Codemastersin huolella ympäriinsä hiottu F1 2010 vie formula 1 -pelit uudelle vuosikymmenelle kovan paukkeen ja infernaalisen mylvinnän säestämänä. Se yrittää haastaa muiden muassa vuonna 2002 ilmestyneen Grand Prix 4:n.
Pelissä on vuoden 2010 radat ja autot sekä kauden alussa mukana olleet 24 kuljettajaa. Jopa Korean rakenteilla oleva rata on mukana. Radat on mallinnettu aika mallikkaasti ja muistuttavat esikuviaan kuin isä äitiä.
Pelimoottori on suoraan antiikin 1980-luvulta, jolloin Pole Position ja Pit Stop olivat kilpa-ajopelien kermaa ja suolakurkkua. Pelaajan auton fysiikkamalli on tosin revitty legendaarisesta Colin McRae Rallysta, ja samaa mallia on menestyksekkäästi käytetty myös Operation Flashpointissa.
Ajotuntumaa ei ole tai on muttei kuitenkaan ole. Autot kiertävät ratoja kuin kissa kuumaa puuroa, vaikka ei se näinkään ole. Artturin piti testata ajotuntuma, mutta menin erehdyksessä näyttämään hänelle arvostelun raakaversion. Sen jälkeen perkeleet lensivät ilmassa ja melkein lensi kirveskin.
Vauriomallinnus on hyvin yksityiskohtainen: auton korista vain ja ainoastaan etusiipi voi hajota, vaikka autolla ajaisi täysiä betoniseinään. Muuten auto on kivestä. Etusiiven irtoamisella ei edes ole riittävän suurta vaikutusta auton ajettavuuteen. Joskus sentään renkaatkin irtoavat kuin lapio mannen kädestä. Teknisiä vikoja autoihin ei tule kirveelläkään, mikä on aivan käsittämätön ratkaisu. Toisaalta taas renkaat puhkeilevat satunnaisesti ja liian usein, vaikka oikeissa ykkösissä Bridgestonen renkaat kestävät isältä pojalle kuin kala vedessä.
Jonkinlainen säämallinnus on olemassa. Välillä on kuivaa kuin korpussa ja välillä tulee litimärkää vettä kuin aisaa Esterin perseestä. Vaikka sadekeli näyttääkin hienolta, kuivan ja märän radan vaikutus ajamiseen on kuitenkin vähintäänkin epämääräinen kuin kubistisesti värjätty hiirimatto.
Auton voi säätää monella tavalla päin helevettiä. Jarrutasapainoa ja -tasapainottomuutta, vaihteiden välityksiä, siipien kulmia ja rengaspaineita voi rukata suuntaan tai toiseen. Jos peukalo on syntynyt keskellä kämmentä ja sekin on poropeukalo, säädöt voi antaa osittain kisainsinöörille hoidettavaksi päin helevettiä.
Kädettömille kuskeille tarkoitettuja ajoapuja ovat muun muassa luistonesto ja lukkiutumattomat jarrut. Lisäksi renkaiden, polttoaineen ja vaurioiden mallinnuksen voi kytkeä päälle tai pois. Jos bensa loppuu, auton moottori ei sammu, kuten hätäisempi voisi kuvitella, vaan vauhti putoaa köröttelyvauhtiin ja matka jatkuu kuin nukkuneen huokaus.
Pelissä voi ajaa testejä, yksittäisiä kisoja, kokonaisen kauden tai uramoodia. On toki vielä erilaisia moninpelimahdollisuuksia, joissa voi luultavasti ajaa oikeita ihmisiä vastaan. Niihin testihenkilömme ei tietenkään koskenut kepilläkään, vaikka tarjolla oli sentään ruostunut täysalumiininen puukeppi.
Uramoodissa ajaja aloittaa pienen pienessä tallissa ja koettaa epätoivoisesti siirtyä isompiin, jopa valtavan kokoisiin talleihin. Jännästi kaikki muut kuskit pysyvät visusti samoissa talleissa paitsi se, jonka pelaaja siirtymällä korvaa. Hyvät sijoitukset uramoodissa saavat tallin kiinnittämään autoon varastossa turhan panttina lojuneita parempia osia ja turhaa oheismateriaalia.
