen vaikuttaa suurimmaksi osaksi tuurimäihä. Niinpä kaikkia toivomuksia ei aina voida jättää täyttämättä, mutta melkoinen osa kuitenkin.

Ennen armeijan harmaisiin leipiin astumista on syytä sotkea siviiliasiat perusteellisesti hyvissä ajoin. Tässä muistilista tärkeimmistä asioista:

Palvelus ja vapaa-aika

Kasarmeilla oltaessa päivän palvelus pääsääntöisesti alkaa kello 4 ja päättyy kello 23. Maastoharjoituksissa ja leireillä mennäänkin sitten kellon ympäri ja pitempäänkin – toki välillä vähän nukutaankin, esimerkiksi vartiossa ja kipinässä.

Koulutuksen välissä on vapaa-aikaa omien asioiden kuten vessakäynnin hoitamista varten. Sorkkalan Prikaatissa ei käytetä lomia, vaan palvelus käydään yhteen kyytiin alusta loppuun. Lomia voi anoa, vaikka lampaat söis, mutta niitä ei koskaan myönnetä. Loma-anomuksesta tulee 10 päivää ylimääräistä palvelusta.

Esimerkki varusmiehen päivästä

4.00 Herätys

Johtajat ovat heränneet jo puolta tuntia aiemmin, ja nyt he repivät miehistön ylös punkista. Joka puolella kuuluu infernaalista mylvintää. Heräämisen jälkeen tuvat ja siivousalueet siivotaan perusteellisesti siirtolohkareista ja koirista.

4.20 Taisteluharjoitus

Aamu alkaa leppoisalla taisteluharjoituksella läheisessä tai kaukaisessa mutaisessa metsässä tai jossain. Harjoituksessa voidaan muun muassa ryömiä Sorkkajärven yli – kesällä toki pohjamutia myöten. Taisteluharjoituksen jälkeen tuvat ja alueet siivotaan.

8.00 Täyspakkausmarssi (20 km)

Taisteluharjoituksesta päästään suoraan mukavalle aamumarssille, jossa viimeisetkin heräävät kuin telkät pöntössä. Kantamuksena on koko varusmiehen varustus näppärästi peltikaappiin pakattuna.

10.00 Aamiainen

Joskus pitää syödäkin, jottei kuole nälkään. Tänään on ruokalistalla luultavasti tuoreita marjoja, sieniä ja oravia. Talvella syödään lunta. Tässä välissä käydään myös siivoamassa tuvat ja alueet.

10.15 Marssi jatkuu

Toinen puolisko matkasta juostaan. Hengissä olevat kantavat kuolleita ja haavoittuneita.

14.00 Marssi päättyy

Tuvat ja alueet siivotaan. Kuolleet haudataan.

14.15 Oppitunteja

Tänään opetellaan neljä tuntia asennon tekemistä. Puolivälissä on tauko, jonka aikana on hyvä siivota tuvat ja alueet. Oppituntien jälkeen siivotaan.

18.45 Päivällinen

Ai lounas jäi väliin? Kyynel. Hyvällä tuurilla syödään kasarmilla napalmia ja jarrua. Yleensä kuitenkin järjestetään kenttäruokailu, jossa on aina tarjolla pohjaan poltettua napalmia, joka loppuu kesken. Ennen päivällistä, sen aikana ja sen jälkeen siivotaan tuvat ja alueet. Siivoamisen jälkeen siivotaan tuvat ja alueet.

19.00 Jäpitysharjoitus

Mennään sotkun yhteydessä olevaan elokuvaluokkaan jäpittämään. ”Istutaan niin kuin on opetettu!” Harjoituksen jälkeen siivotaan.

20.00 Kadonneiden tavaroiden etsiminen maastosta

Aamulla ja päivällä hävisi tuhottomasti tavaraa ja vaikkei hävinnytkään, sitä etsitään nyt urakalla. Etsimisen jälkeen siivotaan tuvat ja alueet.

21.00 Rättisulkeiset

Kadonneita tavaroita ei löytynyt tai niitä ei ollutkaan, joten kaikki varusteet ja vähän muutakin tarkastetaan. Lopuksi siivotaan tuvat ja alueet.

22.20 Vahvuuslaskenta

Tarkistetaan, että kaikki ovat paikalla, ja poissaoleville ja satunnaisesti muillekin annetaan pekkaa. Metsä käydään siivoamassa.

22.30 Hiljaisuus

Nyt ei saa päästää äännähdystäkään. Hiljaiset tunnit ovat kello 22.30–23.30 ja 3.00–4.00.

