MannewebPeli-Sorkka

Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D on legendaarisen tuntematon peli kymmenen vuoden takaa ja vähän taaempaakin. Pelin ideana on juosta pitkin ja myös poikin erilaisissa ja samanlaisissa kaupunkimaisemissa ja vähän muuallakin. Välillä pelaaja käy vetämässä vessanpöntön ja katsomassa rumaa naamaansa peilistä. Silloin tällöin ja muulloinkin pelaajahahmo heittää ilmaan mojovan sutkautuksen jostain ihmeellisen kummallisesta asiasta tai jostain, kuten kakun palasista ja paskakikkareista.

Viholliset ovat tavanomaisia avaruudesta tai jostain teleportaalin kautta tupsahtaneita mutantoituneita possuja, liskoja ja tiikereitä tai jotain. Seassa vilisee myös vihreitä limaläikkiä, lentäviä paksukaisia ja miinoja sekä niitä sun näitä ja vähän muutakin, vaikka lampaat söis putkipommin.

Asevalikoima on päätähuimaava ja testihenkilömme jopa pyörtyi mahasta vähän väliä uuden aseen saatuaan. Lääkitystä lisäämällä hän kuitenkin pysyi virkeänä jonkin aikaa pienin sivuvaikutuksin. Pelissä on mukana jokaiselle kaduntallaajalle tutut pistooli, kolmipiippuinen konekivääri, haulikko, sinko ja raketinheitin sun muuta kivaa. Pelin vahvin ase on kieltämättä kaksoispotku, jolloin molemmat jalat potkivat yhtäaikaa ja sen sellaista mukavaa.

Julkaisun jälkeinen kohu on hieman laantunut, joten pelin voi napata jostain erikoiskaupoista, sieltä sun täältä tai muualta. Peliä ei voi suositella kenellekään, joka pelkää oransseja avaruusolioita tai kulmikkaita seiniä. Muut voivat varauksetta ja jopa varauksenkin kanssa nauttia muhkeasti irvistellen ja perkelettä huutaen, kun piljoona vihreää limanuljaskaa valtaa pelaajan naaman ja julistaa sen itsenäiseksi valtioksi ja itseään naamaan potkiminen on ainut ratkaisu.

Lisäosat

Duke Nukemiin on tehty lisäosa, jos toinenkin. Suurin osa epävirallisista lisäosista on taattua paskaa, mutta mukaan mahtuu jokunen pelattavakin viritys.

Plutonium Pack

Ainoa virallinen lisäosa Plutonium Pack julkaistiin vahingossa jo vuonna 1996. Se sisältää neljännen episodin nimeltä The Birth (Lintu). Avaruuden öttömönkiäiset ovat tulleet takaisin uusien kaveriensa kera, ja näin Duken lomat palavat. Plutoniumpakkia myytiin ja saatetaan edelleenkin myydä yhdessä jakamattomassa paketissa alkuperäisen pelin kanssa nimellä Atomic Edition.

Duke it out in D.C.

Duke it out in D.C. sisältää yhden kymmenen kentän episodin. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on siepattu, mutta Duke Nukem lähetetään silti pelastamaan hänet. Duke seikkailee luonnontieteellisessä museossa, sukellusveneessä ja jossain muuallakin.

ADG

ADG on ilmainen viiden melko lyhyen kentän episodi. Maailmassa on kaikki taas päin helevettiä, joten Duken tehtävä on korjata kaikki ja vähän muutakin. Tekijän perkele ei ole raaskinut panna kenttiin tarpeeksi aloituspaikkoja yhteistyöpeliä varten, joten kenttiä joutuu itse muokkaamaan.

The Gate

Keitossa Duke metsästää ökkömönkiäisiä hotellissa, satamassa, jossain perseessä sekä vuoristossa. Mitään muuta en valitettavasti muista – olin sen verran kännissä. Kannattaa kuitenkin kokeilla, ennen kuin lampaat karkaavat.

Duke Nukem Forever

Duke Nukem Forever on pian julkaistava lisäosa, joka toimii myös itsenäisenä pelinä.

Viritelmät

Duke Nukemiin on tehty viritelmä, jos toinen ja kolmaskin. Suurin osa ja oletettavasti myös loputkin pyrkivät tekemään vanhasta pelistä uuden veroisen ja muutakin. Tärkein viritelmä on EDuke32, jonka avulla pelaaminen Windowsilla ja myös oikeilla käyttöjärjestelmillä on helppoa kuin heinänteko. EDuke32 tarjoaa myös nettipelimahdollisuuden, jota alkuperäisessä Dukessa ei ollut. Tosin sekin toimii hyvin kuin villasta tehty sukelluspuku. Kyseinen viritelmä myös parantaa grafiikkaa ja kaikkea muutakin taivaan ja lampaan väliltä, vaikka lampaat söis.

