Manneweb – Peli-Sorkka

Joint Operations

Tekeekö mieli aloittaa sota muutaman hengen porukalla sissejä tai toisia vastaan? Nyt se on mahdollista ainakin tietokonepelin muodossa. Joint Operations on viimeisen päälle realistinen sotapeli monelle ja useammallekin pelaajalle. Arvostelu käsittelee sekä perusversion Typhoon Rising että lisäosan Escalation. Typhoon Rising on enemmän keskittynyt jalkaväkeen ja niiden torjuntaan, kun taas Escalationissa on raskaampaakin kalustoa, kuten tankkeja, mopoja ja jotain sinne päin.

Pelaaja voi olla kiväärimies, pioneeri, kranaatinheitinmies, panssarintorjuja, tarkka-ampuja, konekiväärimies tai lääkintämies. Kullakin miehistön jäsenellä on omaan tehtävään tarvittavat varusteet. Kiväärimies on rynkyn kanssa juokseva perusjääkäri. Pioneeri, heitinmies ja PST-mies ovat pelissä lähes samanlaisia, mutta yhdellä on miinoja, toisella kranaatinheitin ja kolmannella sinko. Tarkka-ampujalla on tietysti tarkkuuskivääri, jolla vihollisten napsiminen on helppoa kuin heinänteko. Konekiväärimiehellä on konekivääri, joka liikkuu mukana vikkelämmin kuin luulisi. Lääkintämiehellä on sideharsoa ja buranaa, joilla henkihievereissä oleva puskajussi paranee täydelliseen kuntoon alta aikayksikön ja nopeamminkin.

Pelaaja voi vaihtaa oletuksena valittuja varusteita. Yleensä sotilaalla on pari asetta, puukko, tappavia tai savuttavia käsikranaatteja, räjähteitä ja muuta mukavaa. Lisäroinaksi voi valita esimerkiksi maalinpaikantamislaitteen, jolla epäreilua tulta voi ohjata tarkasti haluttuun paikkaan tai jonnekin. Kranaatinheitin puolestaan on pienoismallia, joten se kulkee näppärästi yhden miehen mukana toisin kuin esimerkiksi Suomen armeijan heittimet.

Pelaajat ovat ilmeisesti saaneet alokaskaudella pikakoulutuksen jokaiseen ajoneuvoon, kuten panssarivaunuun, helikopteriin ja veneisiin, joten niiden ohjaaminen on helppoa kuin heinänteko. Pelaajaa ei kuitenkaan ole opetettu käyttämään tikkaita tai kulkemaan kaltevia tasoja, sillä tavattoman usein ote lipeää ja pelaaja murskautuu kuoliaaksi huiman kahden metrin pudotuksen päätteeksi. Panssariajoneuvon hyvään hallintaan tarvitaan usein kaksi ihmistä, sillä kuskihan ei tietenkään voi ampua, vaikkakin paikanvaihto sujuu sekunnissa. Helikopterissa paikanvaihto ei oikein toimi, sillä ohjaajaton kopteri putoaa kuin kivi. Helikopteri pomppii muutenkin ilmassa itsestään ylös ja alas.

Ajoneuvojen kestävyys ja tuhoaminen on vähän niin ja näin. Panssariajoneuvoihin tehoavat vain tietynlaiset raketit ja miinat, eikä esimerkiksi tuhat miljoonaa kranaattia edes tee naarmua niiden kylkeen tai muuallekaan. Laivat taas tuhoutuvat jo yhden pistoolin lippaan tyhjennyksestä siihen. Toisaalta kaikki ajoneuvot räjähtävät alle viidessä sekunnissa, jos ne sattuvat kiepsahtamaan katolleen. Ne räjähtelevät joskus myös itsestään, kun ne vain lojuvat jossain, mutta sellaisia ne jenkkivehkeet kai sitten ovat.

Pelin tekoälykin on vähän niin ja näin ja sinnepäin ja vähän muuallekin. Joskus sissit näkevät kilometrin päästä ja ampuvat lonkalta kuolettavasti suoraan vasemman silmäsi yläpuolelle, vaikka välissä olisi kokonainen Amazonin viidakko tai vuori. Joskus ne taas seisovat apaattisina jossain talon nurkassa, vaikka koko kylä on pommitettu maan tasalle. Ilmeisesti jälkimmäisillä on niin vähän, ettei enää kiinnosta.

