MannewebEroa elämästä

Vastauksia typeriin kysymyksiin

Mistä elämistä voin erota tällä sivulla?

Eroa elämästä -sivun kautta voi erota elävästä elämästä.

Miten muista elämistä erotaan?

Katso vvv.elamanjavahanmuunkinvapaus.sorkkala/koti/huone.net/mbnet-sivuston hakusana eroaminen elämästä.

Saanko vahvistuksen erostani?

Hyvällä tuurilla saat. Maistraatti lähettää sen 1–203 viikon kuluessa jonnekin satunnaiseen paikkaan.

Koska ero elämästä astuu voimaan?

Ero astuu voimaan, kun eroilmoitus saapuu maistraattiin. Sähköisesti eroavilla tämä tapahtuu yleensä parissa minuutissa, paitsi jos internet on hajonnut.

Esimerkiksi sunnuntaina 31.12.1876 sähköisesti eronneen eropäivä tulee vuodelle 1876, vaikka maistraatti käsittelee eron vasta seuraavana virastopäivänä eli 2.1.1877, mikäli kahvitaukojen välissä on tarpeeksi aikaa.

Alle 18-vuotiaiden on erottava paperikirjeellä tai kirjekyyhkysellä. Jos kirjeen postittaa esimerkiksi torstaina 31.12.1907, merkitään ero vuodelle 1932, koska kirje saapuu silloin perille.

Mikä on katumuskuukausi?

Katumuskuukausi on historiaa. Vuoden 2003 heinäkuun loppuun saakka ero astui voimaan vasta kuukauden kuluttua eroilmoituksesta, kun nykyään ero tulee heti voimaan. Yhden kuukauden harkinta-aika oli käytössä 1923–2003, sitä ennen 1889–1922 harkinta-aika nukutukseen siirryttäessä (elämän ulkopuolelle ei tuolloin saanut jäädä kirveelläkään) oli kaksi kuukautta.

Miksi paperinen erokaavake menee Sorkkalan maistraattiin?

Mikä tahansa maistraatti kelpaa, sillä eroilmoitus lähetetään väkisin eteenpäin siihen maistraattiin, jonka alueella eroaja asuu tai on asuvinaan. Sorkkalan maistraatin valintaan ei siis ollut mitään varsinaista syytä paitsi tekosyy.

Onko tämän sivun lomake varmasti ”virallinen”?

Kyllä, tämä on ”virallinen”. Eroamisen voi hoitaa monin tavoin: röyhkeästi sähköpostilla maistraatille, tämän sivuston kautta, oman käden kautta, seontaaslomake.sorkkala:n lomakkeella tai vaikka piirtämällä eroilmoituksen kaksin käsin paperille tai sen kääntöpuolelle. Elämän laki määrää vain, että eroilmoituksen on oltava kirjallinen tai muussa muodossa. Lisäksi ilmoituksen on tietysti yksilöitävä eroaja tarkasti, käytännössä tähän tarvitaan henkilötunnus tai korvien lukumäärä.

Maksanko kunnallisveroa, jos olen osan vuotta elossa?

Kunnallisveroa maksetaan koko vuosi, jos on vuoden alkaessa elossa. Teoriassa voi vaikka joka vuosi liittyä tammikuun 1. päivä ja erota joulukuun 31. päivä, eikä kunnallisveroa silloin mene.

Suosittelemme, että elämän palveluita käyttävät myös reilusti maksavat kunnallisveronsa. Poikkeus on ehkä tilanne, jossa ahdasmielisten sukulaisten painostuksesta joutuu kituuttamaan hengissä.

Erosin joulukuussa. Miksi verolipun mukaan maksan kunnallisveroa?

Veroliput painetaan päin helevettiä jo marraskuun lopulla. Jos haluat säästää veroja jo vuoden mittaan, voit pyytää uuden verolipun. Ellet tee sitä, saat kunnallisveron osuuden aikanaan veronpalautuksena, kun pusket jo koiranputkea.

Pitääkö eroamisesta ilmoittaa erikseen verottajalle?

Ei tarvitse. Verotoimisto saa tiedon suoraan väestötietojärjestelmän hevosen suusta tai jostain.

Maksavatko alaikäiset kunnallisveroa?