23.00 Vapaa-aika alkaa

Vapaa-ajalla varusmiehet voivat rentoutua kuin oma lehmä ojassa. Jostain ihmeen syystä suurin osa käyttää vapaa-aikansa nukkumiseen.

23.30 Vapaa-aika päättyy

Tässä vaiheessa kaikkien on oltava taas yksikössä. Myös hiljaisuus päättyy, joten nyt saa taas huutaa kuin viimeistä päivää, vaikkei olisikaan viimeinen päivä. Yleensä tässä vaiheessa jokaisesta tuvasta kuuluu infernaalista mylvintää.

Harrastusmahdollisuudet

Kovan koulutuksen vastapainoksi varuskunnassa on mahdollisuus harrastaa monenlaista urheilua ja muuta vapaa-ajan toimintaa. Kuntotalolla on kaksi leuanvetotankoa ja penkki. Heinäpellot ovat aivan vieressä. Pelloilla voi tehdä heinää vuoden ympäri ja muulloinkin. Nilkkamuljun lenkkeily-, suunnistus- ja hiihtomaastot ovat kunnon kivikkoa.

Kasarmialueen läheisyydestä löytyy myöskin uudenaikainen sorkkapallokenttä. Ammuntaa voi harjoitella myös kesäisin viereisen järven jäällä. Uusimpana uutuutena kasarmialueella on täysimittainen moottorirata.

Sotilaskoti tarjoaa paljon muitakin palveluja kuin munkkikahvit, nimittäin viinerit ja suklaamuflonit.

Yksiköt

Sorkkalan Prikaatissa on tarjolla erilaisia yksiköitä laidasta toiseen laitaan ja jopa yli äyräiden. Yksiköt käyvät jatkuvaa taistelua olemassaolostaan toisiaan ja kaikkia muitakin vastaan.

Puliupseerikoulu

Puliupseerikoulussa (PuK) koulutetaan kaikki puliupseerit eli niin sanotut aamukasat. Puliupseerien palvelus kestää 362 päivää varren kanssa.

Kirjurikomppania

Kirjurikomppania (KrjK) on Sorkkalan Prikaatin yksi tärkeimmistä yksiköistä. Siellä tehdään miehistä kirjureita eli toimistotaistelijoita. Kirjurien koulutukseen kuuluu muun muassa kynän ja viivoittimen oikeaoppinen käyttö taistelutilanteessa, kynän purkaminen ja kokoaminen, paperihaavojen hoito sekä niittien oikeanlainen irrottaminen lihasta.

Kahvinkeitinkomppania

Kahvinkeitinkomppania (KkK) vastaa muiden komppanioiden kahvin riittävyydestä. Vain parhaat miehet valitaan tähän komppaniaan valintakokeiden kautta. Kahvinkeitinmiehille koulutetaan kevyen ja raskaan kahvinkeittimen käyttö, mikä sisältää lataamisen ja valmistuksen. Keitinmiehet pääsevät käsittelemään myös kovia kahvipaketteja.

Viinerikomppania

Viinerikomppania (ViiK) vastaa toisten ja muidenkin yksiköiden ruoka- ja kahvitarjoilusta. Se leipoo viinerit, pettuleivät, suklaamuflonit, päistikat, pettuleipäpohjaiset kahvileivän tapaiset teeleivät, hiilikuitukeksit ja kaikki muutkin leivonnaiset.

Jäätelökomppania

Jäätelökomppania (JK) on jäätävin kaikista yksiköistä. Sen tehtävänä on huolehtia, että jäätelöt ovat jäässä ja niitä riittää kaikille tai ainakin melkein.

Tekstiviestikomppania

Tekstiviestikomppania (TvK) huolehtii kaikkien komppanioiden viestijärjestelmistä, käytännössä siis tekstiviesteistä, sekä niiden katkoksista ja muista ongelmista. Tekstiviestimiehille jaetaan uudet kiiltävät NMT-puhelimet.

Esitutkinta- ja huumekomppania

Esitutkinta- ja huumekomppania (EHK) käy päivittäin satunnaisessa komppaniassa sotkemassa tupia, räjäyttelemässä punkkia ja istuttamassa huumeita, joista myöhemmin viedään putkaan. E-kaudella tutustutaan huumeisiin oikein olan takaa hampaat irvessä ja esitutkintaan ennen hutkintaa. J-kausi ollaan kokonaisuudessaan poistumiskiellossa ja vieroitusoireissa ja YP:tä tulee takuuvarmasti.