Typerien lehtimiesten typeriin kysymyksiin joutuu vastailemaan lonkalta vanhojen seikkailupelien tapaan. Eri vastausten seuraukset ovat kylläkin erittäin epämääräisiä, ja homman tarkoitus tuntuu olevan vain kuskin kiusaaminen. Villiintyneen sonnilauman tapaan päällekäyvien todellisten uutistoimistojen kuten Sorkkasanomien ja Manne-uutisten puuttuminen tykkänään latistaa todellisuudentuntua kuin lampaat heinäpeltoa.
Aika-ajossa rasittaa se, että missään vaiheessa ei saa tietää, mikä aika pitäisi alittaa, jotta pääsisi seuraavaan jaksoon mukaan. Kilpailussa taas ei näe aikaeroa eteenpäin tai taaksepäin vaan pelkästään eri kuskien kierrosaikoja, joilla ei tee hevostakaan.
Taktiikka ja varikkokäynnit ovat tärkeä osa kilpailua, etenkin kun ne menevät pieleen. Varikkomiehistö on hieman toistaitoista, ja tikkarimies on paikallisesta juottolasta kossuvissyn avulla palkattu juoppo vaimonhakkaaja. Nimittäin kun renkaanvaihto on valmis ja pitäisi päästä takaisin radalle, tämä tikkarimiekkonen odottaa rauhassa, että kaikki muut autot varikolta ovat poistuneet näköpiiristä ja läheisessä metsässä majailevat oravat ovat menneet nukkumaan unta palloon, ennen kuin uskaltaa päästää oman tallinsa auton matkaan. Toisinaan vekkulit varikkomiehet vaihtavat puhjenneen renkaan tilalle uuden puhjenneen renkaan, gonahtaneita kun ovat.
Kisainsinööri horisee kaljanjuomisensa välillä radioon jonninjoutavaa sontaa, jolla ei ole välttämättä mitään tekemistä ainakaan tämän todellisuuden kanssa. Vastapainoksi se unohtaa ilmoittaa, mikäli bensa on melkein lopussa.
Tietokonekuljettajat eivät varsinaisesti aja, kuten autopeleissä yleensä, vaan peliin on kehitetty erittäin nerokas systeemi: niille vain arvotaan kierrosajat ikään kuin karvaista noppaa heittämällä. Peräkkäisten kierrosten ajat taas voivat heitellä useita sekunteja. Toki ruudullakin näkyy ajoittain tietokonekuskeja, jotka eivät kuitenkaan ole samassa maailmassa ajanoton kanssa vaan jossain toisessa tai jopa kolmannessa maailmassa.
Kolaroin rajusti yhden kuljettajan kanssa ruudulla näkyvässä todellisuudessa. Toisessa todellisuudessa tämä kuljettaja ajoikin sillä kierroksella huippuajan. Kolmannessa todellisuudessa tapahtui jotain aivan muuta. Hommassa tuoksahtaa petkuhuiputus ja puolikas vittuilu.
Tietokonekuskien vauhtiin vaikuttaa suuresti niiden sijoitus. Esimerkiksi jos normaalisti hitaan Hispanian kuljettaja sattuu nousemaan sijoituksissa, niin sen kierrosajatkin paranevat maagisesti sekuntikaupalla. Vastaavasti jos McLaren-kuljettaja putoaa kärjestä joukon hännille, se hidastuu mystisesti kuin oma lehmä ojassa.
Normaalisti F1-auton huippunopeus normaaleilla kilparadoilla huitelee siellä 340 km/h:n paikkeilla. Konekuskeilla on kuitenkin reservissään helevetisti lisätehoa, jolla ne pääsevät nähtävästi reippaasti yli 400:aa pelaajan ohi. Konekuskit ovat immuuneja sateelle ja pystyvät ajamaan samoja kierrosaikoja kuin kuivallakin, mikä on todella mieltä ylentävää.
Ajetun kisan voi katsoa uusintana, mutta konekuskien nerokkaan mallinnuksen ansiosta ei voi seurata muuta kuin omaa autoa.