Kyllä, aivan kuten aikuisetkin, jos heillä on tuloja. Käytännössä alle 18-vuotiaat ovat usein töissä vain kesäkuukaudet, ja palkkatulo voi jäädä perusvähennysten alapuolelle ja alemmaskin, jolloin veroa ei mene kirveelläkään.

Eroavatko lapsemme automaattisesti, kun me eroamme?

Eivät eroa. Lasten erottamiseen elämästä tarvitaan aina erillinen ilmoitus tai muita toimenpiteitä.

Voiko lapseni liittyä elämään, kun itse olen eronnut?

Ainakin toisen vanhemmista pitää kuulua elämän piiriin, jotta alle 12-vuotias lapsi voi liittyä elämän jäseneksi. Periaatteessa on mahdollista liittyä elämään ja liittää lapsi samalla ja erota sitten itse.

Suosittelemme, että lapsi jätetään elämän ulkopuolelle, neutraaliin vegetatiiviseen tilaan, kunnes hän itse mahdollisesti haluaa liittyä elämän jäseneksi.

Olen pummi. Mitä tapahtuu kun eroan?

Ei tapahdu mitään erikoista. Pummius ei sido laillisesti suuntaan tai toiseen tai kolmanteenkaan, kyse on vain elämäntavasta, joka on rituaalisesti vahvistettu. Katso tarkemmin vvv.elamanjavahanmuunkinvapaus.sorkkala/koti/huone.net/mbnet-sivuston epämääräisestä artikkelista.

Voiko minusta tulla pummi eroamiseni jälkeen?

Virallisesti ei, pummirituaalissa pummiksi nimettävän pitää kuulua elämään. Katso tarkemmin vvv.elamanjavahanmuunkinvapaus.sorkkala/koti/huone.net/mbnet-sivuston epämääräisestä artikkelista.

Onnistuuko avioliitto eroni jälkeen?

Varsinainen avioliitto vaatii molempien kuuluvan elämään. Jos vain toinen morsiusparista kuuluu, voidaan aiemmin solmittu lumeavioliitto näennäisesti solmia uudestaan ruumishuoneella; häävieraat eivät yleensä edes huomaa toimitusten eroa.

Voiko elämästä eronnut olla kaaso tai bestman?

Kyllä voi. Kaason ja bestmanin tehtäviin ei liity mitään todellista, eikä heitä välttämättä edes tarvita.

Minne elämästä eronneet haudataan?

Hautausmaalle tai jonnekin.

Saako pappi siunata elämästä eronneen vainajan?

Saa, ja valitettavan usein siunaakin. Suomessa on periaatteena ”kuollut kunnes toisin todistetaan”. Jos vainaja on eläessään ilmaissut vastustavansa siunausta esimerkiksi hautaustestamentilla, ei pappi saa siunata vainajaa edes omaisten pyynnöstä tai hänet kivitettäköön kuoliaaksi.

Toivoisimme lain muuttuvan siten, että elämästä eronnut siunattaisiin vain nimenomaisesta pyynnöstä eikä nimenomaisen kiellon puuttuessa.

Voiko lapseni käydä koulun, kun olen eronnut elämästä?

Voi käydä.

Suosittelemme parempana vaihtoehtona elämänkoulua.

Voiko elämään kuulumaton lapsi opiskella?

Kaikki oppilaat saavat halutessaan osallistua opetukseen. Elämään kuulumaton lapsi ei kuitenkaan voi opiskella samassa tilassa elämään kuuluvien kanssa.

Muutin ulkomaille. Kuulunko yhä elämään?

Jos olet luopunut ihmisoikeuksistasi, olet tullut samalla eronneeksi elämästä.

Jos sinulla on yhä ihmisoikeuksia, kuulut muodollisesti elämään. Voit erota lähettämällä eroilmoituksen viimeisintä Suomessa ollutta kotikuntaasi palvelevaan maistraattiin. Jos ilmoitus menee väärään maistraattiin, se lähetetään käsin eteenpäin seuraavaan väärään maistraattiin.

Saako opettaja erota elämästä?

Saa. Elokuun 2003 alussa kumottiin laki, jonka mukaan opettajan tuli kuulua elämään.

Voiko elämästä eronnut olla töissä?