Yhteenveto (0–5)

Grafiikka3
Äänet2
Pelattavuus3
Omaperäisyys4

Kuvia pelistä


Kielletty videokauppa.


Pimeässä on palava lammas.


Joka pojalla ei olekaan samanlaista olohuonetta kuin Mannella.


Makuuhuoneeseen tarvitaan uusi ikkuna.


Yleensä peli päättyy synkin loppumiseen.


Dukella on karvainen käsi.


Vihulainen tapetaan kesken laulun.


Marmorista tehdyt isot kaiuttimet saavat possun tanssimaan, veren lentämään ja kuulon menemään. Konekiväärissä on pieni tenniskenttä.


26.1.2008

Teksti: Keino Sorkka. Kuvat Erkki Sorkka


Lukijoiden kommentteja Duke Nukemista

Eikö peliarvostelijamme osannut arvostella peliä oikein? Oliko hän puolueellinen? Onko hän syönyt putkipommin ja vihreän läikän? Ei hätää! Voit kertoa meille omat haisevat kommenttisi pelistä. Parhaat kommentit julkaistaan. Manneweb katsoo oikeudekseen muokata viestejä haluamallaan tavalla ja enemmänkin.

26.1.2008 Pellevro

Mul oli kerran Duke mut sit mä hävitin sen.

Keino Sorkka: Jumalauta. Takaisin metsään etsimään sitä!

2.2.2008 Tamppari

Muistan kuinka 5 vuotta sitten pelasin tuotapeliä ja grafiikka teki vaikutuksen, tosin tykkäsin vain hyppiä ympäriinsä ja lentää jossain kentässä ja tsiitillä tehdä nitä lasersädepommi juttuja ja tehdä isoja räjähdyksiä (?), eihän silloin 10-vuotiaana tajunnut.

Keino Sorkka: Jotkut tajusivat, jotkut ei.

3.2.2008 Lammas

Manne, perkele. Pelannu duke nukkemista full3d nörttipoikien vääntämää paskaversiota. HÄPEÄ!

Keino Sorkka: Manne ei ole mitään pelannut, vaan minä ja Erkki. Kaiken lisäksi jokainen ja muukin Dukea pelannut muistaa sen vanhan grafiikan, joten toistoa välttäen otimme kuvia enimmäkseen vain paskaversiosta. Mene sinä vaan heinää syömään!

6.2.2008 Tamppari

Jaa että Keino Sorkka taas aukoo päätä? :( Mitä pahaa olen sinulle tehnyt?

Keino Sorkka: Et mitään muuta kuin synnyit, kysyt typeriä, auot päätäsi, hypit ympäriinsä, lensit jossain kentässä, tsiitillä teit nitä lasersädepommijuttuja, teit isoja räjähdyksiä, et silloin 10-vuotiaana tajunnut ja sen sellaista typerää.

28.2.2008 Äfdäri

Peliarvosteluiden eliittiä, saisi ilmestyä useamminkin.

Keino Sorkka: Duke on valitettavasti ilmestynyt vain pari kertaa. Itse saisit kommentoida useammin.

19.3.2008 tiiäkkö mitä

IVE GOT BALLS OF STEEL!

Keino Sorkka: Taitaa olla tuskaa pakkasella. Muista ruostesuojaus.

20.3.2008 ajaja jumaliste!

Heitä tänne nyt muitaki pelei ku vaan pelei jossa ammutaan sikoi utsilla väärinpäin. Enemmän autopelejä!!! jos vertaa teijän autopelei ja räiskintäpelei ni suhde on 1:23!!! Julkase tää ni muutki älyy et tehkää artikkelei autopeleistä. punamusta lammaslapio

Keino Sorkka: Tuskin muut sitä älyävät. Sitä paitsi autopeleissä ei valitettavasti ole yleensä aseita, joten ne ovat huonoja.

6.4.2008 Supermanne

Pelaisit jotain vähän uudempia pelejä.

Keino Sorkka: Lähettäisit jotain vähän uudempia kommentteja.

3.5.2008 OskU

Vahna peli mutta silti hyvä peli vaikka vanha onkin

Keino Sorkka: Mutta silti hyvä peli, vaikka ”vahna” onkin.