Peliä voi pelata moninpelinä internetissä, lähiverkossa, yksin tai jossain jopa 150 ihmistä, mutta kahdellakin sodat voitetaan yllättävän helposti. Pelimuodon voi valita joukosta Etene ja turvaa, Joukkuekuolemanottelu, Joukkueiden kukkelin kuningas ja Ryhmätyö. Kaikki muut paitsi viimeinen ovat tylsiä kuin maalin kuivuminen tai sitten testihenkilömme ei edes koskenut niihin. Kyseisessä pelimuodossa tapetaan sissejä ja tehdään tehtäviä toisen pelaajan kanssa. Toki selkäänkin voi ampua, jos on ystävätuli päällä.

Tehtävissä on lähes aina ja useamminkin pakko tappaa kaikki kilometrien säteellä olevat viholliset. Onkin mukavaa etsiä pari tuntia jossain metsän keskellä sijaitsevan teltan nurkassa sissipaskalla kykkivää vihulaista, vaikka tehtävä olisi muuten suoritettu täydellisesti ja paremminkin. Lisähaasteena jotkin tuhottavat laatikot tuhoutuvat vain tietyistä räjähteistä eivätkä aina niistäkään. Osassa tehtävistä on pimeää kuin lampaan perseessä, ja koska tietokoneen välityksellä ei paljon muista kuin näköaistista ole apua, on sokeana harhailu turhauttavaa kuin lampaan opettaminen tekemään heinää.

Jotkin ladattavat modit antavat lisämaustetta ja vieläkin enemmän realistisuutta peliin, kuten lisää aseita ja jotain muutakin, vaikka lampaat söis.

Tehtävät ovat sikäli kertakäyttöisiä, ettei niitä huvita pelata uudestaan, joten määrä korvaa laadun ja tässä tapauksessa määrä on hyvin pieni. Tehtävät ovat myös kovin lineaarisia eikä koskaan tapahdu mitään yllättävää, paitsi joskus viholliset käyvät yllättäen todella tylsiksi. Viholliset reagoivat tapahtumiin typerästi ja ennalta-arvattavasti. Lisäksi pelissä on joitakin ärsyttäviä juttuja, vaikka lampaat söis ja enemmänkin. Toisin sanoen pelin parissa kuluu tunteja päivässä, ainakin parin päivän ajan, kunnes siihen kyllästyy eikä koske pitkällä tikullakaan.

Katso Joint Operationsin kotisivut.

Yhteenveto (0–5)

Grafiikka4
Äänet4
Pelattavuus4
Omaperäisyys3

Kuvia pelistä


Kyllä laivalla nyt yhden ohjuksen voittaa.


Manne ei paljasta kasvojaan.


Mannella on korkeanpaikankammo ja hän yrjöää helikopterin ohjaamoon.


Amissotilaat jammailevat autollaan.


Autolla ajaminen on helppoa kuin heinänteko.


Mopo kaatui, mutta sillä pystyy vielä hetken pyörimään maassa ennen räjähdystä.


Yllätyshyökkäys on kaiken P ja D. Yksinäinen mopomies pystyy valtaamaan kokonaisen tukikohdan.


Tarkka-ampujan elämä ei ole aina helppoa.


Laiva on lastattu kaikella ja vähän muullakin.


Tavaraa on valittavana, vaikka lampaat söis. Konekiväärimies pystyy kantamaan myös haulikkoa ja suojaliiviä sekä vähän muutakin.


Helikopterin parkkeeraaminen on helppoa kuin heinänteko.


Mopon kuljettaminen helikopterilla on helppoa kuin heinänteko.


Helikopteri on mukana siltä varalta, että laiva uppoaa.


11.7.2006

Teksti: Keino Sorkka. Kuvat Erkki Sorkka


Lukijoiden kommentteja Joint Operationsista

Eikö peliarvostelijamme osannut arvostella peliä oikein? Oliko hän puolueellinen? Palvooko hän Saakelia uhraamalla lampaita iltaisin kotonaan ja juomalla lampaan verta? Ei hätää! Voit kertoa meille omat kommenttisi pelistä. Parhaat kommentit julkaistaan. Manneweb katsoo oikeudekseen muokata viestejä haluamallaan tavalla ja vielä enemmän.

20.7.2006 Himmel

Schaize mitä sontaa.

Ei vain.

Tyylikkään näköinen.

Sotaa.

Äägh.

Ja mitä uutta kyseisessä tuotoksessa lienee kilipailijoihinsa nähäden?

- Tehtäviä ei kiinnosta pelata ja AI on huono = tuttu juttu.

Miten olisi satunnaisesti luotavat kentät ja goodlike AI? ;D

Keino Sorkka: Kyllä sitä vähän aikaa pelasi, mutta nyt siihen ei koske pitkällä tikullakaan.

30.8.2006 Nimetön paskiainen

voi vittu mikä peli :P siis hyvässä mielessä :D x)))))

Keino Sorkka: Tuota tulee pelatessakin hoettua yhtä mittaa, mutta eri mielessä.