Ulkoasultaan peli on muuten ihan kiva, mutta näyttää siltä, että kaikki radat ovat keltaisten savusumujen keskellä. Äänimaailmasta voi sanoa, että autot vinkuvat ja kolareissa kuuluu räjähdysääniä. Lisäksi jo mainittu radiohuutajan ääni soi ajoittain korvissa.
Tiivistettynä käsissä on kilpa-ajopeli, jossa ei ajeta kilpaa vastustajia vastaan vaan generoituja aikoja vastaan. Läpikotaisen testaamisen yhteenvetona voidaan ykskantaan sanoa, että peliä ei voi suositella kenellekään, vaikka monet tykkäisivätkin siitä yli äyräidensä. F1 2010 -peli on kuin USF1-talli: paljon porua, vähän villoja. Osta mieluummin Grand Prix 4 – tai mikä tahansa Grand Prix -sarjan peli.
Peli on röyhkeän väittämän mukaan testattu seuraavanlaisella laitteistokokonaisuudella:
Grafiikka | 3 |
---|---|
Äänet | 2 |
Pelattavuus | 2 |
Omaperäisyys | 2 |
En ottanut pelistä kuvia vaan pelin mallin mukaisesti generoin ne tyhjästä.
Vaakakierteen tekeminen on tarkkaa hommaa.
Autot menevät siistissä jonossa kuin köyhät porsaat.
Sadekelillä toisen auton perässä ei näe hevon persettäkään.
Onko tämä Flight Simulator? Ei, tämä on F1 2010. ”Hyvät matkustajat. Laskeudumme Silverstonen lentokentälle kahden sekunnin kuluttua.”
9.10.2010
Teksti ja kuvat: Keino Sorkka.
Eikö mylvivä peliarvostelijamme osannut arvostella peliä oikein? Oliko hän pikkuisen puolueellinen? Eikö hän erota jarrupoljinta tukivarresta? Ei hätää! Voit kertoa meille omat haisevat kommenttisi pelistä. Parhaat kommentit julkaistaan. Manneweb katsoo oikeudekseen muokata viestejä haluamallaan tavalla ja enemmänkin.
9.10.2010 Vossikka
Miten tuo muka eroaa F1 2009:stä?
Keino Sorkka: Numero 9 on korvattu ykkösellä ja vaihdettu numeroiden järjestystä hieman.
11.10.2010 ajaja
jumalauta eka kommentoija. tai mistäs sitä tietää, jos sulla on siellä 10 viestiä jonossa ja julkaset vasta sitten joskus. palatakseni aiheeseen, aika paska peli ton arvostelun ja muualta saadun tiedon perusteella. päätin jo vähän aikaa sitten että säästän pennoseni gran turismo vitoseen. siinä on sentään enemmän autoja kuin näissä formulapeleissä jossa on parikymmentä autoa jotka ovat väritystä lukuunottamatta samaa paskaa.
Keino Sorkka: Etpä ollut vieläkään eka kommentoija. Julkaisen aina viestit vasta sitten joskus. Joka pienenä pennosia säästää, se isona ostaa GT5:n. Toivottavasti GT5 toimii koneellani paremmin kuin GT4.
15.10.2010 Formula 2010
Omistan itse tämän pelin ja arvostelunne menee päin vittua, kauniisti sanottuna. Grafiikan arvosanaa parantaisin, samaten äänen. Toiseksi autosta voi irrota peilit ja kylki naarmuttua. Vastustajan auton peräsiisi irtoaa, jos ajat siihen yhtä kovaa kuin työntäisit munaa perseeseen. Rankkasateella kun ajat, on olo kuin esterin perpeessä. Mannet voivat seuraavaksi miettiä mitä vittua suustaan päästävät. Kuitenkin arvostelu oli yhtä hyvä kuin pieni muna tiukassa anaalissa.
Keino Sorkka: Grafiikka on keltaista, hyvänen aika sentään. Korviin infernaalisesti mölisevä radioterroristi taas pudottaa äänien arvosanaa. Arvostelu on kirjoitettu viulun kieli poskessa.