Kirveskomppania

Kirveskomppaniassa (KrvK) koulutetaan tappamaan vihollisia valmiiksi verisellä kirveellä. E-kauden alku menee kirveeseen ja sen purkamiseen tutustumisessa ja puiden pilkkomisessa. Tutuksi käyvät niin rynnäkkökirves, hilpari, heittokirves kuin tapparakin. E-kauden lopussa ja J-kauden alussa tulee kirveelle töitä oikein olan takaa ja harjoituksissa päästään jo hyökkäämään kiittämättömien lampaiden kimppuun. Kirvesmies oppii koulutuksen aikana kantapään kautta, että kirves janoaa verta. J-kauden lopussa päästään lopulta tappamaan oikeita vihollisia.

Vemppakomppania

Vemppakomppania (VeK) vastaa koko prikaatin vemppaamisesta sekä osastoilla olemisesta. Tähän yksikköön on kovat pääsyvaatimukset: P-kaudelta täytyy olla vähintään 30 vapautuspäivää, joista vähintään 20 VP:tä. E-kaudella yksikkö harjoittelee pääasiassa osastolla toimimista. J-kauden komppania on kotihoidossa.

Vemppakomppanian johtajien vapautuspäivät pyörivät siinä 200–500:n tienoilla. Jotkut ovat ansioituneet sitäkin paremmin. Eräälläkin vänrikillä oli reservissä viisi vuotta VMTL:ää.

Sotilaskoti

Sorkkalan varuskunnassa toimii myös varusmiehen tärkeä virkistäytymispaikka, sotilaskoti eli sotku, sode tai sotilaan koti. Sotilaskodissa voit viettää vapaa-aikaa tai jotain muuta aikaa sekä tavata ystäviäsi. Sotilaskoti sijaitsee aivan pääportin tuntumassa, kolmessa eri sisäkkäisessä kerroksessa.

Alakerrasta löytyvät peliautomaatit, golfkenttä sekä pornolehti- ja karkkikioski. Lisäksi sisäpihalla on pyramidikuution muotoinen pallogrilli, josta löytyy apu pieneen ja isoonkin nälkään tai johonkin muuhun.

Keskikerros on kahvilaa, josta voit ostaa maan mainiot munkit, pitsat, suklaamuflonit ja juomat ynnä muut pikkupurtavat ja sen semmoiset ja muutkin. Leivonnaiset leipoo oma leipomo silloin tällöin ja muulloinkin. Hinnat ovat laihallekin kukkarolle sopivat. Täältä löydät myös nettibaarin jossa on neljä tietokonetta toimimattomine internetyhteyksineen. Myös mustavalkoinen televisio sijaitsee keskikerroksessa ja näkyvä lumisadekanavakin löytyy toisinaan.

Yläkerrassa sijaitsee lehtilukusali, josta löytyvät niin valtakunnalliset kuin paikallisetkin sanomalehdet 1970-luvulta. Sotilaskodin kirjastossa on luettavaa sekä vapaa-aikaan että opiskeluun. Musiikkikirjastossa on kuunneltava CD-levy. Kirjastossa on myös kaksi toimimattomilla yhteyksillä varustettua tietokonetta internetin käyttöä tai jotain varten.

Leireillä ja sotaharjoituksissa emme jätä varusmiehiämme aina pulaan vaan sotilaskotiautomme ajaa posottaa paikan päälle tai jonnekin tuoreiden munkkien, suklaamuflonien ja kahvin sekä makeisten kera. Sotilaskodissa on myös varusmiesorkesterille oma suunsoittohuone, hiljainen pehmustettu huone opiskelua ja hiljentymistä varten, mylvintähuone infernaalista mylvintää varten, kerhohuone kerhoiltojen viettoon sekä pannuhuone lämmityskattilaa varten – vieläpä kaikki samassa tilassa.

Sorkkalan Sotilaskotiyhdistys, joka ylläpitää sotilaskotia päin helevettiä, on perustettu 1363. Myynniltään se on Sorkkalan suurimpia: munkkeja ja sämpylöitä leivotaan omassa leipomossa yli viisi kappaletta päivittäin. Sotilaskodissa työskentelee yksi alipalkattu henkilötär ja vapaaehtoista sotilaskotiorjatyötä tekee yli 400 hölmötärtä. Jäsenettäriä yhdistyksessä on noin kolme. Sorkkalan Sotilaskotiyhdistys lahjoittaa vuosittain yli kaksi euroa ja puolikkaan lampaan varusmiesten konkursseihin, haravarastuksiin ja aikuisviihdetilaisuuksiin.

Verkkopalvelut


Manneweb