8.10.2006 tumppeliusnörtteliys

Ei hemmetti näitä arvosteluja on aina ilo lukea XD NAuran koko ajan... Pakko kai se on uskoa että peli on paska. Kaiva keltanen kauha esiin ja ammu peli jorpakkoon. Tai myy jollekkin älykääpiölle. (Minua ei oteta lukuun)

Keino Sorkka: Onko sinulla naurutauti? Nauratko myös, kun katsot uutisia tai olet hautajaisissa? En myy peliä. Ostan kaikki kopiot kaupoista ja poltan ne maan tasalle.

11.10.2006 Haaza

Mistä nää oikeen pystyy lataan!!!!!!! :D xD

Keino Sorkka: Aseet vai? Lipas kiinni, varmistin pois ja liikkuvat taakse.

19.10.2006 nimetän homo

siis niin vitun nolo peli1

Keino Sorkka: No sinullehan se sopii kuin kranaatti perseeseen.

3.11.2006 Mopo

OMG MOPOJA! Ne pelastaa pelin kuin Dr Phil Scary Movie 4:n.

Keino Sorkka: Tässä pelissä mopotkin räjähtävät valtavan tulipallon saattelemana.

30.11.2006 mopot rlz

ei helvetti oon onneissani kun tässä on mopoja sais olla s1:kkösiä mutta noihan on saatana tigereitä no ei se mitään kyllähän noillakin on hauska ajaa:D

Keino Sorkka: S1:ykköset ovat ihan perseestä. Pappa-Tuntureita pitäisi olla.

26.5.2007 asöäå,.d

Jeejee Onko tuo parempi kuin beeäf kakkonenkin???

Keino Sorkka: Jopa parempi kuin peesee kolme käsi-kaheksan.

25.6.2007 murhaaja

missä servuissa on nuita mopoja?

Keino Sorkka: Moposervuissa.

28.6.2007 JOHANNES (¤)

MITEN MINÄ LATAAN TÄMÄN PELIN

Keino Sorkka: Kaksoisnapsauttamalla juttua tai jotain ja tallentamalla sen sinne jonnekin sun tänne tai muualle, josta sitten purat tai jotain sen ja käynnistät sen sieltä semmottiin hienosti tai jotenkin muuten, vaikka lampaat söis.

23.7.2007 abu banana

Tolla parkkaustaidolla et kyllä koske mun autoon, vaikka ois lampaat tulessa, ja pari muutakin.

Keino Sorkka: Sinun autoosi en ilmaiseksi koske, vaikka vähän maksaisitkin.

22.8.2007 Just to ask

Siis millanen moninpeli? ehkä vois sen perusteella ladatakki :D

Keino Sorkka: Sellainen, jossa on monta pelaajaa tai ainakin yksi. Lada-takkia suositellaan vain Lada-kuskeille tai sellaiseksi haluaville, joilla on kylmä jopa kesällä.

18.9.2007 1

Great site and useful content! Could you leave some opinion about my sites?

Keino Sorkka: De var skit, fast får åt.

22.10.2007 hoppariboyzzz95

vittu yamaha aeroxi on kovin mopo ikinä

Keino Sorkka: Ime sen pakoputkea.

10.12.2007 fghgvbfgf

i want to know whate for lvl's this are because i am playing it and i want to do a mision or somthing else LAN or on the site NOVALIGIC but i must know wich lvl's this are

Keino Sorkka: ALV its öbaut 18 % form produkt och servis hagning eller than njet, ewen för schieber lafsd. Ja mene muualle sönköttämään.

11.12.2008 Sorkkasen keino

Ja olipas hyvä arvostelu!

Keino Sorkka: Aika rimaa hipova.

10.3.2009 Nimetön paskiainen

otetaan joskus juko suomen mestaruus kisa kuka on paras vien teitä kaikkii :DDDD???????!!!!!!!

Keino Sorkka: Minne viet meitä? Tuotko myös takaisin? Pysähdytkö matkan varrella? Joko olemme perillä? Koska syödään?

19.11.2010 Tojotien perseiden haistelija

Voiks tässä pelissä pelata suomalaisella gonakuskilla taikka lammasmaisella jääkärillä.

Keino Sorkka: Tietenkin. Vain mielikuvitus on rajana. Kiväärimies on jo valmiiksi kuin lammasmainen jääkäri. Se toimii mainiosti myös gonakuskin korvikkeena, kunhan vain keskittyy autoilla ajamiseen päin helevettiä ja pullan syömiseen ja jättää ammuskelun ja muun turhan oheistoiminnan nohevammille kavereille.

Nimi tai nimimerkki
Kommentti


MannewebPeli-Sorkka