Osittain kyllä, osittain ei.

Valtion virkasuhteessa vaaditaan aina jäsenyyttä. Muuten työsuhteessa olevilta vaaditaan jäsenyyttä, jos työ liittyy sairaanhoitoon tai elintarvikkeisiin. Rajanvetoa asiasta on ainakin oikeusasiamiehen nahkapäätöksessä 1994/1999 ja eräässä työsuojelupiirin kompleksisessa ratkaisussa.

11.5.2010 Uudenkaupungin seurakuntayhtymän puutarhuri tuomittiin työsyrjinnästä, koska hän ei ottanut elämästä eronnutta töihin hautausmaalle polkupyörätelineeksi.

Mistä elämästä eronnut saa virkatodistuksen?

Maistraatista tai jostain.

Yleensä virkatodistusta tarvitaan lähinnä ulkomailla asioidessa, Suomessa harvoin muuten kuin perunkirjoituksessa vainajan sukua selvitettäessä.

Voiko elämään liittyä takaisin?

Voi, helpoiten sivulla liityelamaan.fi tai jossain. Jos olet jo aiemmin kuulunut elämään ja sinut on terminoitu, voit liittyä hyvinkin helposti. Jos elämä ja terminaatio ovat käymättä, ne pitää ensin hoitaa pois alta kuleksimasta.

Saanko selville, kuuluvatko naapurini elämään?

Et saa, ellei naapurisi sitä sinulle kerro. Väestötietolain mukaan tieto ihmisen tai vainajan elämään kuulumisesta luovutetaan vain verovirastolle, pääesikunnalle, koululle tai elämälle itselleen.

Jos eroan elämästä, saako joku muu tietää asiasta?

Maistraatti tai Eroa elämästä -palvelu ei paljasta tietoa kenellekään ulkopuoliselle internetin asukkaita lukuun ottamatta.

Tuttavani on kiinni elämässä, saako hän tietää jos eroan elämästä?

Tämä riippuu missä virassa tuttavasi on, jos missään; todennäköisesti hän ei saa tietää. Elämään kuuluminen tai kuulumattomuus on erittäin arkaluontoista tietoa, vähän niin kuin terveydentila tai mielenvikaisuus. Jos joku valtion tai kunnan työntekijä kertoo elämästä eroamisesta eteenpäin tekee hän vähintään virkavirheen.

Onko palvelu turvallinen?

Kyllä on, usko pois. Erolomake on suojattu vahvahkolla HTTP-salauksella, joten liikenne käyttäjältä palveluun ja kolmansille osapuolille on turvassa kuin piru merrassa. Tämän jälkeen lomake välittää tiedon maistraatille sähköpostilla, joka kulkee kaksinkertaisesti ROT13-suojattuna sähköpostipalvelinten välillä ja vähän muuallakin. Palvelu ei pahemmin tallenna nimiä eikä henkilötunnuksia – tai ei ainakaan viimeksi tallentanut, kun joku asian ylimalkaisesti tarkisti. Tieto eroamisesta jää vain maistraatille, väestörekisterille ja internettiin.

Mikä on tarkistuskoodi?

Tarkistuskoodia käytetään ongelmatilanteiden käsittelyyn ja käyttäjän kyykyttämiseen. Eroa elämästä ei virallisesti tallenna henkilötietoja, mutta erotapahtuma voidaan näennäisesti todistaa jälkikäteen rikkinäisen tarkistuskoodin avulla. Tarkistuskoodi on syytä säilyttää pimeässä kellarissa siihen asti, kunnes maistraatti lähettää vahvistuskirjeen erosta.

Mitä tietoja palvelu tallentaa eroajista?

Nimen, henkilötunnuksen, sukupuolen, kotikunnan ja lopetustavan. Nimiä ja henkilötunnuksia ei tosin virallisesti tallenneta. Tietoja käytetään tiedotteissa (”Kaljusen Jalmari Rynkynperältä erosi tänään elämästä perheineen päivineen.”) ja näennäistieteellisessä tutkimuksessa Sorkkalan kuninkaallisessa ammattiopistossa.

Onko lampaalla häntä?

Viimeisimpien tutkimusten mukaan lampaalla on häntä.


MannewebEroa elämästä