8.5.2008 Ajaja

Teeppä juttu pelistä nimeltä LieroX, peli jota minäkin jaksan pelata. Siinä ei ammutakkaan mitään possuja vaan kunnon matoja >:D

Keino Sorkka: Aikamoinen liero linnun syö, tai jotain sinne päin. Sutaisen siitä ehkä jotain, jos ja kun jaksan, mutta tuskinpa silloinkaan enkä edes senkään jälkeen, vaikka lampaat söis aikaisen madon. Älä kuitenkaan menetä toivoasi, vaan heitä se suoraan Kankkulan kaivoon, tai älä sitten. Pikaisella testillä voitin ensimmäisen pelini muita vastaan jollain hemmetin vihreällä matotykillä.

15.5.2008 Kekkonen residentiksi

vhat is dis?

Keino Sorkka: Diss iz wunderbar!

27.7.2008 ajaja

mites edistyy lieroks pelistä jutun tekeminen? Voisit laittaa tänne vaikka omatekemäsi levelin ja skinin (skin=se mato hahmo millä hypitään). Haasteeksi: tee parempi leveli eli mappi ku mä. Mun levu löytyy lieroxfin sivulta download paikasta;sen nimi on airport.

Keino Sorkka: Juttu on edelleen käytännössä teorian ajatustasolla ja tulee pysymään siellä hamaan tulevaisuuteen asti ja pidempääkin. Vetäisin pikaisen testikierroksen Lieroksilla kuutta pelaajaa vastaan ja voitin sen ylivoimaisesti jollain hemmetin vihreällä matotykillä.

Pelissä on jo lammas, eikä lampaan skinille ole tarvetta. Haaste: hylätty. Kenttäsi on ruma kuin australialaisen villilampaan perse, tosin laatu tuolla sivustolla on muutenkin vähän sitä sun tätä, jos sitäkään.

31.7.2008 ajaja

teeppä juttu jostain konsolipelistä, mielellään GTA IV:stä. Lainaa ps3 erkiltä tai joltain. Ite pelin voit vaikka sitten pölliä ja palauttaa sitten senkin

Keino Sorkka: Erkillä ei ole mitään PS3:sta tai oikeastaan mitään muutakaan. Konsoleita otetaan lahjoituksena vastaan. Osoitteen löydät puhelinluettelosta. Autossani on konsoli, mutta siihen ei ole kuin autopelejä, joita en osaa pelata varsinkaan ratilla ja polkimilla.

22.9.2008 Senor-Manne

Duke on hjuva. Se syoda kebab

Keino Sorkka: Puhut sekavia kuin putkipommin syönyt lammas.

5.10.2008 Lammas

Kenkä

Keino Sorkka: Tässä pelissä saappaassa on potkua, vaikka lampaat söis. Duke potkii taistelusaappaillaan avaruusötöjä päin naamaa ja jauhaa purkkaa, muuten tulee kupla.

24.2.2009 Nimetön paskiainen

no mitäs se raineri. turpa kii tai sie saat munast kylkee hoi mie oon manne

Keino Sorkka: Hajaantukaa, tämä ei ole mikään mannejen kokoontumispaikka. Täällä puhutaan vain asiaa.

25.2.2009 Duukka

Mistä tuota Duke Nukem Foreveriä voi ostaa?

Keino Sorkka: Kaupasta.

30.4.2010 Homo

Duke Nukem on hyvä peli... Se joka ei tykkää siitä on aivan höpö.

Keino Sorkka: Duke Nukemin pelaaminen kokonaan läpi jatko-osien kera kuuluisi olla yksi peruskoulun pakollisista kursseista. Siitä se uraputkipommi urkenisi.

16.3.2011 Dr. Nick Cock

Muistan vielä kuinka lapsena tätä peliä pelasin ja sain jonkinlaista sexuaalista tyydytystä tätä pelatessa. Myös yöllä sängyssä fantasioin dukesta.

Keino Sorkka: Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa unohtaa.

19.1.2012 Paavo Lipposen aamupaska

Duke Nukem Forever on tullut myyntiin tai ehkä ei, mutta enpä taida ostaa mokomaa enkä mannen kalsareitakaan.

Keino Sorkka: Paljastettakoon viimeisenä sinullekin, että Duke Nukem Forever on pelkkä urbaani legenda.

Nimi tai nimimerkki
Kommentti


Manneweb – Peli-Sorkka