17.10.2010 Adolf Schaisse
En viitti pelata moista peliä kun ei siinä ole Kimiä, Kyllöstä, Häkkistä tai Josef Mengeleä.
Keino Sorkka: Peli kaipaisi myös enemmän aseita. Eihän mikään autopeli ole realistinen ilman niitä.
31.10.2010 ajaja V3.14159265
taisitte ite keksiä ton ekan kysymyksen? niin tai näin niin ei se mitään tai ehkä sittenkin.
mitä rattia keino suosittelee autopeleihin? kuinka monta astetta kääntyvä ratti on paras kun noissa nykyisissä on 900 astetta suuntaan tai toiseen rullalle menevä systeemi. satasella lähtisi kaupasta mukaan logitech driving force GT joka on gran turismon virallinen ohjaustapa. Siinä ei tosin tule mukana kytkintä kuten lokitekin g-sarjan vermeissä mutta kuka sitä nyt pitemmän päälle kytkintä käyttääkään, sopivasti vain kierroksia niin johan menee vaihde raakana sisään kuin lammas saunankiukaaseen.
ps. onkohan keetee vitosessa aseita. saa nähdä tai sitten ei
Keino Sorkka: En ole koskaan keksinyt mitään tai muutakaan. Kerran meinasin keksiä jotain, mutta sitten heräsin kuin eno veneestä.
Suosittelen pyöreää rattia, joka kääntyy molempiin suuntiin yhtä paljon. Ratissa olisi hyvä olla nappuloita, namiskuukkeleita ja vipstaakeja, vaikka lampaat söis. Halpa muovinen perusratti menee jo ensimmäisessä rajussa käännöksessä tuhannen palasiksi. Kaasupoljin riittää ainoaksi polkimeksi, pelejähän pelataan jarruavustuksen ja automaattivaihteiden kanssa.
PS. Jos GT 5:ssa ei ole aseita, maailmankirjani ovat sekaisin kuin Matti kukkarossa.
6.11.2010 Motörhead
Jo on kumma että tolla määrällä pelin teko porukkaa ei saaha ton kummempaa tekelettä aikaseks. Eihän tossa ole muuta realismiin viittaavaa kuin radat, tiimien väritys ja kuljettajien nimet... aseista puhumattakaan.
Jos et ole tätä lisenssi kuraa hankkinut niin äläpä hankikkaan. LFS on paras ilman aseita oleva ajopeli (rfactorit ym. vastaavat gtr:rrät siinä samassa linjassa LFS:n kanssa)- eiköhän noihinkin jotain aseita kohta saa ja jos ei muuta niin kyllä mekaanikolta otetulta jakoavaimella tms. työkalullakin jonkunlaisen aseen virkaa ajaa- Keinolle malttia, kyllä ne sieltä vielä tulee.
Yhteenveto pelistä on se että jos näyttö tukisi hajua niin täällä olisi aivan älytön paskan haju kun F1 2010 on päällä. Kääntäen LFS:n olessa päällä tai alla tai missä vaan, tuoksu on aivan taivaallinen, mikä se nyt ikinä onkaan...
Keino Sorkka: Peliin on kuitenkin tullut päivitys, joka on kuulemma muuttanut pelin vieläkin huonommaksi. Pulttipyssykin on tehokas ase osaavissa käsissä.
Jos hajutuki olisi olemassa, ostaisin sikalanhoitopelin ja antaisin paskan haista oikein olan takaa.
21.11.2010 Geoff Crammond
What a load of shit this game is.
Keino Sorkka: Tee itse parempi.
14.3.2011 Sokea housuunpaskantaja
Jos Bätämänilla olis Ferrari ja Robinilla Renault niin kumpi voittais tässä pelissä ?
Keino Sorkka: Kumpikaan ei voittaisi vaan juuttuisi varikolle kuin peukalo perseeseen.
28.3.2011 uffe
missä ne kuvat on sitte?
Keino Sorkka: Ota silmä käteen ja käsi pois perseestä. Kuvat ovat siellä, missä niiden kuuluukin olla.